Χειρόφρενο: Τι έχει αλλάξει για να αποφεύγουμε τα χειρότερα;
ΝΕΑ
Το χθεσινό περιστατικό στο Κολωνάκι φέρνει στην επιφάνεια έναν μηχανισμό με πολύ μεγάλο -και ενίοτε βεβαρημένο- παρελθόν, αλλά ένα πιο σίγουρο ηλεκτρικό μέλλον.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου το κέντρο της Αθήνας αναστατώθηκε από ένα πολύ σοκαριστικό περιστατικό. Μία Mercedes SUV κύλησε μόνη της στους δρόμους του Κολωνακίου, και χωρίς οδηγό έπεσε πάνω στους θαμώνες ενός εστιατορίου, τραυματίζοντας 11 από αυτούς.
WHAT CAR
Οι πρώτες πληροφορίες και οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούν για μία δυσλειτουργία που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Και εστιάζεται στο χειρόφρενο. Το οποίο είτε «λύθηκε» μόνο του είτε ο χειριστής του αυτοκινήτου (ο οδηγός ή ο παρκαδόρος) ξέχασαν να το ενεργοποιήσουν.
Η εξήγηση αυτή μοιάζει αρκετά λογικοφανής, με βάση τα δεδομένα του δρόμου (μεγάλη κατηφόρα) και ιδίως σε ένα μοντέλο που είναι παλαιότερης κοπής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως σε όλες τις Mercedes μέχρι κάποιο σημείο, υπάρχει το κλασικό «ποδόφρενο», μία ιδιαιτερότητα της γερμανικής εταιρείας να τοποθετεί το χειρόφρενο χαμηλά στα πόδια, δίπλα στα άλλα πεντάλ του αυτοκινήτου και όχι στην κεντρική κονσόλα όπως γίνεται με τους υπόλοιπους κατασκευαστές.
Η ανεξέλεγκτη κίνηση του αυτοκινήτου με τα δυσάρεστα επακόλουθα δεν σχετίζεται μόνο με την έλλειψη εμπλοκής του χειρόφρενου. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ο τελευταίος που χειρίστηκε το αυτοκίνητο είχε ξεχάσει ή δεν είχε προσέξει να τοποθετήσει το αυτόματο κιβώτιο στην θέση «P».
Σύμφωνα με τη Mercedes αλλά και όλες τις υπόλοιπες εταιρείες, το «Ρ» στο κιβώτιο επαρκεί για να συγκρατήσει το όχημα. Βέβαια, δεν συνιστάται αυτό να γίνεται επί μακρόν, γιατί επιβαρύνει τη μετάδοση, ιδίως αν το όχημα είναι παρκαρισμένο σε κλίση άνω των 15%. Είναι καλό λοιπόν να υπάρχει συνδρομή του χειρόφρενου σε κάθε περίπτωση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επαρκεί η σωστή θέση του αυτόματου κιβωτίου για να συγκρατήσει το αυτοκίνητο.
Στην περίπτωση του Κολωνακίου είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρό ανθρώπινο λάθος, όχι μόνο με το χειρόφρενο αλλά -κυρίως- με το κιβώτιο και την θέση που είχε ο επιλογέας όταν ο χειριστής του κατέβηκε από αυτό.
Για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, οι πιο σύγχρονες υλοποιήσεις αυτόματων κιβωτίων, όχι μόνο στις Mercedes αλλά ακόμα και στα φθηνά λαϊκά αυτοκίνητα, έχουν υιοθετήσει το ηλεκτρικό χειρόφρενο.
Το ηλεκτρικό χειρόφρενο (Electronic Parking Brake – EPB) ενεργοποιείται με το πάτημα ενός διακόπτη, συνήθως με την ένδειξη (P), που στέλνει σήμα σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου.
Αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί μικρά μοτέρ στους πίσω δίσκους φρένων (ή σπανιότερα σε ξεχωριστές δαγκάνες), τα οποία «σφίγγουν» τις δισκόπλακες, ακινητοποιώντας το όχημα.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και αντίστροφα όταν «λύνεται» το χειρόφρενο, πάντα υπό τον έλεγχο της ηλεκτρονικής μονάδας.
Όταν ένα αυτοκίνητο συνδυάζει αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με ηλεκτρικό χειρόφρενο, το σύστημα αποκτά «νοημοσύνη»: αναγνωρίζει πότε έχει επιλεγεί θέση “P” (parking) και σε συνεργασία με τους αισθητήρες του χειρόφρενου, αποφασίζει αν πρέπει να το ενεργοποιήσει ή όχι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πλέον το χειρόφρενο ενεργοποιείται αυτόματα μόλις επιλεγεί το “P” και σβήσει ο κινητήρας. Και λύνεται αυτόματα μόλις πατήσει ο οδηγός το γκάζι, αρκεί να έχει δεθεί η ζώνη ασφαλείας.
Το ηλεκτρικό χειρόφρενο προσφέρει αναμφισβήτητα ευκολία, ιδίως σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, όπου με τη λειτουργία Auto Hold μπορεί να κρατά το όχημα ακινητοποιημένο σε κάθε φανάρι χωρίς καμία παρέμβαση του οδηγού.
Υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα όπως για παράδειγμα την δυσκολία ρυμούλκησης αν ο μηχανισμός «κολλήσει» για κάποιο λόγο. Ενώ στερεί και αρκετή από την χαρά της οδήγησης σε κάποια πολύ σπορ μοντέλα όπου το χειρόφρενο είναι μέρος της ιεροτελεστίας.
Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για όσα γίνονται με ένα αυτοκίνητο δεν αφορούν την άψυχη μηχανή. Πάντα και παντού θα υπάρχει ένα ανθρώπινο λάθος ή μια αβλεψία που οδηγούν σε κακές συνέπειες. Ευτυχώς χθες το βράδυ στο Κολωνάκι αποφύγαμε τα χειρότερα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Πως έγινε το ατύχημα στο Κολωνάκι με την Mercedes
Η παγίδα του Κολωνακίου και η αδράνεια
Ατύχημα με μοτοσικλέτα… προσοχή!