Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κλείνει εργοστάσιο η Peugeot-Citroen

Ελλάδα 12:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κλείνει εργοστάσιο η Peugeot-Citroen

ΝΕΑ

Κλείνει εργοστάσιο η Peugeot-Citroen

ΝΕΑ

Έντονες αντιδράσεις από τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της PSA Peugeot-Citroen για τη διακοπή παραγωγής το 2014 στο εργοστάσιο του Aulnay. Είναι το πρώτο γαλλικό εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων που κλείνει τα τελευταία 20 χρόνια. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι μέρος της συνολικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας, προκειμένου να περιοριστούν οι σημαντικές ζημιές. Την απόφαση ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ο Philippe Varin, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου PSA. Εκτιμάται, ότι κινδυνεύουν συνολικά 8.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία.

Advertisement
Advertisement

Η παραγωγή του Aulnay, όπου κατασκευάζεται το Citroen C3, θα μεταφερθεί στο Poissy (επίσης στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας), μαζί με τα Peugeot 208 και Citroen DS3. Το πλάνο της διοίκησης της εταιρείας περιλαμβάνει την περικοπή 3.600 θέσεων εργασίας επί γαλλικού εδάφους. Από τους 3.000 εργαζόμενους στο Aulnay, ο Όμιλος PSA ανακοίνωσε ότι θα «απορροφήσει» τους μισούς σε άλλες μονάδες παραγωγής, ενώ για τους υπόλοιπους θα επιχειρήσει να βρει εργασία στην ευρύτερη περιοχή. Θα υπάρξει επίσης – σε ισχύ έως τα μέσα του 2013 – πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για όσους το επιθυμούν.

Όσον αφορά το εργοστάσιο στη Ρεν (εκεί όπου παράγονται το Peugeot 508 και τα Citroen C5 and C6), το πλάνο προβλέπει την μείωση του εργατικού δυναμικού από τις 5.600 στις 4.200 θέσεις. «Γνωρίζω τη σοβαρότητα των ανακοινώσεων, όπως επίσης ότι θα προκαλέσουν σοκ και έντονα συναισθήματα σε όλη την εταιρεία. Η κρίση στην Ευρώπη είναι τόσο βαθιά και επίμονη που κατέστησε αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση των λειτουργιών μας, προκειμένου η παραγωγή μας να ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Philippe Varin.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα λόγω της μείωσης των πωλήσεων στην Ευρώπη, στην αγορά της οποίας στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του έτους η παραγωγή στα εργοστάσια της επί ευρωπαϊκού εδάφους υποχώρησε στο 76% των δυνατοτήτων τους, έναντι 86% το 2011. Στην PSA εκτιμούν ότι η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί μέχρι τα τέλη του 2014 και ότι η στρατηγική συμμαχία με τη General Motors θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επιστροφή στην κερδοφορία.

Advertisement
Advertisement