Live Κίνηση
Περισσότερα
Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Η “μικρή” έχει… ρεύμα

Ελλάδα 8:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mercedes-Benz EQA: Η “μικρή” έχει… ρεύμα

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Η “μικρή” έχει… ρεύμα

Mercedes-Benz EQ

Είναι δυναμική, είναι compact, είναι όμορφη και έχει μία πολύ ιδιαίτερη “ηλεκτρική” υπογραφή. Η νέα EQA φέρνει την Mercedes-Benz στην εποχή της ευφυούς κινητικότητας με ένα απαράμιλλο progressive στιλ και μοναδική αφοσίωση στην χρηστικότητα.

Advertisement
Advertisement

Είναι εξαιρετικά δύσκολο το να ανοίγεις νέους δρόμους. Και ακόμα πιο δύσκολο να κάνεις τα μεγάλα βήματα που απαιτούν οι καιροί διατηρώντας αναλλοίωτη την ταυτότητά σου και τις αξίες του παρελθόντος σου. Με την EQA η Mercedes-Benz δείχνει να τα καταφέρνει ιδανικά και στα δύο. Και δημιουργεί ένα next-gen μοντέλο που όχι μόνο προδιαγράφει τις εξελίξεις αλλά ενισχύει ακόμα περισσότερο την εικόνα της μάρκας ως του κορυφαίου κατασκευαστή σε θέματα σχεδιασμού και ολιστικής προσέγγισης σε τομείς όπως η ποιότητα ή η χρηστικότητα.

Η EQA είναι μία πολύ κομβική στιγμή στην μετάβαση της Mercedes-Benz στην ηλεκτροκίνηση, καθώς αποτελεί το πρώτο ευρείας κυκλοφορίας ηλεκτρικό της μοντέλο. Και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή των premium πολυτελών SUV. Η καλή βάση πάντως υπήρχε, με την εξαιρετική GLA τελευταίας γενιάς να δανείζει το πλαίσιό της και τα μηχανικά της μέρη. Πάνω σ’ αυτή την ιδανική “πρώτη ύλη” οι σχεδιαστές της EQA προσέθεσαν αυτό που η Mercedes-Benz ονομάζει “Progressive Luxury”, μία “Εξελιγμένη Πολυτέλεια” προσαρμοσμένη στα αισθητικά και χρηστικά δεδομένα της νέας εποχής.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement
Advertisement

Η ηλεκτρική “υπογραφή” της EQA ακολουθεί και αυτή την σχεδιαστική γλώσσα των ηλεκτρικών μοντέλων EQ της Mercedes-Benz, με την χαρακτηριστική μάσκα η οποία χαρακτηρίζεται από ένα γυαλιστερό “black panel”, πάνω στο οποίο βρίσκεται κεντρικά τοποθετημένο το αστέρι της εταιρίας. Τα high-tech εμπρός φωτιστικά σώματα ενώνονται με μία πολύ εντυπωσιακή φωτιζόμενη LED μπάρα, η οποία κάνει άμεσα αναγνωρίσιμο το αυτοκίνητο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι διακριτικές μπλε λεπτομέρειες μέσα στα φωτιστικά σώματα, οι υπέροχες δίχρωμες ζάντες (σε αποχρώσεις του μπλε ή ροζ χρυσού) καθώς και το ελκυστικό πίσω μέρος με το δυναμικό τελείωμα του αμαξώματος και τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα, δημιουργούν ένα σύνολο με τονισμένη την “αθλητική” του παρουσία και έντονη την ηλεκτρική του υπόσταση.

Advertisement

Το μέγεθος του αμαξώματος είναι αρκετά compact, με το μήκος να φθάνει στα 4,463 μέτρα, το πλάτος στα 1,834 μέτρα και το ύψος στα 1,620 μέτρα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το μεταξόνιο φθάνει στα 2,729 μέτρα, στοιχείο που σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το δάπεδο και την απουσία κεντρικού τούνελ, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα άνετο και πολύ ευρύχωρο σαλόνι για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χώρος πάνω από τα κεφάλια και τα πόδια των εμπρός επιβατών ανέρχεται στα 1.037 και 1.045 χιλιοστά ενώ για τους πίσω τα αντίστοιχα μεγέθη είναι στα 955 και 896 χιλιοστά.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Ο χώρος των αποσκευών φθάνει στα 340 λίτρα, διαθέτοντας αρκετά κανονικό και πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της πλάτης των πίσω καθισμάτων να διαιρείται και να αναδιπλώνεται σε αναλογία 40:20:40. Η θέση οδήγησης είναι υπερυψωμένη και όρθια, όπως περιμένει κανείς από ένα SUV, κάνοντας ευκολότερη την είσοδο και έξοδο και προσφέροντας πολύ καλή περιμετρική ορατότητα.

Advertisement

Εκτός από την προχωρημένη σχεδιαστική προσέγγιση, στην EQA δόθηκε τεράστια σημασία και στην αεροδυναμική σχεδίαση, τομέας ιδιαίτερα σημαντικός για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την μεγιστοποίηση της αυτονομίας τους. Η EQA είναι το πρώτο μοντέλο της Mercedes-EQ, η αεροδυναμική του οποίου εξελίχθηκε εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αεροδυναμική σήραγγα κατέδειξαν μία τιμή Cd 0,28, επιβεβαιώνοντας έτσι την υψηλή ποιότητα των ψηφιακών προσομοιώσεων. Η μετωπική επιφάνεια A ανέρχεται σε 2,47 m2. Για να επιτευχθούν αυτές οι εξαιρετικές τιμές οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Mercedes-Benz εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο το τελείως επίπεδο δάπεδο, ενώ μελέτησαν εξονυχιστικά την ροή του αέρα γύρω από το αμάξωμα, επεμβαίνοντας όπου χρειαζόταν ώστε να προκύψει ένα τέλειο αεροδυναμικό σχήμα.

Με όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η Mercedes-Benz θέλει να παραμείνει στην κορυφή και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Και η “μικρή” EQA, γεμάτη από σχεδιαστικό δυναμισμό, υψηλή τεχνολογία τεχνολογία και premium χαρακτηριστικά ποιότητας, είναι χωρίς αμφιβολία το πιο αποφασιστικό και στέρεο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία απόδοση και αυτονομία
Mercedes-Benz EQA: Με εντυπωσιακό ψηφιακό κόσμο
Τα ξεχωριστά πακέτα εξοπλισμού της Mercedes-Benz EQA