Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απεβίωσε ο «πατέρας» των Nissan Z

Ελλάδα 2:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Απεβίωσε ο «πατέρας» των Nissan Z

ΝΕΑ

Απεβίωσε ο «πατέρας» των Nissan Z

ΝΕΑ

Σε ηλικία 105 ετών ο Yutaka Katayama, ο άνθρωπος που ξεκίνησε την σειρά Ζ στην Nissan, άφησε τα εγκόσμια.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (carotog@gmail.com)

Ο συμπαθητικός κύριος Yutaka Katayama θεωρείται ο «Father of Z» (πατέρας των Ζ) στην Nissan. Από την οποία είχε ξεκινήσει να εργάζεται φτάνοντας να αναλάβει την διεύθυνση της Nissan US την δεκαετία του 1970 (μάλιστα ήταν ο πρώτο πρόεδρος της εταιρίας στις ΗΠΑ). Αρκετά νωρίτερα η ιαπωνική εταιρία αναζητούσε ένα σπορ GT αυτοκίνητο για να τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας αγοράς και αυτό ήρθε με την επιμονή του Katayama. Το Fairlady Z είχε ελκυστική σχεδίαση για την Ευρώπη και με εξακύλινδρο σε σειρά των 2,4 lt με 151 άλογα ταίριαζε γάντι στα δεδομένα της εποχής.

Advertisement
Advertisement

Προτού το Fairlady λανσαριστεί στην Βόρεια Αμερική (η παραγωγή ξεκίνησε το 1969) ο Katayama αποφάσισε να μεταβάλλει την ονομασία σε Datsun 240Z γνωρίζοντας τεράστια εμπορική επιτυχία. Στη συνέχεια ο Katayama επέστρεψε στην Ιαπωνία και θεωρούσε πως το Miata είχε πάρει την θέση του 240Ζ και πως η Nissan έπρεπε να είχε συνεχίσει την Z σειρά. Παρέμεινε στην Nissan έως το 1997 (είχε συμμετοχή και στο 350 project). Η ζωή του χαμογέλασε φτάνοντας τα 105 χρόνια και έχοντας δει μέχρι 18 δισέγγονα!

Το 240Z ήταν το πρώτο σπορ κουπέ με κινητήρα εμπρός και κίνηση πίσω για την Nissan, με βασικό του πλεονέκτημα πως ήταν πάρα πολύ φτηνό για την εποχή. Ακολούθησαν στα 280SX (από το 1978), το 300 ZX (από το 1984), το 300ΖΧ και μετά στην νεότερη εποχή από το 350Z.

Advertisement