Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έτσι θα κινηθείτε με ασφάλεια στην κακοκαιρία

Ελλάδα 22:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έτσι θα κινηθείτε με ασφάλεια στην κακοκαιρία

ΝΕΑ

Έτσι θα κινηθείτε με ασφάλεια στην κακοκαιρία

ΝΕΑ

Η Πολιτική Προστασία δίνει πολύτιμες συμβουλές στους οδηγούς λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Advertisement
Advertisement

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Φίλιππος» δημιουργούν προβλήματα στη κίνηση των αυτοκινήτων και στη διαχείριση των πηγών ενέργειας που έχει οδηγήσει και στο κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας .

Προκειμένου λοιπόν να προκύψουν όσο το δυνατόν λιγότερα θέματα η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Advertisement
Advertisement

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

– Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

– Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

Advertisement

Ωστόσο, μερίδα οδηγών θα κινηθεί στο οδικό δίκτυο της χώρας σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Εκτός από εκείνους τους οδηγούς που είναι απολύτως απαραίτητο να κινηθούν μέσα στον χιονιά είναι και εκείνοι που θα επιχειρήσουν να πάνε σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές για να απολαύσουν το λευκό τοπίο και να κάνουν σπορ, όπως το σκι.

Μερικές συμβουλές για το χειμερινό ταξίδι με αντίξοες καιρικές συνθήκες:

Advertisement

Προετοιμάστε κατάλληλα το αυτοκίνητο σας. Ελέγξτε όλες τις ενδείξεις του κινητήρα και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την λειτουργία του κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ελέγξτε τα ελαστικά σας και αν δεν έχετε τις κατάλληλες γνώσεις αποταθείτε σε ένα ειδικευμένο συνεργείο για να σας κάνει ακριβή εκτίμηση της κατάστασης των ελαστικών. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την ρεζέρβα και τον γρύλο. Ένας σημαντικός έλεγχος είναι η πίεση των ελαστικών σας. Εάν η πίεση είναι πολύ χαμηλή, η πρόσφυση στο δρόμο μπορεί να μειωθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκτροπής κυρίως και σε συνθήκες παγετού.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε άφθονο καύσιμο στο ρεζερβουάρ. Αν έχετε αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο να έχετε υπόψη σας ότι στις χαμηλές θερμοκρασίες μειώνεται σημαντικά η αυτονομία της μπαταρίας.

Advertisement

Να είναι πλήρως φορτισμένο το κινητό τηλέφωνο και να έχετε μαζί σας την λίστα με τα τηλέφωνα των αρχών που θα σπεύσουν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης.

-Να έχετε μαζί σας τα είδη πρώτης ανάγκης πριν βγείτε στο δρόμο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Μια φιάλη με ένα ζεστό ρόφημα είναι ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο για να αποφύγετε το κρύο όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί. Ένας φακός θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, καθώς αυτή την περίοδο είναι λιγότερες οι ώρες της ημέρας. Επίσης, να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα και αδιάβροχα στρώματα.

-Σε περίπτωση που συμβεί μια ατυχής ολίσθηση του αυτοκινήτου, να απομακρύνεται το αυτοκίνητο από το δρόμο. Ίσως να σας χρειασθεί ένα μικρό φτυάρι για να απομακρύνετε το χιόνι και να κινηθεί το αυτοκίνητο σας πιο εύκολα.

-Να ξεπαγώσετε πλήρως το αυτοκίνητο σας πριν ξεκινήσετε, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού του χιονιού από τα παράθυρα, τα φώτα και την οροφή. Προσέξτε το ξεπάγωμα γιατί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βλέπετε καθαρά τον δρόμο και να σας βλέπουν οι άλλοι οδηγοί.

-Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για το ξεπάγωμα. Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για να καθαρίσετε το παρμπρίζ σας, επειδή η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας – από πολύ κρύο σε πολύ ζεστό – μπορεί να προκαλέσει θραύση. Ακόμη και το ζεστό ή χλιαρό νερό μπορεί να προκαλέσει συστολή και ράγισμα του τζαμιού.

Μειώστε την ταχύτητα σας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και αυξήστε την απόσταση από τα άλλα οχήματα.

Όταν οδηγείτε σε χιονισμένους δρόμους, θα πρέπει να διατηρείτε την ταχύτητά σας χαμηλά και να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η απώλεια της πρόσφυσης των τροχών με το χιονισμένο οδόστρωμα.

-Αν το αυτοκίνητο σας γλιστρήσει γιατί οι ρόδες του έχασαν την πρόσφυση τους, μην πατήσετε φρένο γιατί θα επιδεινώσετε την κατάσταση της κίνησης και θα χάσετε πλήρως τον έλεγχο. Βγάλτε αργά το πόδι σας από το γκάζι και προσπαθήστε με το τιμόνι να επαναφέρετε το αυτοκίνητο σας στη σωστή πορεία.

Χρησιμοποιήστε τους γνωστούς δρόμους. Αν χρειαστεί να πάτε κάπου, μην ακολουθήσετε μια άγνωστη διαδρομή.

οδική σήμανση είναι πιθανό να καλύπτεται από χιόνι και η λήψη τηλεφώνου μπορεί να είναι περιορισμένη.

-Μην ακολουθείτε πιο σύντομους δρόμους και αγροτικούς δρόμους γιατί ενδέχεται να μην έχουν καθαριστεί από το χιόνι και τον πάγο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η στη Φυλή (Χασιά) λόγω χιονόπτωσης δεν διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα προς Δερβενοχώρια από το ύψος της μονής Κλειστών.

Επίσης, κλειστή είναι η οδός Διονύσου από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου προς τον Αγιο Πέτρο στην Πεντέλη.

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αναστάσεως, από το κοιμητήριο Παπάγου προς Υμηττό. Στην επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου μέχρι το πάρκο Ανατολής.

Πάντως συνεχώς κλείνουν δρόμοι στην Αττική, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για οδήγηση σε κακοκαιρία;
Έκτακτα μέτρα στους αυτοκινητοδρόμους ενόψει της κακοκαιρίας
Συστάσεις προς τους οδηγούς ενόψει της κακοκαιρίας