Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ιδού το μάτι της Πολεμικής Αεροπορίας που τρομάζει τους Τούρκους

Ελλάδα 23:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ιδού το μάτι της Πολεμικής Αεροπορίας που τρομάζει τους Τούρκους

MIRROR

Σε κάθε σοβαρό αεροπορικό δόγμα του 21ου αιώνα, η αεροπορική υπεροχή δεν εξασφαλίζεται μόνο με μαχητικά αεροσκάφη.

Advertisement
Advertisement

Η νίκη στον αέρα απαιτεί πληροφορία, συντονισμό και έγκαιρη προειδοποίηση. Και ακριβώς αυτό προσφέρει το Erieye EMB-145 AEW&C, το υπερπολύτιμο «ιπτάμενο ραντάρ» της Πολεμικής Αεροπορίας – ένα αεροσκάφος που αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο και προκαλεί νευρικότητα στην Άγκυρα. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που φέρει το σουηδικής σχεδίασης ραντάρ Erieye AESA (Active Electronically Scanned Array) πάνω σε πλατφόρμα Embraer EMB-145. Η Ελλάδα διαθέτει 4 τέτοια αεροσκάφη, πλήρως αναβαθμισμένα, ικανά να καλύψουν ολόκληρο τον εναέριο χώρο του Αιγαίου και πέραν αυτού.

Το ραντάρ είναι τοποθετημένο σε σταθερή, επιμήκη κεραία πάνω από την άτρακτο και σαρώνει ηλεκτρονικά τον αέρα. Μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε αποστάσεις έως και 450 χλμ., σε υψόμετρα από χαμηλό επίπεδο μέχρι την τροπόσφαιρα.

Επιχειρησιακές δυνατότητες: Το Erieye βλέπει πριν φτάσει ο εχθρός
Το Erieye δεν είναι ένα απλό ραντάρ. Είναι εναέριο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control) με δυνατότητα:

  • Ανίχνευσης ταυτόχρονων στόχων: Μπορεί να παρακολουθεί περισσότερους από 300 στόχους ταυτόχρονα, είτε είναι αεροσκάφη, UAV είτε ναυτικές μονάδες.
  • Διοίκησης εναέριων επιχειρήσεων: Διασυνδέεται με μαχητικά (F-16, Rafale), συστήματα αεράμυνας και επίγειους σταθμούς μέσω data link, λειτουργώντας ως «αρχηγείο στον αέρα».
  • Καθοδήγησης μαχητικών σε BVR εμπλοκές: Οδηγεί φίλια αεροσκάφη σε στόχους που τα ίδια δεν μπορούν να δουν λόγω καμπυλότητας της γης ή ηλεκτρονικών παρεμβολών.
  • Ηλεκτρονικού πολέμου & αποτροπής: Μπορεί να αναγνωρίζει παρεμβολές και ηλεκτρονική δραστηριότητα, εντοπίζοντας την πηγή τους.
Advertisement
Advertisement

Η χρήση του Erieye αλλάζει το επίπεδο αντίδρασης της Πολεμικής Αεροπορίας. Ενώ τα τουρκικά F-16 απογειώνονται με βάση μόνο τα δικά τους ραντάρ και σποραδική κάλυψη από επίγεια συστήματα, τα ελληνικά μαχητικά επιχειρούν δικτυωμένα, με την υποστήριξη εναέριου “μάνατζερ” που τους δίνει πλήρη εικόνα του πεδίου μάχης.

Με το Erieye ενεργό, η Ελλάδα μπορεί:

  • Να έχει επιχειρησιακή εικόνα (Recognized Air Picture) σε ολόκληρο το Αιγαίο και τμήματα της τουρκικής ενδοχώρας.
  • Να ανταποκρίνεται σε σενάρια κορεσμού ή πολλαπλών παραβιάσεων, χωρίς να υπερφορτώνει τα radar των μαχητικών.
  • Να καθοδηγεί ακόμα και πύραυλους μακράς ακτίνας σε αόρατους για τα υπόλοιπα μέσα στόχους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά (συνοπτικά)

ΧαρακτηριστικόErieye EMB-145 AEW&C
ΠλατφόρμαEmbraer EMB-145
ΡαντάρErieye AESA
Εμβέλεια ραντάρέως 450 χλμ
Μέγιστη επιχειρησιακή διάρκεια~9 ώρες
Ταχύτητα πτήσης740 km/h (cruise)
Πλήρωμα2 πιλότοι + 5-6 χειριστές συστημάτων
Επιχειρησιακό ύψοςέως 30.000 πόδια (~9.000 μ.)
Αριθμός στόχων παρακολούθησης>300

Η παρουσία του Erieye στον αέρα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, προσδίδει στο ΓΕΕΘΑ ένα ανυπολόγιστο πλεονέκτημα πληροφορίας και προετοιμασίας. Δεν είναι τυχαίο πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποφεύγουν να επιχειρούν με μαχητικά σε περιοχές που γνωρίζουν πως το Erieye είναι παρόν.

Advertisement

Η τεχνολογία αυτού του είδους –που διαθέτουν μόλις λίγες χώρες παγκοσμίως– δίνει στην Πολεμική Αεροπορία τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου της εναέριας κατάστασης, μια «πρώτη ματιά» που κάνει τη διαφορά.

Advertisement