Έρχεται η 100% Ελληνική φρεγάτα
MIRROR
Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή στην αμυντική της βιομηχανία, με την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για την κατασκευή φρεγατών, κορβετών και περιπολικών πλοίων (OPV) με την ένδειξη «Made in Greece».
Αυτό το εγχείρημα στοχεύει στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας, την αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία για την κατασκευή εθνικών πλοίων ενισχύθηκε μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των Υπουργών Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, καθώς και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό. Στόχος είναι η συνεργασία των ελληνικών ναυπηγείων με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία για την κατασκευή πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα.
WHAT CAR
Η Δυναμική των Ελληνικών Ναυπηγείων
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, υπό τον Όμιλο ONEX, έχουν ήδη κατασκευάσει και επισκευάσει πάνω από 700 πλοία, απασχολώντας περισσότερους από 3.900 εργαζομένους. Η ONEX έχει επενδύσει πάνω από 135 εκατομμύρια ευρώ και σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Παράλληλα, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας συμμετέχουν στην κατασκευή τμημάτων των γαλλικών φρεγατών Belharra, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία.
Η κατασκευή πλοίων στην Ελλάδα αναμένεται να μειώσει το κόστος απόκτησης κατά 10%-15% και το κόστος κύκλου ζωής κατά 20%. Επιπλέον, θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%-3%, στην ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών και στην ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής μέσω εξαγωγών και συμπαραγωγών.
Παρά την πρόοδο, υπάρχουν προκλήσεις, όπως η ανάγκη για πολιτική βούληση και η ενεργή συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων. Η συνεργασία μεταξύ των ναυπηγείων και η δημιουργία ενιαίου φορέα για τα αμυντικά προγράμματα θεωρούνται κρίσιμες για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να μετατρέψει τη ναυπηγική της βιομηχανία σε πυλώνα εθνικής ανάπτυξης και ασφάλειας, καθιστώντας το «Made in Greece» συνώνυμο της καινοτομίας και της αξιοπιστίας στον τομέα της άμυνας.