Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ελλάδα: Μετά το ΟΚ όλα για όλα σε αέρα, έδαφος και θάλασσα

Ελλάδα 11:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελλάδα: Μετά το ΟΚ όλα για όλα σε αέρα, έδαφος και θάλασσα

MIRROR

Ο δωδεκαετής σχεδιασμός των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων εισέρχεται σε φάση επιτάχυνσης, έπειτα από το επίσημο «πράσινο φως» της Κομισιόν στην αίτηση ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.

Advertisement
Advertisement

Το νέο οικονομικό περιθώριο – που υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ έως το 2028 και πιθανώς 2,8 δισ. αν παραταθεί το μέτρο ως το 2030 – επιτρέπει πλέον την υλοποίηση κρίσιμων προγραμμάτων που αφορούν τον πυρήνα της ελληνικής αποτροπής.

Τεχνική ανάσα στα υποβρύχια Type 214

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου Type 214, κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού υποβρυχιακού στόλου. Τα U214 είναι εξοπλισμένα με σύστημα εναερόβιας πρόωσης (AIP) τύπου Siemens Permasyn, που τους προσδίδει εξαιρετικά χαμηλό ακουστικό ίχνος και τους επιτρέπει να παραμένουν για εβδομάδες σε κατάδυση χωρίς ανάγκη ανάδυσης για φόρτιση. Φέρουν τορπίλες DM2A4 Seahake Mod4 και προηγμένο σύστημα sonar CSU 90-138 με δυνατότητες αναγνώρισης στόχων σε μεγάλο βάθος.

Advertisement
Advertisement

Ο εκσυγχρονισμός που σχεδιάζεται περιλαμβάνει πλήρη αντικατάσταση του τακτικού συστήματος μάχης, των αισθητήρων (ειδικά των παθητικών και ενεργών sonar), των ηλεκτρονικών πλοήγησης και επικοινωνιών καθώς και του συστήματος διοίκησης και ελέγχου μάχης (Combat Management System). Η εκτιμώμενη επένδυση φτάνει το 1 δισ. ευρώ και θα κατανεμηθεί σε φάσεις, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031. Παράλληλα, επανενεργοποιείται το σχέδιο για την απόκτηση 6 νέων υποβρυχίων με υβριδικό σύστημα AIP-μπαταριών λιθίου ή ακόμη και με τεχνολογία fuel cell (κυψέλες καυσίμου), σε συνεργασία με ευρωπαϊκά ναυπηγεία.

F-16: Απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού εναέριου χώρου

Στην Πολεμική Αεροπορία, η «ναυαρχίδα» των εξοπλιστικών παραμένει το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 στην έκδοση Viper. Τα F-16V εξοπλίζονται με ραντάρ AESA AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar), νέο mission computer (Modular Mission Computer MMC7000AH), σύστημα Link-16 για διαλειτουργικότητα με ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, ενισχυμένα ηλεκτρονικά αυτοπροστασίας (ALQ-213), καθώς και το σύστημα JHCMS (Joint Helmet Mounted Cueing System) για εστίαση όπλων με κίνηση κεφαλής.

Advertisement

Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 32 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη από τα 82 συνολικά, με τις εργασίες να εκτελούνται στην ΕΑΒ. Το επόμενο στάδιο αφορά την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50, με πακέτο που περιλαμβάνει σημαντικό μέρος του εξοπλισμού των Viper, αλλά και ενίσχυση της δυνατότητας πτήσης χαμηλής παρατηρησιμότητας. Εξετάζεται επίσης η προσθήκη συστημάτων IRST (Infrared Search and Track) για παθητικό εντοπισμό εναέριων στόχων. Το συνολικό κόστος του προγράμματος αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα παλαιότερα F-16 Block 30, οι σκέψεις περιστρέφονται γύρω από την αξιοποίησή τους σε ρόλο προκεχωρημένης εκπαίδευσης ή αναχαίτισης δεύτερης γραμμής, με αναβάθμιση περιορισμένης κλίμακας, αξιοποιώντας ανταλλακτικά από τα Block 50.

Advertisement

Αναπνοή για το Πολεμικό Ναυτικό

Ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει επίσης την προώθηση των επαφών για την προμήθεια δύο φρεγατών FREMM, με επικρατέστερες τις ιταλικές Bergamini (κλάσης Carlo Bergamini), εξοπλισμένες με ραντάρ AESA Leonardo Kronos, σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Aster 15/30, και δυνατότητα χρήσης πυραύλων SCALP Naval.

Παράλληλα, δρομολογείται η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ 200HN, με αντικατάσταση του ραντάρ και του συστήματος μάχης, καθώς και των ΤΠΚ κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ», με ενίσχυση των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής και ανθυποβρυχιακής άμυνας.

Advertisement

Το μέλλον της ελληνικής αποτροπής

Η έγκριση της ρήτρας διαφυγής δεν εξασφαλίζει απλώς νέους εξοπλισμούς. Προσφέρει κυρίως τον μηχανισμό εκταμίευσης των ετήσιων δόσεων, απαραίτητων για τη συνέχιση ή έναρξη συμβολαίων. Με την Ε.Ε. να θέτει στο επίκεντρο την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα μέσω του προγράμματος ReARM, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να μετασχηματίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, δίνοντας έμφαση στην έξυπνη αναβάθμιση, την τεχνολογική επάρκεια και την αύξηση της διαλειτουργικότητας με τις συμμαχικές δυνάμεις.