Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ινδία vs Πακιστάν: Η Ινδία έχει 1,45 εκ. στρατιώτες

Ελλάδα 18:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ινδία vs Πακιστάν: Η Ινδία έχει 1,45 εκ. στρατιώτες

MIRROR

Στην καρδιά της Νότιας Ασίας, δύο πυρηνικά οπλισμένες χώρες – η Ινδία και το Πακιστάν – είναι σε πολεμική δραστηριότητα. Η ιστορική τους αντιπαλότητα, ιδίως λόγω του Κασμίρ, τις έχει οδηγήσει σε συνεχή στρατιωτικό ανταγωνισμό και κούρσα εξοπλισμών.

Advertisement
Advertisement

Παρακάτω παρουσιάζεται μια αναλυτική σύγκριση της στρατιωτικής τους ισχύος με βάση δεδομένα του 2025, καλύπτοντας το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων, την ποιότητα των οπλικών συστημάτων, το πυρηνικό οπλοστάσιο, τους προϋπολογισμούς και τη βιομηχανία, τις συμμαχίες, τις ικανότητες κυβερνοπολέμου/διαστήματος, καθώς και την επιχειρησιακή τους δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Μέγεθος Ενόπλων Δυνάμεων
Η Ινδία διαθέτει περίπου 1,45 εκατομμύρια ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και 1,15 εκατ. εφέδρους. Το Πακιστάν παρατάσσει περίπου 654.000 ενεργούς και 550.000 εφέδρους. Η Ινδία διατηρεί επίσης περίπου 2,5 εκατομμύρια παραστρατιωτικούς, έναντι 500.000 του Πακιστάν.

  • Ινδικός Στρατός: ~1,2 εκατ.
  • Πακιστανικός Στρατός: ~560.000
  • Πολεμική Αεροπορία Ινδίας: ~170.000
  • Πολεμική Αεροπορία Πακιστάν: ~70.000
  • Πολεμικό Ναυτικό Ινδίας: ~75.000
  • Πολεμικό Ναυτικό Πακιστάν: ~30.000

Ποιότητα και Τεχνολογία Οπλικών Συστημάτων
Ξηρά: Η Ινδία διαθέτει περίπου 4.000 σύγχρονα άρματα μάχης (T-90, Arjun) έναντι 2.600 του Πακιστάν (Al-Khalid, T-80UD). Διαθέτει υπεροχή και σε πυροβολικό και τεθωρακισμένα.

Advertisement
Advertisement

Αέρας: Η Ινδία έχει περίπου 2.200 στρατιωτικά αεροσκάφη, με 513 μαχητικά (Rafale, Su-30MKI, Tejas). Το Πακιστάν έχει περίπου 1.400, με 328 μαχητικά (F-16, JF-17, J-10C). Η Ινδία διαθέτει επίσης περισσότερα ελικόπτερα και UAV.

Θάλασσα: Η Ινδία διαθέτει 2 αεροπλανοφόρα, 16 υποβρύχια (εκ των οποίων ένα πυρηνοκίνητο), 11 αντιτορπιλικά και 16 φρεγάτες. Το Πακιστάν διαθέτει 8 υποβρύχια, 11 φρεγάτες και κανένα αεροπλανοφόρο.

Πύραυλοι και Άμυνα: Η Ινδία διαθέτει Agni, Prithvi, BrahMos, S-400, Akash, Astra. Το Πακιστάν διαθέτει Shaheen, Ghauri, Babur, HQ-9.

Advertisement

Πυρηνικό Οπλοστάσιο
Η Ινδία διαθέτει περίπου 172 πυρηνικές κεφαλές, το Πακιστάν περίπου 170. Η Ινδία έχει πυρηνική τριάδα (ξηρά, αέρας, θάλασσα) και πολιτική μη πρώτης χρήσης. Το Πακιστάν δεν έχει τριάδα, αλλά διατηρεί την επιλογή πρώτης χρήσης, περιλαμβανομένων τακτικών πυρηνικών όπλων.

Αμυντικός Προϋπολογισμός και Βιομηχανία
Η Ινδία δαπανά περίπου 81 δισ. δολάρια ετησίως για την άμυνα, το Πακιστάν περίπου 10 δισ. Η Ινδία επενδύει σε εγχώρια βιομηχανία (HAL, DRDO) και έχει στρατηγικές συνεργασίες με ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Ισραήλ. Το Πακιστάν εξαρτάται κυρίως από την Κίνα και την Τουρκία.

Advertisement

Η Ινδία συμμετέχει στο Quad (μαζί με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία), έχει ενισχυμένες σχέσεις με τη Δύση και αυξανόμενη επιρροή στον Ινδο-Ειρηνικό. Το Πακιστάν έχει στενή συμμαχία με την Κίνα και σχέσεις με Σαουδική Αραβία και Τουρκία.

Η Ινδία διαθέτει Διοίκηση Κυβερνοάμυνας, δυνατότητες αντιδορυφορικής δράσης και πάνω από 100 ενεργούς δορυφόρους. Το Πακιστάν αναπτύσσει εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας και βασίζεται κυρίως σε κινεζική τεχνογνωσία στο διάστημα.

Ξηρά: Η Ινδία διαθέτει αριθμητικό και τεχνολογικό πλεονέκτημα και πείρα σε ακραίες συνθήκες (Κασμίρ, Σιατσέν). Το Πακιστάν στηρίζεται σε ταχύτητα αντίδρασης, γεωγραφική άμυνα και ασύμμετρες τακτικές.

Advertisement

Αέρας: Η Ινδία έχει δυνατότητα για τοπική αεροπορική υπεροχή. Το Πακιστάν διατηρεί ισχυρές άμυνες με F-16 και επίγεια συστήματα.

Θάλασσα: Το Ινδικό Ναυτικό μπορεί να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό. Το Πακιστάν βασίζεται κυρίως στα υποβρύχια του για άμυνα.

Η Ινδία υπερέχει σε όλους τους τομείς συμβατικής στρατιωτικής ισχύος, διαθέτοντας μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες δυνάμεις, υψηλότερες επενδύσεις και ανεπτυγμένη βιομηχανία. Το Πακιστάν διατηρεί ικανότητα αποτροπής μέσω της στρατηγικής του πυρηνικής ισχύος και της στήριξης από συμμάχους. Παρότι η Ινδία έχει το πάνω χέρι στρατιωτικά, μια σύγκρουση θα ήταν καταστροφική για όλη την περιοχή. Η ειρηνική συνύπαρξη και η διπλωματία παραμένουν η μόνη ρεαλιστική λύση.