Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Δισεκατομμύρια για νέα projects και Nammos

Ελλάδα 9:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δισεκατομμύρια για νέα projects και Nammos

MIRROR

Δισεκατομμύρια για νέα projects και Nammos

MIRROR

Το mega deal της ADMO συμφερόντων του πανίσχυρου Σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν και του Έλληνα επιχειρηματία Πέτρου Στάθη απλώνεται σταδιακά στα πιο διάσημα θέρετρα του κόσμου.

Advertisement
Advertisement

Το deal της πώλησης του Nammos που αποτιμήθηκε ως business -συμπεριλήφθηκε και το brand name- στα 700 εκατομμύρια δολάρια μπορεί για πολλούς να έκανε τον Πέτρο Στάθη πλουσιότερο κατά 150 εκατομμύρια δολάρια, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι αυτά τα χρήματα δεν τα ακούμπησε ποτέ.

Τα τοποθέτησε κατευθείαν στην ADMO την νέα εταιρία που δημιούργησε μαζί με τον πανίσχυρο σεΐχη του Άμπου Ντάμπι Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, η οποία ιδρύθηκε με κεφάλαιο που φτάνει τα δύο δις δολάρια.

Κι αν το ποσό φαντάζει τεράστιο, αρκεί να γνωρίζει κάποιος ότι από τον περασμένο Απρίλιο ο συνεταίρος του Έλληνα επιχειρηματία απέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επεκτείνοντας τα περιουσιακά στοιχεία που εποπτεύει σε σχεδόν 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια!

Advertisement
Advertisement

Έχει ήδη προχωρήσει σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg της περασμένης Τρίτης σε συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας διευρυμένης αυτοκρατορίας ιδιωτικών και κρατικών φορέων. Προσελκύοντας τιτάνες των οικονομικών όπως ο Rajeev Misra και ο δισεκατομμυριούχος Ray Dalio, ο Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν -ένας από τους δύο αναπληρωτές κυβερνήτες του Άμπου Ντάμπι, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ και αδελφός του προέδρου τους- προσπάθησε να επενδύσει σε όλα ακόμη και στον τομέα της εστίασης και του luxury hospitality.

Εκεί προέκυψε ο συνεταιρισμός του με τον Πέτρο Στάθη που «γέννησε» την ADMO, η οποία  αφού «χτύπησε» το Nammo’s, τώρα επεκτείνεται κυνηγώντας διάσημα brands για να επεκταθεί ολοταχώς τους επόμενους μήνες.

Για τον Έλληνα επιχειρηματία ήταν αναμφίβολα το deal της ζωής του, μετά από μήνες επαφών με τον πανίσχυρο σεΐχη του Άμπου Ντάμπι που τον προσέγγισε, και το deal του Nammo’s είναι μόνο η αρχή.

Advertisement

Το Nammo’s Project αποτιμήθηκε συνολικά από τους ορκωτούς λογιστές στα 700.000.000 δολάρια ενώ όπως έγινε γνωστό για κάποιες από τις παραμέτρους της συμφωνίας το σήμα εκτιμήθηκε 100.000.000, η Μύκονος 150.000.000 εκατομμύρια και το Ντουμπάι 200.000.000.

Τα υπόλοιπα 350.000.000 δολάρια αφορούν τις μελλοντικές επενδύσεις του πολυσυζητημένου Μυκονιάτικου brand σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Advertisement

Όμως η συμμαχία του Πέτρου Στάθη με τον Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν δεν σταματά στο Nammo’s αφού τους τελευταίους μήνες γίνονται προχωρημένες συζητήσεις με πολύ ηχηρά ονόματα στον τομέα της εστίασης.

Οι επαφές ειδικά με έναν global όμιλο εστιατορίων είναι προχωρημένες, χωρίς να διαρρέουν περισσότερα προς το παρόν, αφού έχουν υπογραφεί και από τις δύο πλευρές συμφωνητικά εχεμύθειας.

Advertisement

Μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς αλλά όταν μιλάμε για συμφωνίες δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες.

Ενίοτε άλλωστε προκύπτουν μικρές ή μεγάλες διαφωνίες που πρέπει να ξεπεραστούν, ειδικά από την στιγμή που και τα δύο μέρη θέλουν να κλείσει το deal.

Την ίδια στιγμή το Nammos ετοιμάζεται πλέον να απλωθεί από τις Μαλδίβες μέχρι το Μαϊάμι με ξενοδοχεία και sea side εστιατόρια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ερευνώνται ήδη locations σε θέρετρα του διεθνούς jet set.

Αυτά φέρεται να περιλαμβάνουν το Κάπρι, την Ίμπιζα, τη Σαρδηνία, την Ερυθρά θάλασσα και το Λας Βέγκας, ενώ δεδομένα θεωρούνται πλέον τα νέα Nammos σε Λονδίνο και Κάννες.

Το πρώτο θα ανοίξει στις αρχές του επόμενου χρόνου, το δεύτερο θα στεγαστεί στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο Palm Beach από την ερχόμενη άνοιξη, ενώ προ των πυλών φέρεται να είναι και το Nammos στο Μαϊάμι.

Η συμφωνία είναι πολύ κοντά και αφορά την συνεργασία με iconic ξενοδοχείο της πόλης που έχει γράψει ιστορία, στο οποίο θα στεγαστεί το δημιούργημα των Ζαννή Φρατζέσκου Σάμι Ιμπραήμ και Κωσταντή Κουσαθανά -αποχώρησε το 2019- που από το 2003 στην Ψαρού άλλαξε τα δεδομένα αυτού που λέμε beach life στη Μύκονο και τώρα «ανοίγεται» σε διάσημα θέρετρα ανά τον κόσμο.

Τα καινούργια δεδομένα και η εξυγίανση

Στην ADMO που δημιουργήθηκε από την συμφωνία του σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν και του χαρισματικού όπως αποδεικνύεται Πέτρου Στάθη, δεν είναι μόνο το deal με την πώληση και την επέκταση του Nammos που τρέχει ολοταχώς.

Ήδη στο portfolio της εταιρίας πέρασαν το Cheval Blanc στις Σεϊχέλες, το Cheval Blanc στις Μαλδίβες καθώς και τα ξενοδοχεία Amman σε Βενετία, Μαυροβούνιο και Μύκονο με το τελευταίο να είναι υπό κατασκευή.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνονται στο παρασκήνιο της συμφωνίας τόσο ο Σεΐχης όσο και ο Έλληνας επιχειρηματίας έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο ο καθένας, όταν θεωρήσουν ότι μια συμφωνία είναι ασύμφορη κατά τη γνώμη τους για την ADMO.

Κάτι που φέρεται να έχει ήδη συμβεί σε μια τουλάχιστον πρόταση αγοράς πασίγνωστης αλυσίδας εστιατορίων, την οποία οι ιδιοκτήτες της αποτίμησαν στο ένα δις ευρώ!

Αντίθετα δεν υπήρξε καμία αντίρρηση για την εξαγορά καταστημάτων της αλυσίδας Five Guys -φημίζεται για τα χάμπουργκερ της- σε χώρες της Ευρώπης, η οποία ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με το παρασκήνιο πίσω από την συμφωνία του Σεΐχη τον Πέτρο Στάθη το ποσό της επένδυσης του πρώτου στη νέα εταιρία έφτασε τα δύο δισεκατομμύρια δολλάρια!

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έγινε γνωστό ότι ο Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν διορίστηκε αναπληρωτής κυβερνήτης του Εμιράτου, ενώ νωρίτερα τον Μάρτιο διορίστηκε πρόεδρος της Αρχής Επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι, του κύριου δηλαδή κρατικού επενδυτικού ταμείου, ύψους τότε εφτακοσίων είκοσι δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αμφότεροι οι διορισμοί ισχυροποίησαν ακόμη περισσότερο τη θέση του πανίσχυρου Σεΐχη, που εκτός από βαθύπλουτος είναι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκεί όπου στήθηκε το δεύτερο Nammos στο Ντουμπάι, το οποίο εξελίχθηκε στο πιο κερδοφόρο sea side restaurant στον κόσμο.

«Όταν υπέγραφα τη συμφωνία για τη NAMMOS Dubai με τις αρχές εκεί, οι όροι περιλάμβαναν ότι ο τζίρος θα έπρεπε να ήταν 40 εκατομμύρια δολάρια» δήλωσε στο Forbes τον περασμένο Ιούλιο ο Πέτρος Στάθης.

«Δεν δίστασα, αλλά μερικοί από τους δικηγόρους μου με προέτρεπαν να είμαστε προσεκτικοί, όμως εγώ όμως ήμουν πεπεισμένος ότι θα πετυχαίναμε εύκολα αυτόν τον στόχο. Τώρα βρισκόμαστε σε ρυθμό για 71 εκατομμύρια δολάρια κύκλου εργασιών», επισήμανε ο άνθρωπος που είναι στο επίκεντρο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που ξεκίνησε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά σήμερα είναι παγκόσμια.

Από τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε και η εξυγίανση του Nammo’s αφού από την στιγμή που κατατέθηκαν τα ποσά της συμφωνίας που αναλογούσαν σε Ζαννή Φρατζέσκο και Σάμι Ιμπραήμ, ξεκίνησαν άμεσα οι πληρωμές οφειλών πρότερων ετών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συνολικές οφειλές του Nammos στη Μύκονο που είχαν συσσωρευθεί από χρήσεις παλαιότερων ετών ξεπερνούσαν τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ -κάποιοι έκαναν λόγο για πενήντα- ποσό που αποπληρώθηκε σταδιακά τους τελευταίους πέντε μήνες.

Οι δύο δημιουργοί του εστιατορίου -ο τρίτος είχε αποχωρήσει πριν τέσσερα χρόνια- που άλλαξε για πάντα το νησί των ανέμων, φέρεται να εισέπραξαν περί τα 60.000.000 δολάρια από τα οποία όμως αφαιρέθηκαν οι όποιες οικονομικές υποχρεώσεις είχαν δημιουργήσει στο Nammos της Μυκόνου.

Εξακολουθούν να διατηρούν κάποιο ποσοστό καθώς και το management των εστιατορίων, όπου η ADMO του Σεΐχη Ταχνούν και του Πέτρου Στάθη είναι πλέον ο στρατηγικός επενδυτής.

Όπως έγινε γνωστό όλοι οι οικονομικοί διευθυντές στα εστιατόρια και τα νέα ξενοδοχεία που θα φέρουν το όνομα του πιο διάσημου Μυκονιάτικου brand καθώς και σε αυτά που λειτουργούν θα είναι πλέον στελέχη από το επιτελείο του Σεΐχη.

Εκτός από την ετήσια αμοιβή τους -τρία εκατομμύρια δολάρια για τον καθένα– το δίδυμο Σάμι Ιμπραήμ και Ζαννής Φρατζέσκος θα εισπράττει και ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα κέρδη όλων των Nammo’s -εστιατορίων και ξενοδοχείων- που θα ανοίξουν ανά τον κόσμο.

Το όραμα, το νησί στο Άμπου Ντάμπι και η Κουρσεβέλ

Αναμφίβολα τονίζουν όσοι ξέρουν καλά τον Πέτρο Στάθη, ήταν πάντα ένας πολύ ικανός deal maker, κάτι που απέδειξε μετά την συμφωνία με τον Σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν.

«Είχε το όραμα και με εμπιστεύθηκε» έχει πει κατά καιρούς σε φίλους του ο Έλληνας επιχειρηματίας που όταν τον προσέγγισε το δίδυμο των ιδρυτών του Nammos, μάλλον δεν φανταζόταν μια τόσο εντυπωσιακή συνέχεια.

Μια συνέχεια που θα «εξαπλώσει» το πασίγνωστο brand name που ξεκίνησε από την Ψαρού σε ηχηρά θέρετρα του διεθνούς jet set ανά την υφήλιο τα επόμενα χρόνια με τα Nammos Hotels & Resorts.

Όπως ακούγεται έντονα πλέον, το καλύτερο Nammos στον κόσμο θα στηθεί στο Άμπου Ντάμπι, πάνω σε ένα νησί και θα είναι κάτι το εξωπραγματικό σε ότι αφορά το concept και την πολυτέλεια.

Το ίδιο εντυπωσιακό θα είναι και το καινούργιο project στην Κουρσεβέλ, το οποίο θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο περίπου, απόλυτα εναρμονισμένο στην φιλοσοφία του Μυκονιάτικου spot, αλλά με διαφορετική αισθητική, αφού μιλάμε για τις Άλπεις.

Εκεί όπου κυριάρχησε όταν άνοιξε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2016, συνδυάζοντας το fun της Μυκόνου σε ένα εντυπωσιακό ξύλινο σαλέ, προσελκύοντας εκατομμυριούχους Ρώσους και ισχυρούς του διεθνούς jet set.

Το πάρτι κράτησε μόλις δύο χρόνια με λογαριασμούς που έφταναν εύκολα και συχνά τις εξήντα χιλιάδες ευρώ, μεταφέροντας άψογα την υπερβολή του καλοκαιριού στο λευκό Αλπικό τοπίο.

Η συνεργασία με τον Κορσικανό συνεταίρο του διδύμου Φρατζέσκος- Ιμπραήμ έληξε μετά τις δύο πολύ πετυχημένες σεζόν του «Nammos at the top of the world».

Τώρα θα επιστρέψουν ξανά στις Άλπεις, πιθανότατα όχι στην Piste De Verdons, αλλά σε ένα εξίσου εντυπωσιακό location για να αποδείξουν ότι η φυγή ήταν απλά προσωρινή.

Σε ότι αφορά τα Nammos Hotels, το πρώτο που θα ανοίξει θα είναι αυτό της Μυκόνου, το οποίο ετοιμάζεται πυρετωδώς και αναμένεται να είναι έτοιμο του χρόνου, χωρίς να θυμίζει σε τίποτε το παρελθόν του.

Πρόκειται για το παλιό Kenzo και νυν N Hotel όπως λειτούργησε πέρυσι το καλοκαίρι, το οποίο θα ανακαινιστεί πλήρως σε όλους τους χώρους του, ώστε να υποδεχτεί τους πρώτους πελάτες του την επόμενη χρονιά.

Ήδη ακούγεται ότι εκτός από το Άμπου Ντάμπι ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί και στο Ντουμπάι, το Εμιράτο που υποδέχθηκε το Μυκονιάτικο brand με ανοιχτές αγκάλες πριν πέντε χρόνια.

Τότε που άρχισε να υφαίνεται αργά αλλά σταθερά ένα επιχειρηματικό story που κατέληξε σε μια συμφωνία η οποία άλλαξε τα δεδομένα του πιο διάσημου Μυκονιάτικου ονόματος για πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το σήμα που τρέμουν τα τουρκικά F16 στο Αιγαίο
Φρέντι Μέρκιουρι: Το «ξεπούλημα» των 14.000.000 λιρών
11η Σεπτεμβρίου: Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος (+video)