Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

F35: Tο κράνος του πιλότου κοστίζει 400.000 δολάρια

Ελλάδα 2:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F35: Tο κράνος του πιλότου κοστίζει 400.000 δολάρια

MIRROR

F35: Tο κράνος του πιλότου κοστίζει 400.000 δολάρια

MIRROR

Στο φοβερό μαχητικό της Lockheed Martin η τεχνολογία που συγκεντρώνει το συγκεκριμένο «αξεσουάρ» είναι κυριολεκτικά από άλλο πλανήτη.

Advertisement
Advertisement

Σε ένα state of the art μαχητικό όπως το αμερικάνικο F35 η λέξη τεχνολογία κυριαρχεί παντού αφού το αεροπλάνο καλύπτεται από ένα δίκτυο προηγμένων υπέρυθρων καμερών.

Ένας σοβαρός λόγος που το κράνος του πιλότου κοστίζει 400.000 δολάρια, καθώς έχει την δυνατότητα να μεταδίδει αυτό που βλέπουν αυτά τα συστήματα στα μάτια του, μαζί με δεδομένα από τα ραντάρ, από άλλα αεροσκάφη, πλοία ή συστήματα εδάφους.

Για να γίνει αυτό, περιέχει ένα διπλό οπτικό σύστημα για την προβολή μιας ξεχωριστής εικόνας σε καθένα από τα μάτια του πιλότου, ώστε να μπορεί να επικαλύψει τρισδιάστατα γραφικά υπολογιστή πάνω από όλα όσα βλέπουν.

Advertisement
Advertisement

Η ιδέα του concept ήταν ο πιλότος να μπορεί να δει ότι μπορούν να δουν οι αισθητήρες του αεροπλάνου, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία λαμβάνεται από άλλα αεροσκάφη, επίγειους σταθμούς ή πλοία που συνδέονται με το σύστημα δικτύωσης των F-35.

Αυτά τα διπλά οπτικά συστήματα πρέπει να μπορούν να προβάλλουν μια εικόνα σε καθένα από τα μάτια του πιλότου, επιτρέποντάς του να βλέπουν ακόμα και μέσα από αυτό, ώστε να μπορούν επίσης να δουν τα χειριστήρια και τα όργανα του αεροπλάνου, αν χρειαστεί.

Για να ευθυγραμμιστεί η προβαλλόμενη εικόνα με το όραμα του πιλότου, το κράνος πρέπει να μεταδώσει τη θέση του μέσα στο πιλοτήριο στο σύστημα υπολογιστή του αεροπλάνου.

Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι το κράνος πρέπει να περιέχει ένα σύστημα που θα επιτρέπει στο πιλοτήριο να παρακολουθεί το κράνος, έτσι ώστε ο υπολογιστής του F-35 να γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση κοιτάζει ο πιλότος και το ίδιο και ο υπολογιστής που είναι ενσωματωμένος στο κράνος.

Βλέπει τα πάντα!

Advertisement

Το κράνος χρειάζεται επίσης ένα σύστημα υπολογιστή ενσωματωμένο σε αυτό για να διασφαλίσει ότι τα εισερχόμενα δεδομένα προβάλλονται σωστά στα μάτια του πιλότου και στο επίπεδο φωτεινότητας που έχει επιλέξει αλλά και ότι ευθυγραμμίζονται σωστά με τον έξω κόσμο.

Ο πιλότος μπορεί να κοιτάξει κάτω στο πάτωμα του πιλοτηρίου και να δει κατευθείαν μέσα από αυτό μέχρι το έδαφος, επειδή οι εικόνες από την κοιλιακή κάμερα του αεροπλάνου περιλαμβάνονται στο σύστημα.

Έχει την ικανότητα να δει σύμβολα ραντάρ όταν κοιτάζει μπροστά, επιτρέποντάς του να εντοπίζει αεροσκάφη εκτός οπτικής εμβέλειας χωρίς να κοιτάζει την οθόνη του ραντάρ.

Advertisement

Το F-35 έχει ένα πιλοτήριο που δεν προσφέρει εξαιρετική ορατότητα χωρίς το κράνος σε σωστή κατάσταση λειτουργίας, επομένως υπάρχει κακή θέα προς τα πίσω και προς τα κάτω.

Εάν ο πιλότος κοιτάζει πάνω από τον ώμο του χωρίς να λειτουργεί το κράνος, δεν μπορεί να δει εύκολα την ουρά του αεροπλάνου, μόνο το πίσω μέρος του πιλοτηρίου. Αλλά το κράνος κάνει το αεροπλάνο αποτελεσματικά διαφανές, οπότε όταν ένας πιλότος κοιτάζει πίσω από τον ώμο του, βλέπει εκείνο το εχθρικό ή φιλικό αεροσκάφος δέκα μίλια πίσω ή βλέπει τον πύραυλο να έρχεται.

Το σύστημα υπολογιστή στο F-35 μπορεί επίσης να προειδοποιήσει τον πιλότο χρησιμοποιώντας σύμβολα και να τον ειδοποιήσει να γυρίσει το κεφάλι του για να δει κάτι που έχουν δει οι αισθητήρες.

Έτσι, εάν η κοιλιακή κάμερα εντοπίσει έναν πύραυλο α εκτοξεύεται – κάτι που το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να κάνει πολύ εύκολα- προειδοποιεί τον πιλότο και μπορούν να κοιτάξουν, να αξιολογήσουν την κατάσταση ώστε να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα αποφυγής ανάλογα με τη γωνία προσέγγισης του πυραύλου.