Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

ΕΕ: Έτοιμη η «απάντηση» στις ΗΠΑ για τους δασμούς στα αυτοκίνητα

Ελλάδα 16:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΕ: Έτοιμη η «απάντηση» στις ΗΠΑ για τους δασμούς στα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

ΕΕ: Έτοιμη η «απάντηση» στις ΗΠΑ για τους δασμούς στα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ετοιμάσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν αντίστοιχοι δασμοί.

Advertisement
Advertisement

Η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει «γρήγορα και με τον κατάλληλο τρόπο» στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, όμως εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέδωσε πρόσφατα στον Λευκό Οίκο την έκθεσή του για την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε με βάση τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όπως απειλεί ότι θα κάνει εδώ και μήνες.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι τα εισαγόμενα οχήματα συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ – μια αιτιολόγηση που έχει ήδη χαρακτηριστεί “τρομακτική” από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Ο Τραμπ έχει στη διάθεσή του περιθώριο 90 ημερών για να αποφασίσει, αν θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τον εξοπλισμό τους, κάτι που θα έπληττε κυρίως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας που διενεργούσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αν η έκθεση αυτή οδηγήσει σε επιζήμια μέτρα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η Κομισιόν θα αντιδράσει γρήγορα και με τον ανάλογο τρόπο», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Advertisement

Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ετοιμάσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν αντίστοιχοι δασμοί.

Ωστόσο η Κομισιόν ελπίζει ότι θα υπάρξει μια “θετική” διέξοδος στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν με τις ΗΠΑ, μετά την “εκεχειρία” που είχαν κηρύξει οι δύο πλευρές τον περασμένο Ιούλιο.

Advertisement