Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Alfa Romeo Milano όπως… παρμεζάνα: Γιατί γκρινιάζουν οι Ιταλοί;

Ελλάδα 22:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Alfa Romeo Milano όπως… παρμεζάνα: Γιατί γκρινιάζουν οι Ιταλοί;

ΝΕΑ

Alfa Romeo Milano όπως… παρμεζάνα: Γιατί γκρινιάζουν οι Ιταλοί;

ΝΕΑ

Οι Ιταλοί δεν αστειεύονται με τα ιερά και όσια της βιομηχανίας τους. Και έχουν αρχίσει την γκρίνια για όσα συμβαίνουν στο στρατόπεδο της Alfa Romeo.

Advertisement
Advertisement

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επέπληξε την Stellantis για την κατασκευή του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος της Alfa Romeo στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή της εταιρείας παραβίασε τους ιταλικούς κανονισμούς.

Η Alfa Romeo, υπό την ιδιοκτησία της Stellantis, παρουσίασε την τελευταία της δημιουργία, το compact SUV Milano, αποτίοντας φόρο τιμής στην ιστορική πόλη του Μιλάνου, όπου η μάρκα ξεκίνησε το 1910.

Κατασκευασμένο στις εγκαταστάσεις της Stellantis στο Tychy της Πολωνίας, μαζί με μοντέλα όπως το Jeep Avenger και το Fiat 600, η Milano σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση μιας Alfa Romeo που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου εκτός Ιταλίας.

Advertisement
Advertisement

Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso εξέφρασε την αποδοκιμασία του στο Τορίνο, επικαλούμενος νομοθεσία του 2003 που αποσκοπεί στην πρόληψη της παραποίησης προϊόντων ως ιταλικών, ενώ δεν είναι.

Ο Urso τόνισε ότι ένα όχημα με την ονομασία Milano θα έπρεπε δικαιωματικά να παράγεται εντός των συνόρων της Ιταλίας για να τηρείται ο νόμος. H Stellantis απέφυγε να δώσει απάντηση.

Η κριτική του Urso αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στη συνεχιζόμενη συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και της γαλλο-ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, εν μέσω διαπραγματεύσεων σχετικά με τα σχέδια για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής αυτοκινήτων σε ένα εκατομμύριο μονάδες.

Advertisement

Η νομοθεσία στην οποία αναφέρεται ο Urso έχει σχεδιαστεί για να απαγορεύσει την παρουσίαση προϊόντων ξένης κατασκευής ως προερχόμενων από την Ιταλία, που ιστορικά επικαλούνται σε περιπτώσεις που αφορούν τρόφιμα, όπως η αμερικανικής κατασκευής “παρμεζάνα” που διατίθεται στην αγορά ως συγγενής με την ιταλική “παρμιτζιάνο“.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Milano στο Μιλάνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η επιλογή της παραγωγής στην Πολωνία αντί της Ιταλίας μειώνει την τιμή τoυ SUV κατά 10.000 ευρώ.

Advertisement

Επί του παρόντος, η Milano είναι το μοναδικό μοντέλο της Alfa Romeo που προορίζεται για παραγωγή εκτός Ιταλίας.

Ο Tavares επιβεβαίωσε ότι οι επερχόμενες εκδόσεις της Stelvio, που είναι προγραμματισμένες για το 2025, και της Giulia, που αναμένεται το 2026, θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται στο Cassino της κεντρικής Ιταλίας.

Η Stellantis σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει την παραγωγή της νέας πλατφόρμας STLA Large για την ευρωπαϊκή αγορά.

Advertisement