Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτά τα τρακτέρ προτιμούν οι αγρότες!

Ελλάδα 7:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτά τα τρακτέρ προτιμούν οι αγρότες!

ΝΕΑ

Αυτά τα τρακτέρ προτιμούν οι αγρότες!

ΝΕΑ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι μάρκες και πόσα είναι τα τρακτέρ που καθημερινά αποτελούν το δεξί χέρι του Έλληνα αγρότη;

Advertisement
Advertisement

Μια φορά και έναν καιρό τα χωράφια τα όργωναν άλογα, μουλάρια κ.α. χρησιμοποιώντας πρωτόλεια εργαλεία, όπως το γνωστό αλέτρι.

Με την πρόοδο της βιομηχανίας εξελίχθηκαν και διάφορα γεωργικά μηχανήματα με τα πιο διαδομένα να είναι τα τρακτέρ. Τα οποία χρησιμοποιούνται για να οργώνουν, να φρεζάρουν, να αλωνίζουν καθώς και για πολλές άλλες εργασίες που λύνουν τα χέρια των αγροτών.

Σε ετυμολογικό επίπεδο, το όνομα «τρακτέρ» προέρχεται από τη λατινική λέξη «truhere», που σημαίνει τραβώ. Για αυτόν τον λόγο, η επίσημη ελληνική απόδοση της λέξης είναι «γεωργικός ελκυστήρας». Ωστόσο, παρατηρώντας την πραγματική χρήση, κατανοεί κανείς ότι η λέξη «τρακτέρ» έχει μεγαλύτερη ευκολία και απευθείας κατανόηση. Η λέξη «τρακτέρ» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1856 και επικράτησε και στην Ελλάδα.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο πραγματικό τρακτέρ θεωρείται ότι είναι το Farmall που κατασκευαζόταν από την εταιρεία International Harvester το 1923 και ήταν το πρώτο πολλαπλών χρήσεων.

Αυτά τα πρώτα τρακτέρ λειτουργούσαν με κινητήρες εσωτερικής καύσης και αντικατέστησαν σταδιακά τα άλογα και τα βοοειδή που χρησιμοποιούνταν στις σχετικές εργασίες.

Advertisement

Στην πορεία τα τρακτέρ εξελίχθηκαν τεχνολογικά και κατασκευαστικά σε υψηλής απόδοσης μηχανήματα, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις για τις απαιτήσεις της σύγχρονης γεωργίας.

Advertisement

Επίσης εισήχθησαν καινοτομίες όπως ο υδραυλικός έλεγχος, η τετρακίνηση, και ο αυτοκινούμενος έλεγχος, καθιστώντας τα τρακτέρ πιο αποδοτικά και ευέλικτα, ενώ σε γενικές γραμμές δύο είναι οι κατηγορίες  τους: αυτά της Ανοιχτής Καλλιέργειας (χωραφιού) και αυτά της Ειδικής Καλλιέργειας  (Δενδροκομικά).

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκαν τρακτέρ το 1924. Η αγορά της χώρας μας έχει αρκετές ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με τα εδάφη, το έντονο ανάγλυφο της χώρας αλλά και τα -κατά κύριο λόγο- μικρά μεγέθη των εκτάσεων (κλήρος) που καλούνται να καλλιεργήσουν οι αγρότες της χώρας μας.

Advertisement

Η αγορά των τρακτέρ στην Ελλάδα κυμαίνεται σε ετήσια βάση από τις 1.500 έως τις 3.000 μονάδες. Η έντονη αυτή διακύμανση εξηγείται από το ότι κατά βάση είναι επιδοτούμενη και έτσι εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα προγράμματα που τρέχουν κάθε χρονιά.

Όσο για το κόστος των τρακτέρ ξεκινά από τις 20.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τις 400.000 ευρώ.

Οι πιο δημοφιλείς μάρκες στη χώρα μας είναι η New Holland που κατασκευάζει τα μηχανήματά της κυρίως στην Ιταλία, η αυστριακή Case, η John Deer που ναι μεν είναι αμερικανική αλλά έχει εργοστάσια στη Γερμανία και η καναδο-βρετανική Massey Ferguson.

Ποια τρακτέρ πουλάνε στην Ευρώπη

Ένα από τα δημοφιλέστερα τρακτέρ στην Ευρώπη είναι το αμερικανικό John Deere 6R. Με τη φήμη της αξιοπιστίας και της εξαιρετικής απόδοσης, το John Deere 6R συνδυάζει ισχυρό κινητήρα με προηγμένη τεχνολογία. Οι γεωργοί εκτιμούν την ευελιξία και την άνεση που παρέχει κατά τη διάρκεια των εργασιών τους.

Στις John Deere, Massey Ferguson και New Holland αντιστοιχεί πάνω από το 50% των ευρωπαϊκών αγορών.

Ένα άλλο δημοφιλές τρακτέρ στην αγορά είναι το γερμανικό Fendt 700 Vario. Με την προηγμένη τεχνολογία Vario, προσφέρει ακρίβεια και απόδοση, ενώ ξεχωρίζει για την υψηλή απόδοση και την οικονομία καυσίμου του, κάνοντάς το απαραίτητο εργαλείο για τους επαγγελματίες γεωργούς.

Επιπλέον, το γερμανικό Claas Axion 800 συνδυάζει ισχυρό κινητήρα με εντυπωσιακή απόδοση. Με εργονομικό σχεδιασμό και προηγμένα χαρακτηριστικά, το Claas Axion 800 προσφέρει άνεση και αποτελεσματικότητα στον χειρισμό.

Εκτός από τα προαναφερθέντα John Deere, Fendt, και Claas, υπάρχουν και άλλες δημοφιλείς μάρκες τρακτέρ που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των γεωργών στην Ευρώπη.

Η New Holland έχει εδραιωθεί στην αγορά, παρέχοντας τρακτέρ με αξιόπιστη απόδοση και εκτενή γκάμα μοντέλων για κάθε ανάγκη. Η τεχνολογία της εταιρείας επικεντρώνεται στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Η Massey Ferguson είναι επίσης μια διάσημη μάρκα με ιστορία που αναδεικνύεται για την αξιοπιστία των μηχανημάτων της. Τα τρακτέρ Massey Ferguson προσφέρουν συνδυασμό ισχύος και απόδοσης, καθιστώντας τα κατάλληλα για διάφορες γεωργικές εργασίες.

Η Case IH ανήκει στον ίδιο ομίλο με την New Holland και παρέχει τρακτέρ με προηγμένες τεχνολογικές λύσεις. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην καινοτομία και την αντοχή των μηχανημάτων της, προσφέροντας επιλογές για τους αγρότες που αναζητούν υψηλή απόδοση.

Αυτές οι μάρκες, αλλά και πολλές άλλες όπως η Valtra, Fiatagri, Ford, Deutz, Kubota κ.α., η  αντιπροσωπεύουν μόνο μερικές από τις διάφορες επιλογές που έχουν οι γεωργοί στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας ότι μπορούν να επιλέξουν το τρακτέρ που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους και στις απαιτήσεις των εργασιών τους.

Η συνεχής εξέλιξη στον τομέα των τρακτέρ συνεχίζεται, με τους γεωργούς στην Ευρώπη να επωφελούνται από την επιλογή υψηλής ποιότητας μηχανημάτων που ενισχύουν την παραγωγικότητά τους και συμβάλλουν στην επιτυχία των γεωργικών τους επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με αυτά τα τρακτέρ κλείστε όσους δρόμους θέλετε
‘Εκτακτα μέτρα της τροχαίας για τα τρακτέρ. Ποιοί δρόμοι κλείνουν
Η μεγάλη κάθοδος των τρακτέρ!