Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Audi: Αναβάθμιση δικτύου στα 48V

Ελλάδα 1:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi: Αναβάθμιση δικτύου στα 48V

ΝΕΑ

Audi: Αναβάθμιση δικτύου στα 48V

ΝΕΑ

Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στα σύγχρονα αυτοκίνητα ωθεί προς την ολική ή μερική αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου των αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (nima244@gmail.com)

Πριν από μερικά χρόνια τα αυτοκίνητα εξοπλίζονταν με πολύ λιγότερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Σήμερα, κάθε σύγχρονο μοντέλο έχει δεκάδες ηλεκτρονικές, εκατοντάδες αισθητήρες, νέα συστήματα με υψηλές απαιτήσεις σε ρεύμα (π.χ. start-stop) και ένα δίκτυο (το CAN-bus) που -με τα σημερινά δεδομένα και στα πολυτελή μοντέλα- βρίσκεται σε οριακές καταστάσεις λειτουργίας όταν λειτουργεί στα 12V, σύμφωνα με την Audi.

Έτσι, η ολική ή μερική αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου των αυτοκινήτων στα 48V (με μπαταρία λιθίου αντί κλασική μολύβδου) είναι αναπόφευκτη και μέχρι το τέλος της δεκαετίας με αυτή την τάση θα λειτουργούν αρκετά μεγάλα μοντέλα. Ειδικά οι λιμουζίνες που είναι φορτωμένες με διάφορα άλλα ηλεκτρονικά καλούδια (π.χ. ηλεκτρικά θερμαινόμενα καθίσματα, συστήματα πλοήγησης, wi-fi κ.α.).

Advertisement
Advertisement

Επίσης, “…το ισχυρότερο δίκτυο επιτρέπει την χρήση μεγαλύτερων γεννητριών/ηλεκτροκινητήρων με χαρακτηριστικά mild hybrid αποφέροντας μικρότερη κατανάλωση έως 10% (ή 0,4 lt/100 km) και λιγότερο CO2 έως 10 g/km“, σύμφωνα πάντα με την Audi. Στο σημείο αυτό να πούμε πως τα 48V θα είναι μονόδρομος για όσα μοντέλα στο μέλλον διαθέτουν κινητήρες με ηλεκτρικό turbo. Από τα πρωτότυπα Audi που οδηγήσαμε πριν από μερικές εβδομάδες, έως το επόμενο VW Golf που θα λανσαριστεί σε μία πενταετία.

To μέλλον της αυτοκίνησης προμηνύεται πολύ ενδιαφέρον και το NewsAuto.gr θα σας ενημερώνει για κάθε εξέλιξη!