Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Αγκάθι» για τον Τραμπ οι επιπλέον δασμοί στα αυτοκίνητα

Ελλάδα 12:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Αγκάθι» για τον Τραμπ οι επιπλέον δασμοί στα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

«Αγκάθι» για τον Τραμπ οι επιπλέον δασμοί στα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

O Ντόναλντ Τραμπ ακολουθώντας πιστά την πολιτική του «America first» φαίνεται πως βρέθηκε σε αδιέξοδο καθώς πρόσφατα αποφάσισε να αναβάλλει για 6 μήνες την επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Άλλωστε είναι γνωστό πως το 50% των καινούριων αυτοκινήτων που πωλούνται στις ΗΠΑ προέρχονται από το εξωτερικό και οι αμερικανοί κατασκευαστές κατέχουν μόλις το 22% της εγχώριας αγοράς γεγονός που έκανε τον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά και τον υπουργό Εμπορίου να υιοθετούν την άποψη ότι τα εισαγόμενα αυτοκίνητα αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

Να υπενθυμίσουμε πως το 2018 πουλήθηκαν περίπου 17 εκατ. καινούρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ!

Ο Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα προσπαθεί να αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ανοίξουν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ καθώς όπως ισχυρίζεται δεν είναι δυνατόν τα προϊόντα που καταναλώνονται στις ΗΠΑ να μην κατασκευάζονται εκεί. Καμία αυτοκινητοβιομηχανία δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τους επιπλέον δασμούς στα αυτοκίνητα αρκεί να τα παράγει στις ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με επιπλέον δασμούς ύψους 25% τα εισαγόμενα αυτοκίνητα αλλά πρόσφατα ανακοίνωσε την απόφασή του για 6μηνη αναβολή επιβολής των υψηλών δασμών για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Advertisement

Η Toyota αποτελεί τον κατασκευαστή με το υψηλότερο ποσοστό στην αμερικανική αγορά ενώ ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι πωλήσεις άλλων εταιρειών από την Ιαπωνία αλλά και τη Νότια Κορέα.

Η ΕΕ πάντως δεν πρόκειται να συμφωνήσει περί απειλής της εθνικής ασφάλειας που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ  ενώ ήδη η Toyota σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει με ποιο τρόπο στηρίζει την αμερικανική οικονομία και πως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για τις ΗΠΑ.

Advertisement

Με λίγα λόγια τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Ιάπωνες κατασκευαστές αυτοκινήτων φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην επανεκλογή του Αμερικανού Προέδρου.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιδρούν στις προσταγές του Τραμπ καθώς ένας πολυμέτωπος εμπορικός πόλεμος με αυτοκινητοβιομηχανίες και Κίνα θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.