ΝΕΑ

Έρευνα: Πόσο κοστίζει σήμερα το δίπλωμα;

Ελλάδα 14:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρευνα: Πόσο κοστίζει σήμερα το δίπλωμα;

ΝΕΑ

Έρευνα: Πόσο κοστίζει σήμερα το δίπλωμα;

ΝΕΑ

Καθένας που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι ενός οχήματος πρέπει απαραίτητα να διαθέτει την κατάλληλη άδεια ικανότητας οδήγησης. Φυσικά, η απόκτησή της έχει κάποιες προϋποθέσεις και το ανάλογο κόστος.

Advertisement
Advertisement

Το άρθρο 94 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι σαφές. Στην πρώτη παράγραφο αυτού αναγράφεται: «Για την οδήγηση μοτοποδηλάτων και ελαφρών τετρακύκλων, μοτοσικλετών, μηχανοκίνητων τρικύκλων, τετρακύκλων και αυτοκινήτων απαιτείται η κατοχή της κατάλληλης κατηγορίας άδειας οδήγησης.

»Οι κατηγορίες των αδειών οδήγησης, η κλιμάκωση και η ισοδυναμία μεταξύ των κατηγοριών, καθώς και η χορήγηση, ανανέωση και η αμοιβαία αναγνώριση και ανταλλαγή αυτών ορίζονται στο π.δ. 51/2012 (Α’101)».

Τι ορίζεται ως άδεια οδήγησης;
Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά είναι η διοικητική πράξη, με την οποία χορηγείται σε φυσικό πρόσωπο, δικαίωμα οδήγησης, συγκεκριμένης ή συγκεκριμένων κατηγοριών, μηχανοκινήτων οχημάτων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Advertisement
Advertisement

Η απόκτησή της απαιτεί μια διαδικασία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο για τα απαραίτητα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, για την κατάλληλη γραφειοκρατία και προφανώς να πληρώσει και τα απαιτούμενα χρήματα.

Η άδεια ικανότητας οδήγησης δεν είναι ενιαία αλλά υπάρχει διαβάθμισή τους αναλόγως της κατηγορίας στην οποία ανήκει το όχημα με το οποίο θα κυκλοφορεί. Δηλαδή, εάν θα είναι δίτροχο, επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης ή όχημα για επαγγελματική χρήση.

Advertisement

Άδεια οδήγησης Κατηγορίας Β
Είναι το επίσημο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί την ικανότητα κάποιου να οδηγεί Επιβατικό Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητο έως εννέα θέσεων (μαζί με τη θέση του οδηγού) και επαγγελματικό φορτηγό μικτού βάρους έως 3.500 κιλά, με δυνατότητα έλξης ρυμουλκούμενου έως 750 κιλά.

Για να υποβάλλει κάποιος αίτηση για τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης Κατηγορίας Β απαιτείται να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Advertisement

Επίσης, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Δ30Μ3/347507/2021 η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5924/Β/16-12-2021 δίνεται πλέον η δυνατότητα να το πράξει και όταν έχει συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του, αλλά με τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην Απόφαση.

Δικαιολογητικά για την αίτηση για δίπλωμα Κατηγορίας Β
Η διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος άδεια οδήγησης Κατηγορίας Β αρχίζει με τη συμπλήρωση των απαραίτητων αιτήσεων και εγγράφων. Αυτά είναι:

  1. Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει ότι:

α. Έχει την κανονική του διαμονή στην Ελλάδα ή την ιδιότητα του σπουδαστή ή του μαθητή επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες στην Ελλάδα συνεχώς ή αθροιστικά, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Advertisement

β. Δεν κατέχει άλλη άδεια οδήγησης ελληνική ή κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή των κρατών Νορβηγίας, Ισλανδίας, Λιχτενστάιν.

  1. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ, καθώς και φωτοαντίγραφα αυτών. Σε περίπτωση που ο αιτών είναι αλλοδαπός υπήκοος, προσκομίζεται άδεια παραμονής η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί 185 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης για άδεια οδήγησης ενώ για τους υπηκόους των κρατών-μελών της Ε.Ε. ή των κρατών Νορβηγίας, Ισλανδίας, Λιχτενστάιν απαιτείται βεβαίωση εγγραφής πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε. η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί 95 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης για άδεια οδήγησης, καθώς και φωτοαντίγραφα αυτών.
    Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι σπουδαστής ή μαθητής, απαιτείται απόδειξη της σπουδαστικής ή μαθητικής ιδιότητας για διάστημα έξι (6) μηνών τουλάχιστον στην Ελλάδα, συνεχώς ή αθροιστικά κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.
  2. Δύο πιστοποιητικά υγείας από οφθαλμίατρο και παθολόγο, συμβεβλημένους με τις Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής. Για την έκδοση του πιστοποιητικού καταβάλλεται σε κάθε ιατρό που διενεργεί την εξέταση, αμοιβή ίση με το ποσό που ισχύει κάθε φορά ως κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο γιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο.
    Επίσης, δύο έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες, καθώς και βιβλιάριο υγείας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει βιβλιάριο υγείας, απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις (γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος). Αν ο ενδιαφερόμενος είναι ήδη κάτοχος ισχύουσας άδειας οδήγησης, δεν απαιτούνται πιστοποιητικά ιατρών, καθώς και τα δικαιολογητικά των κάτωθι παραγραφών 4 και 5.
  3. Παράβολο αξίας 50,00 ευρώ από Δημόσιο Ταμείο (ΚΑΕ 3439).
  4. Αντίγραφο της απόδειξης πληρωμής που καταβλήθηκε στον παθολόγο και οφθαλμίατρο που πραγματοποίησε την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση.
  5. Δύο πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες, τύπου διαβατηρίου χωρίς γυαλιά.
  6. Παράβολο 10,00 ευρώ από Δημόσιο Ταμείο (ΚΑΕ 3439) για κάθε συμμετοχή του υποψηφίου σε θεωρητική και πρακτική εξέταση.
  7. Αποδεικτικό είσπραξης τελών χαρτοσήμου του Δημόσιου Ταμείου (18,00 ευρώ αν πρόκειται για αρχική κατάθεση και 27,02 ευρώ αν πρόκειται για επέκταση) για την παραλαβή της άδειας οδήγησης (σε περίπτωση ατόμου με αναπηρία που οδηγεί διασκευασμένο όχημα ή δημοσίου υπαλλήλου για υπηρεσιακούς λόγους η χορήγηση γίνεται ατελώς).
  8. Παράβολο 30,00 ευρώ από Δημόσιο Ταμείο (ΚΑΕ 3439) για την εκτύπωση της άδειας οδήγησης.
  9. Αίτηση εκτύπωσης.
  10. Άδεια οδήγησης, αν υπάρχει και φωτοαντίγραφο. Σε περίπτωση που γίνεται επέκταση της άδειας σε άλλη κατηγορία, η παλιά άδεια κατατίθεται υποχρεωτικά με την παραλαβή της καινούριας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όρια ταχύτητας και οδήγηση μόνο μέρα σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Ένωση
Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Η άδεια ενός ΙΧ τους κοστίζει 72.000 ευρώ!