Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποκλειστικό: Με τον 2.5 TFSI και το νέο RS3

Ελλάδα 7:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκλειστικό: Με τον 2.5 TFSI και το νέο RS3

ΝΕΑ

Αποκλειστικό: Με τον 2.5 TFSI και το νέο RS3

ΝΕΑ

Η μάχη στα καυτά μικρομεσαία hatch συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το NewsAuto.gr έχει πληροφορίες για την κορυφαία έκδοση της νέας γενιάς του Audi A3. Στο Ίνγκολσταντ όπου ταξιδέψαμε για την ετήσια συνέντευξη Τύπου της πολυτελούς μάρκας είχαμε την ευκαιρία να «ανακρίνουμε» σχετικά τα στελέχη της εταιρείας.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΣ (twitter.com/bitsi74)

Μέχρι στιγμής η Audi έχει στη γκάμα της το S3, με τετρακίνηση quattro και το 2λιτρο TFSI των 300 PS. Με δεδομένη την παρουσία στην αγορά της Mercedes A45 AMG η οποία από 2.000 cc προσφέρει 360 PS, είναι θέμα μηνών η απάντηση της Audi με τη νέα γενιά του RS3. Πολλά έχουν ακουστεί για το κινητήριο σύνολο του συγκεκριμένου αυτοκινήτου επιδόσεων, ενώ η πρόσφατη παρουσίαση στη Γενεύη του εικονιζόμενου TT quattro sport concept έδωσε νέα… τροφή για σχόλια.

Το πρωτότυπο coupe, βασισμένο στο νέο Audi TT, εφοδιάζεται με το 2λιτρο TFSI, «διογκωμένο» σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποδίδει 420 PS. Το εύκολο συμπέρασμα είναι ότι η Audi βρήκε έναν 4κύλινδρο κινητήρα που είναι σημαντικά πιο δυνατός από αυτόν της A45 AMG, εμφανίζοντας αναλογία ισχύος/κυβισμού στα επίπεδα των 210 PS/1 lt.

Advertisement
Advertisement

Έχοντας αυτό κατά νου, πλησιάσαμε τον επικεφαλής εξέλιξης κινητήρων της Audi, τον Dr. Stefan Knirsch. «Θα είναι λοιπόν ο 2.0 TFSI κάτω από το καπό του νέου RS3;» τον ρωτήσαμε. «Όχι, σας διαβεβαιώ ότι και το νέο RS3 θα εφοδιάζεται με τον 5κύλινδρο 2.5 TFSI», ξεκαθάρισε ο κ. Knirsch, με ευθύτητα που μας εξέπληξε. «Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τον 5κύλινδρο turbo και έχουμε ορισμένες εκπλήξεις για το μέλλον», προσέθεσε. «Θεωρούμε ότι είναι πιο κατάλληλος για την περίσταση, καθώς μπορεί να προσφέρει πιο εκρηκτικές επιδόσεις».

Ποια θα είναι όμως η μέγιστη ισχύς του 2.5 TFSI στο νέο RS3; Στο απερχόμενο μοντέλο της Audi αποδίδει 340 PS. Αν ο 2λιτρος turbo μπορεί να προσφέρει 420 PS, πού φθάνει το «ταβάνι» του 2.5 TFSI; Αν η Audi θέλει να απαντήσει στο τμήμα μάρκετινγκ της Mercedes (180 PS ανά 1 lt.) τότε η απόδοση ίσως αγγίξει ή ξεπεράσει τα 450 PS! Αν δεν το… παρακάνουν, τότε 400+ PS είναι αρκετά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα περιμένουμε να ακούσουμε σχετικά νέα από την Audi προς τα τέλη του 2014, ίσως στην έκθεση του Παρισιού. Το σίγουρο είναι ότι το NewsAuto.gr παρακολουθεί και καταγράφει όλες τις εξελίξεις.