Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Αποκλειστικό: Ο υπεύθυνος σχεδιασμού της Infiniti μας μιλά για το μέλλον της φίρμας

Ελλάδα 11:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκλειστικό: Ο υπεύθυνος σχεδιασμού της Infiniti μας μιλά για το μέλλον της φίρμας

MIRROR

Αποκλειστικό: Ο υπεύθυνος σχεδιασμού της Infiniti μας μιλά για το μέλλον της φίρμας

MIRROR

O Karim Habib, διευθυντής σχεδιασμού της Infiniti, μιλάει αποκλειστικά στο NewsAuto και τον Πάνο Σεϊτανίδη για το Q Inspiration Concept, τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας και όσα τον εμπνέουν τώρα που ζει στο Τόκιο. Ακολουθούν όσα μας είπε.

Advertisement
Advertisement

>ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟ μέλλον της Infiniti είναι άρρηκτα συνδεμένο με τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιεί στο μέλλον η μάρκα. Για εμάς τους σχεδιαστές, ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είμαστε αυθεντικοί. Αλλάζουμε λοιπόν τη σχεδιαστική φιλοσοφία, επειδή αλλάζουν οι τεχνολογίες που περικλείονται στα οχήματα. Αυτό είναι το λογικό. Ο ορισμός του βιομηχανικού σχεδιασμού. Όμως από την άλλη πλευρά, αλλάζουν και οι πελάτες. Αρχίζουν να ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τις εμπειρίες που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Αυτοί λοιπόν θα είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν το σχεδιαστικό μέλλον της μάρκας.

>ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ, είναι πολύ σημαντικό  το να μπορεί να πειραματίζεται. Και για να είμαι ειλικρινής, σε μία εταιρεία όπως η Infiniti έχουμε την πολυτέλεια του πειραματισμού. Μερικές φορές μπορεί να πάρουμε ένα λάθος δρόμο, δοκιμάζουμε πράγματα στην καθημερινή ροή της εργασίας μας, άλλα μας αρέσουν, άλλα όχι. Δοκιμάζουμε νέες ιδέες κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο στη δουλειά ενός σχεδιαστή: να πειραματίζεται με νέα πράγματα.

Infiniti-Q-inspiration-concept-q640tall

Advertisement
Advertisement

>ΌΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ για το αυτοκίνητο, όσοι ενδιαφέρονται για τις μετακινήσεις, θέλουν την πιο σύγχρονη, την καλύτερη τεχνολογία που μπορούν να έχουν διαθέσιμη. Για παράδειγμα, το νέο QX80 προσφέρει καλύτερη εμπειρία ευεξίας στο εσωτερικό του ενώ με το Q Inspiration προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο αλλά με εναλλακτικό τρόπο. Με διαφορετική διαχείριση του χώρου. Όμως ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους πελάτες μας.

Infiniti-Q-inspiration-concept-l640

>ΤΟ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙΣ το εσωτερικό με γνώμονα να θυμίζει περισσότερο ένα living room, μπορεί να αποτελεί πρόκληση αλλά παράλληλα είναι και μία απίστευτη ευκαιρία. Ανοίγει τόσες πολλές πόρτες, στο πως αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να είναι το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, πως είναι τοποθετημένα όλα, πως είναι σχεδιασμένα τα καθίσματα, πως εισέρχεσαι και πως βγαίνεις από το όχημα. Έχοντας επίπεδο πάτωμα, το εσωτερικό θυμίζει πράγματι περισσότερο living room. Τα καθίσματα μπορούν να έχουν κλίσεις, δεν υπάρχει κεντρικό τούνελ, μπορείς να επιλέξεις εναλλακτική διάταξη και να δουλέψεις πολύ με τον κενό χώρο. Με αυτό που εμείς αποκαλούμε αρνητικό χώρο. Ακριβώς όπως θα έκανε κάποιος αρχιτέκτονας, στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων.

Advertisement

Infiniti-Q-inspiration-concept-k640

>ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ειλικρινής, δεν ήταν ένα αλλά πολλά αυτά που με προσέλκυσαν στην Infiniti. Ένιωσα πως υπάρχει μεγάλη προοπτική. Είναι μία εταιρεία με πολύ δυναμική παρουσία και αισθητική, αν και σχετικά νέα στον κόσμο των πολυτελών οχημάτων. Έχει όμως ήδη και αρκετή κληρονομιά για να πατήσει πάνω σε αυτή και να εξελιχθεί.

Advertisement

q-inspiration-material-inspection-habib640

>ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ που με ενθουσιάζει, όπως υποθέτω θα συνέβαινε με οποιοδήποτε σχεδιαστή, είναι πως βρισκόμαστε στην απαρχή μίας νέας εποχής για την αυτοκίνηση. Την εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων, των αυτόνομων οχημάτων. Νιώθω πως όλη η «συμμαχία» και ειδικά η Nissan, είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για αυτό το νέο βήμα. Και πιστεύω πως η Infiniti, ως το πολυτελές σήμα αυτής της «συμμαχίας», θα βρεθεί σε πολύ πλεονεκτική θέση, εκμεταλλευόμενη όλη αυτή την τεχνολογία για να προχωρήσει σε άλλο επίπεδο.

Infiniti-Q-inspiration-concept-e640

Advertisement

>ΠΑΝΤΑ ΜΕ συνάρπαζε η μοντέρνα ιαπωνική αρχιτεκτονική. Ειδικά τους τελευταίους μήνες που ζω στο Τόκιο, βλέπω πράγματα που δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου, διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίζεις το χώρο, τα υλικά, να χρησιμοποιείς με άλλους τρόπους το φως, τις σκιές, τη διαφάνεια. Είναι κάτι συναρπαστικό και μου δίνει έμπνευση.  Συμβαίνουν πάρα πολλά αυτή την περίοδο στην Ιαπωνία και υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στην τεχνολογία και την παράδοση. Και θα ήθελα πολύ να είμαι μέλος της ομάδας που θα μεταφέρει τα παραπάνω και στον κόσμο της αυτοκίνησης. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε με την Infiniti.