Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

ΕΛΒΟ: Τον Ιούλιο ο διαγωνισμός για την πώληση της

Ελλάδα 11:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΛΒΟ: Τον Ιούλιο ο διαγωνισμός για την πώληση της

ΝΕΑ

ΕΛΒΟ: Τον Ιούλιο ο διαγωνισμός για την πώληση της

ΝΕΑ

Την Δευτέρα 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί τελικά (εκτός απροόπτου) η διαδικασία για την πώληση της ΕΛΒΟ, που ήδη έχει αναβληθεί δύο φορές.

Advertisement
Advertisement

Πριν από μερικές λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό από τον εκκαθαριστή της εταιρείας ότι ο διαγωνισμός (τυπικά πρόκειται για πλειστηριασμό) θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος ήταν η απαγόρευση (μέχρι τις 31 Ιουλίου) των πλειστηριασμών, στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ τον Αύγουστο τα Δικαστήρια παραμένουν κλειστά.

Επειδή πρόκειται όμως για ειδική περίπτωση και όχι για τυπικό πλειστηριασμό (στον οποίο κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο χάνει περιουσιακό στοιχείο, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να διασώσει) η διαδικασία θα προχωρήσει πιο σύντομα. Επιπλέον η πιθανή αναβολή για τον Σεπτέμβριο δημιούργησε δυσαρέσκειες ανάμεσα σε υποψηφίους, που ήθελαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, με αποτέλεσμα αυτή να επισπευσθεί.

Advertisement
Advertisement

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014. Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια παραμένει «πρόβλημα» για τη βιομηχανία της Β. Ελλάδος, αλλά και για το δημόσιο, το οποίο εναποθέτει, πλέον, τις ελπίδες του στον νέο διαγωνισμό.

Η ΕΛΒΟ διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία (οι εγκαταστάσεις της στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης εκτείνονται σε έκταση 270 στρεμμάτων, με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τ.μ.), σημαντικό εξοπλισμό, δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ», καθώς και σημαντική τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες και πατέντες. Μάλιστα, βάσει των όρων της εκκαθάρισης, το δημόσιο μπορεί να κρατήσει ποσοστό 21% έναντι της πιστοποιημένης γραμμής κατασκευής των αρμάτων Λέοπαρντ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, στη δεκαετία του 2000.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα διεκδικήσουν εταιρείες από το εξωτερικό (Γερμανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική, Πολωνία, Ινδία), αλλά και την Ελλάδα. Επίσης, όπως έχουμε γράψει αποκλειστικά λίγο καιρό πιο πριν, για την ΕΛΒΟ ενδιαφέρεται και μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ είτε για την κατασκευή οχημάτων, είτε ανταλλακτικών. Σε κάθε περίπτωση και με τον διαγωνισμό να έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουλίου, θα ξέρουμε σύντομα ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.

Advertisement

Αποκλειστικό: Αυτοκινητοβιομηχανία – κολοσσός είναι έτοιμη να μπεί στην ΕΛ.Β.Ο

Advertisement