Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημες κατηγορίες για Ghosn και Nissan

Ελλάδα 21:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημες κατηγορίες για Ghosn και Nissan

ΝΕΑ

Επίσημες κατηγορίες για Ghosn και Nissan

ΝΕΑ

Συνεχίζεται το παρασκήνιο του σκανδάλου φοροδιαφυγής του τέως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Nissan-Renault-Mitsubishi, Carlos Ghosn, μετά και τις επίσημες απαγγελίες κατηγοριών εναντίον του, αλλά και της Nissan, από Ιάπωνες εισαγγελείς.

Advertisement
Advertisement

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Advertisement
Advertisement

Να θυμίσουμε ότι ο Ghosn συνελήφθη στις 17 Νοεμβρίου και παραμένει προφυλακισμένος στο Τόκιο, ενώ παραπέμφθηκε και το διευθυντικό στέλεχος της Nissan, Greg Kelly με την κατηγορία της έμμεσης βοήθειας στον Ghosn για την απόκρυψη χρημάτων. Όμως, εκτός από τους δύο παραπάνω κατηγορείται και η ίδια η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ως νομική οντότητα για τον προβαλλόμενο ρόλο της στην υπόθεση, με την εταιρεία να επιβεβαιώνει το παραπάνω γεγονός: «Η Nissan αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση πολύ σοβαρά.

carlos-ghosn-ceo-1-chariatis530

Η γνωστοποίηση ψευδών δηλώσεων στις ετήσιες εκθέσεις πλήττει σε μεγάλο βαθμό την ακεραιότητα της εταιρείας στις αγορές. Η Nissan θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση και τη συμμόρφωσή της, συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς γνωστοποίησης των εταιρικών πληροφοριών».

Advertisement

Ορισμένα ιαπωνικά μέσα ανέφεραν ότι τόσο ο Ghosn, όσο και ο Kelly αρνούνται τις κατηγορίες. Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο μέχρι και €85.000. Αντίθετα, η Nissan θα πρέπει να πληρώσει ποσό που φτάνει τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές θα είναι δύσκολο για την Nissan και τον Διευθύνων Σύμβουλο Hiroto Saikawa να αποφύγουν την ευθύνη, ανεξάρτητα από το εάν η εταιρεία δεν διέθετε εσωτερικούς ελέγχους ή άλλα στελέχη γνώριζαν τα παραπτώματα του Ghosn.

Η Nissan απέλυσε τον Ghosn από τη θέση του Προέδρου λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του, ενώ ακολούθησε η Mitsubishi. Ο διάδοχός του αναμένεται να ανακοινωθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η Renault είναι η μοναδική εταιρεία της συμμαχίας που δεν έχει πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Advertisement