Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρευνα σοκ: Πόσους νέους φορτιστές την εβδομάδα χρειάζεται η Ευρώπη;

Ελλάδα 12:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρευνα σοκ: Πόσους νέους φορτιστές την εβδομάδα χρειάζεται η Ευρώπη;

ΝΕΑ

Έρευνα σοκ: Πόσους νέους φορτιστές την εβδομάδα χρειάζεται η Ευρώπη;

ΝΕΑ

Όλοι γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης είναι τα περιορισμένα σημεία δημόσιας φόρτισης. Και μία νέα έρευνα δείχνει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Advertisement
Advertisement

H δημόσια φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ο αδύναμος κρίκος στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Και μία νέα έρευνα η οποία υποστηρίχθηκε από τον σύνδεσμο των Ευρωπαίων Κατασκευαστών (ACEA) μας δείχνει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος στην Ευρώπη.

Η έρευνα σημειώνει αρχικά ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς, με τις πωλήσεις να φθάνουν πέρσι τα 1,7 εκατομμύρια μονάδες, ή 18% των συνολικών πωλήσεων. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, ενώ στο ίδιο διάστημα οι δημόσιοι φορτιστές έγιναν μόλις 2,5 φορές περισσότεροι.

Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2030 θα χρειάζονται στην Ευρώπη πάνω από 6,8 εκατομμύρια σημεία δημόσιας φόρτισης, έτσι ώστε να ισχύσει η προτεινόμενη μείωση κατά 55% σε εκπομπές CO2.

Advertisement
Advertisement

Το νούμερο αυτό φέρνει την αυτοκινητοβιομηχανία και τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη. Το ότι πρέπει να εγκαθιστούν πάνω από 14.000 σημεία φόρτισης κάθε εβδομάδα. Νούμερο ιδιαίτερα υψηλή και μάλλον ανέφικτο, αν σκεφτούμε ότι αυτή την στιγμή, οι νέες εγκαταστάσεις τρέχουν με μόλις 2.000 φορτιστές την εβδομάδα.

Οι αριθμοί ίσως να τρομάζουν, όμως οι επενδύσεις που απαιτούνται δεν είναι τόσο μεγάλες όσο σε αντίστοιχα έργα υποδομής. Για παράδειγμα το κόστος υπολογίζεται στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί το 18% των χρημάτων που απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα δίκτυα 5G.

Advertisement

Για τα βαρέα οχήματα υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις και προδιαγραφές. Σύμφωνα με την έρευνα θα απαιτηθούν 279.000 σημεία φόρτισης για φορτηγά σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2030, εκ των οποίων το 84% θα είναι σε κεντρικά σημεία εξυπηρέτησης στόλων. Τα υπόλοιπα σημεία φόρτισης θα είναι δημόσια, τα περισσότερα από από αυτά για γρήγορη φόρτιση (36.000) και άλλα 9.000 σε χώρους φόρτισης κατά την διάρκεια της νύχτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Charge myHyundai: Φόρτιση με πράσινη ενέργεια
Έρχεται η ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Δραστική επέκταση των υποδομών φόρτισης στην Ελλάδα!

Advertisement