Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποστολή στη Σουηδία: Ice Drift Experience (+video)

Ελλάδα 16:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποστολή στη Σουηδία: Ice Drift Experience (+video)

ΝΕΑ

Αποστολή στη Σουηδία: Ice Drift Experience (+video)

ΝΕΑ

Συμμετέχουμε στην αποστολή της Driving Academy στη Σουηδία και ζούμε μια αξέχαστη εμπειρία οδήγησης στον πάγο.

Advertisement
Advertisement

Σίγουρα για τα δικά μας δεδομένα η ιδέα της οδήγησης στο χιόνι και τον πάγο συνδέεται με την αντιμετώπιση περιστασιακών ακραίων συνθηκών. Ωστόσο αυτό που για τους κατοίκους των βόρειων χωρών είναι συνδεδεμένο με  την καθημερινότητα αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ονειρικό σενάριο για κάθε λάτρη της οδήγησης, που σίγουρα έχει ζηλέψει βλέποντας video αγώνων σε λευκό τοπίο και έχει ταξιδέψει νοερά με το μυαλό σε διαδρομές που πρόσφυση και θερμοκρασίες βρίσκονται κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Η ευκαιρία να ζήσουμε μια τέτοια εμπειρία ήρθε με την συμμετοχή μας στην 16μελή αποστολή που διοργάνωσε η Driving Academy (www.drivingacademy.gr) σε συνεργασία με την Ice Drift Events του Olaf Commijs, αγωνιζόμενου και κριτή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Drift. Πεδίο δράσης για τις δύο γεμάτες δράση και οδήγηση ημέρες μια παγωμένη λίμνη κοντά στο χωριό Rorbacksnas, στα σύνορα της Σουηδίας με τη Νορβηγία. Επάνω στον, πάχους 80 εκατοστών, πάγο δύο τεχνικές διαδρομές και πολλές ακόμα ειδικά διαμορφωμένες χαράξεις με κύκλους skidpad, slalom κ.α. με συνολικό μήκος πάνω από 6 χιλιόμετρα προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για την εισαγωγή και την εκπαίδευση στην οδήγηση σε ακραίες συνθήκες ελάχιστης πρόσφυσης.

Advertisement
Advertisement

Τα αυτοκίνητά μας, μια ντουζίνα από BMW 318ti Compact με χειμερινά ελαστικά με καρφιά, με μπλοκέ διαφορικό και υδραυλικό χειρόφρενο, αποδεικνύονται το απόλυτο εργαλείο για την εκμάθηση των μυστικών της οδήγησης στον πάγο και για το ακόνισμα της σχεδόν χειρουργικής ακρίβειας που απαιτούν οι χειρισμοί στο γκάζι, το φρένο και το τιμόνι ώστε το άγχος να γίνει απόλαυση και η οδήγηση να αποκτήσει φινέτσα και σιγουριά.

Πρόκειται για πρωτόγνωρες σε εμάς συνθήκες στις οποίες πολλές φορές νοιώθεις πως ξεκινάς από το μηδέν. Η πρόκληση τεράστια καθώς πρέπει να ανοίξεις το μυαλό σε δεδομένα άγνωστα σε όσα έχεις συνηθίσει έως τώρα. Όπως το γεγονός πως ξεχνάς το στρίψιμο με την πρόσφυση της μούρης (αφού πρακτικά δεν υπάρχει) ή το δυνατό φρενάρισμα που ισοδυναμεί με μπλοκάρισμα των τροχών και σίγουρη επίσκεψη στα snowbanks. Μαθαίνεις να χρησιμοποιείς  το μεσαίο πεντάλ ως εργαλείο για να προκαλέσεις την μεταφορά βάρους που θα δώσει στην ουρά την κατάλληλη ώθηση και την γωνία για να σημαδέψεις στην έξοδο της στροφής. Μαθαίνεις να συμπεριφέρεσαι στους 140 ίππους της 318ti με την ίδια ευλάβεια που θα έδειχνες στους 430 μιας Μ4 στο βρεγμένο και να χειρίζεσαι το γκάζι ως ένα δεύτερο πηδάλιο απίστευτης ευαισθησίας. Μαθαίνεις να χρησιμοποιείς τα χέρια με ακρίβεια και να αντιλαμβάνεσαι ακόμα και την ανεπαίσθητη αλλαγή της πρόσφυσης, αλλά και να σχεδιάζεις αυτό που θα ακολουθήσει στην επόμενη στροφή.

Advertisement

Από τη στιγμή που θα κάτσεις πίσω από το τιμόνι μπαίνεις στην πρίζα, το μυαλό δουλεύει υπερωρίες, το ίδιο και τα χέρια, και μπορεί η θερμοκρασίες να βρίσκονται κάτω από το μηδέν αλλά εσύ ιδρώνεις παλεύοντας συνεχώς με το τιμόνι. Οι παλμοί εκτοξεύονται σαν να εκτελείς κάποιο απαιτητικό αερόβιο πρόγραμμα γυμναστικής. Όμως δεν σταματάς. Το χαμόγελο γίνεται μόνιμο στο πρόσωπο και ένα μοναδικό συναίσθημα απόλαυσης κατακλύζει κάθε αισθητήριο σου. Δεν είναι μόνο οι τόσο ιδιαίτερες συνθήκες που ενθουσιάζουν. Είναι οι πολλές ώρες καθαρής οδήγησης, καθώς μοιράζεσαι το αυτοκίνητο με ένα μόνο συνοδηγό για σχεδόν οκτώ ώρες με μόνο ενδιάμεσο διάλειμμα για φαγητό. Είναι η έλλειψη περιορισμών, η απουσία «μη» και «όχι» που σου δίνουν την ελευθερία να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις ξανά και ξανά μέχρι να βρεις τους μηχανισμούς, μέχρι ο χειρισμός να βγαίνει αυτόματα και η αντίδραση να έρχεται φυσικά. Και βέβαια είναι η ίδια η παρέα, τα γέλια, τα πειράγματα κάθε φορά που όλοι σαν ομάδα βοηθούν να ξεκολλήσεις από τα snowbank ή όταν τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον πίνακα με τους χρόνους στις δοκιμασίες-παιχνίδι στο τέλος κάθε ημέρας.

Advertisement

Είναι τόσα πολλά αυτά που κάνουν την εμπειρία πραγματικά μοναδική. Ξεκινάς έχοντας στο μυαλό πως θα βρεθείς σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχεις συνηθίσει όμως τελικά είναι ο απίθανος συνδυασμός εκπαίδευσης και διασκέδασης με απόλυτη ασφάλεια, σε ένα σκηνικό που μοιάζει με την παιδική χαρά κάθε petrolhead, που αιχμαλωτίζει το μυαλό και τις αισθήσεις και σε ταξιδεύει σε ένα κόσμο μαγικό. Και φυσικά η σκέψη μας είναι ήδη κολλημένη στο ραντεβού της επόμενης χρονιάς!