Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων – Για ποιους ισχύει;

Ελλάδα 22:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων – Για ποιους ισχύει;

ΝΕΑ

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων – Για ποιους ισχύει;

ΝΕΑ

Η παράταση της εξόφλησης δίδεται μόνο στην περίπτωση που δεν μεταβάλλεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Advertisement
Advertisement

Η παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2021 έδωσε κυριολεκτικά μια «ανάσα» στους ιδιοκτήτες οχημάτων όλων των κατηγοριών εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Ωστόσο κάποιοι ιδιοκτήτες αλλά και έμποροι αυτοκινήτων θεώρησαν ότι μπορούν να μεταβιβάσουν κάποιο όχημα χωρίς να καταβάλλουν τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας του 2021 καθώς έχει δοθεί παράταση στην εξόφλησή τους έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα όποιος πουλάει το όχημά του για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021.

Ειδικότερα στο νόμο 4093/2012 άρθρο πρώτο παράγραφος Ε.7 με τίτλο: «Ρυθμίσεις σχετικά με την καταβολή Τελών Κυκλοφορίας, τον έλεγχο οφειλών από Τέλη Κυκλοφορίας και Μεταβίβαση Αυτοκινήτων Οχημάτων ορίζεται ξεκάθαρα ότι: «Δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστίμων.

β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ορίζεται ο τρόπος ελέγχου και η διαδικασία καταβολής των τυχόν οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας και προστίμων τρέχοντος και παρελθόντων ετών, κατά τη μεταβίβαση αυτοκινήτων οχημάτων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προηγούμενων υποπεριπτώσεων.»

Advertisement

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση άρσης ακινησίας όπου οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να πραγματοποιήσουν την άρση της προσωρινής ακινησίας θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας του οχήματός τους και όχι μέρος αυτών καθώς δεν ισχύει ακόμη η καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας.

Τέλος στα καινούρια αυτοκίνητα οι ιδιοκτήτες τους τα παραλαμβάνουν χωρίς να έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021 και θα πρέπει οι ίδιοι να εισέρχονται στην εφαρμογή myCAR της ΑΑΔΕ και συμπληρώνοντας τα στοιχεία του οχήματός τους και του ΑΦΜ τους να εκτυπώνουν και να εξοφλούν τα Τέλη Κυκλοφορίας την επόμενη ημέρα…

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή! Πότε ένα τροχαίο θεωρείται εργατικό ατύχημα

Νέος ΚΟΚ: Σε ποιές παραβάσεις θα αφαιρούνται οι άδειες και οι πινακίδες κυκλοφορίες;

Advertisement

Αλλάζουν όλα: Με δίπλωμα οδήγησης ΙΧ θα μπορούν να οδηγούν και μοτοσικλέτες