Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έχει… μάτια και βλέπει το αυτόνομο όχημα της Jaguar Land Rover

Ελλάδα 16:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έχει… μάτια και βλέπει το αυτόνομο όχημα της Jaguar Land Rover

ΝΕΑ

Έχει… μάτια και βλέπει το αυτόνομο όχημα της Jaguar Land Rover

ΝΕΑ

Σχέση εμπιστοσύνης θέλει να χτίσει η Jaguar Land Rover μεταξύ ανθρώπων και αυτόνομων οχημάτων. Γι αυτό το λόγο παρουσίασε ένα αυτόνομο όχημα με “μάτια” που δείχνει ότι αντιλαμβάνεται πεζούς αλλά και ποδηλάτες με τον πλέον… ανθρώπινο τρόπο. ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

Ένα μεγάλο μέρος της μερίδας του κοινού φοβάται τα αυτόνομα οχήματα. Αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην περίπτωση των πεζών που θέλουν απλά να διασχίσουν μια διάβαση για να περάσουν στην απέναντι μεριά του δρόμου.

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρίας πεζοί αλλά και ποδηλάτες δηλώνουν λιγότεροι ασφαλείς σε δρόμους που κυκλοφορούν αυτόνομα οχήματα, σε ποσοστό 63%. Με την ασφάλεια και το αίσθημα αυτής να αποτελούν τη πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα για τους κατασκευαστές, το τμήμα Μελλοντικής Κινητικότητας των Βρετανών συνεργάστηκε με ψυχολόγους και έτσι κατέληξαν στην ιδέα της προσθήκης ματιών στο αυτόνομο πειραματικό όχημά τους.

jaguar-land-rovers-autonomous-pod-eyes-1000

Advertisement
Advertisement

Τα πειράματα διεξάγονται ήδη σε ειδικά διασκευασμένο δρόμο στο Coventry της Αγγλίας με τα αυτόνομα οχήματα να κινούνται ελεύθερα εκεί με τους ανθρώπους της Jaguar Land Rover να συγκεντρώνουν στοιχεία όσον αφορά στην συμπεριφορά των πεζών που περιμένουν να περάσουν στην απέναντι μεριά του δρόμου. Τα συγκεκριμένα αυτόνομα οχήματα, όταν αντιληφθούν τα συστήματά τους πεζό στρέφουν τα “μάτια” τους απευθείας σε αυτούς δείχνοντας έτσι ότι τους έχει αναγνωρίσει και ότι σκοπεύει να σταματήσει στην περίπτωση που θέλουν να διασχίσουν την διάβαση.

Οι άνθρωποι της βρετανικής εταιρίας καταγράφουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πεζών πριν και μετά την… ανταλλαγή ματιών μεταξύ οχήματος και πεζού για να δουν πώς αυτός τρόπος διαδραστικής επικοινωνίας επιδρά στην ψυχολογία τους.

Advertisement

“Είναι δεύτερη φύση (σ.σ. για τον πεζό) να κοιτάξει τον οδηγό του οχήματος που πλησιάζει πριν πατήσει στον δρόμο. Κατανοώντας πώς αυτό μεταφράζεται στον αυτοματοποιημένο κόσμο του αύριο είναι σημαντικό. Θέλουμε να ξέρουμε αν είναι ωφέλιμο να δίνουμε στους ανθρώπους πληροφορίες για τις προθέσεις ενός οχήματος, ή αν απλά η γνώση ότι ένα πεζός έγινε αντιληπτός από ένα όχημα είναι αρκετή”, δήλωσε ο Pete Bennett, υπεύθυνος του τμήματος Μελλοντικής Κινητικότητας της βρετανικής εταιρίας.

Το project, που χρηματοδοτείται εν μέρει και από την βρετανική κυβέρνηση, υπάγεται στην κοινοπραξία UK Autodrive, την μεγαλύτερη από τις τρεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν σαν στόχο να υποστηρίξουν ουσιαστικά την ομαλή μετάβαση του κοινού από τα συμβατικά οχήματα στα αυτόνομα.

Advertisement