Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

ΕΕ: «Παγωμένες» οι πωλήσεις τον Ιούνιο

Ελλάδα 17:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΕ: «Παγωμένες» οι πωλήσεις τον Ιούνιο

ΝΕΑ

ΕΕ: «Παγωμένες» οι πωλήσεις τον Ιούνιο

ΝΕΑ

Υψηλά ποσοστά πτώσης σημείωσαν οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες τον 6ο μήνα του έτους.

Advertisement
Advertisement

Μεγάλη πτώση 7,9% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο η οποία οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές στις λιγότερες ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ACEΑ οι πωλήσεις τον Ιούνιο ανήλθαν σε 1,49 εκατ. μονάδες έναντι 1,62 εκατ. αυτοκινήτων τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Advertisement
Advertisement

Οι περισσότερες εταιρείες σημείωσαν υψηλά ποσοστά πτώσης στις πωλήσεις τους και μάλιστα με διψήφια ποσοστά καθόδου.

Ειδικότερα η Nissan κατέγραψε πτώση 27%, η Volvo 22%, η Honda 19%, η FCA 14%, η BMW 10%, η VW 9,6% και ποσοστό πτώση 8,6% σημείωσαν οι Mercedes και PSA.

Από το Volkswagen Group, η Seat ήταν ο μοναδικός νικητής καθώς οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 7,4% ενώ αντίθετα πτώση σημείωσαν η VW κατά 14%, η Audi 9% και η Skoda κατά 8,5%.

Advertisement

Επίσης από τον όμιλο PSA πτώση σημείωσαν η Peugeot κατά 11%, η Opel κατά 9,7% και η Citroen κατά 3,6% ενώ αντίθετα οι πωλήσεις της DS αυξήθηκαν κατά 6,4%.

Οι πωλήσεις της Ford μειώθηκαν κατά 5,4% ενώ της Renault κατά 3,9%.

Advertisement

Η FCA σημείωσε πτώση κατά 15% ωστόσο οι πωλήσεις της Jeep αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Επίσης η Toyota σημείωσε άνοδο 1,8%, η Lexus 8,7% και η Kia 1,1%.

Αντίθετα οι πωλήσεις της Kia σημείωσαν πτώση 6,3%.

Advertisement

 

Οι προκλήσεις

Παρά το γεγονός πως ο ACEA εκτιμά πως η πτώση στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων οφείλεται στις λιγότερες εργάσιμες ημέρες οι αναλυτές σημειώνουν πως η αγορά στο 6μηνο καταγράφει πτώση 3,1%.

Για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, η εξασθένιση της ζήτησης από καταναλωτές αναδεικνύει την πίεση που ασκεί η συρρίκνωση της αγοράς της Κίνας αλλά και άλλων αναδυόμενων αγορών η οποία μπορεί να προκαλέσει πτώση στα κέρδη των εταιρειών.

Μάλιστα ο ACEA έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το έτος σε πτώση κατά 1%, κατηγορώντας την αβεβαιότητα γύρω από τη Brexit και την πτώση της ζήτησης. Προηγουμένως ωστόσο προέβλεπε άνοδο 1%.

Τον Μάιο, οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο 0,1%, μια απροσδόκητη και ελαφριά αναστολή μετά από 9 μήνες συνεχόμενης πτώσης.

Η αγορά επωφελήθηκε από εμπορικά κίνητρα για παλαιότερα αυτοκίνητα diesel αλλά και από τις δύο επιπλέον εργάσιμες ημέρες του 5ου μήνα.

«Είμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μικρή θετική ώθηση για τη νέα αγορά αυτοκινήτων στην ΕΕ μπορεί να αναμένεται τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Peter Fuss, συνεργάτης της εταιρείας EY.»