Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Ποια tweets έγραψαν την ιστορία του 2017

Ελλάδα 17:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποια tweets έγραψαν την ιστορία του 2017

Men + Speed

Ποια tweets έγραψαν την ιστορία του 2017

Men + Speed

Στο παρελθόν η ανασκόπηση του έτους που πέρασε γινόταν με βάση τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, τα γεγονότα που συγκλόνισαν, τις φωτογραφίες που έμειναν στη μνήμη μας ή τις δηλώσεις που συζητήθηκαν. Τώρα πια τα social media ανέλαβαν και αυτόν τον ρόλο.

Advertisement
Advertisement


Bασίλης Τσακίρογλου

Η φυματική σαρανταποδαρούσα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, το αντάρτικο της κομμουνιστο-τροτσκίστριας Νατάσσας Μποφίλιου, η υπερβολικά αισθησιακή γραβάτα του Πάνου Καμμένου, αλλά και το απαστράπτον φλούο τζάκετ του μάχιμου αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καραμέρου είναι όλα γεγονότα που έθεσαν τους χρήστες του Twitter επί ποδός πολέμου. Οι ατάκες, ο ανελέητος σαρκασμός με λόγια ή και εικόνες, το τρολάρισμα επί σοβαρών ή γελοίων γεγονότων συνθέτουν το παζλ μιας ολόκληρης χρονιάς. Μιας χρονιάς που, υπό μια άλλη οπτική, ανέδειξε την τάση των Ελλήνων να μαγεύεται από τους… Survivor.

Με τις ρόμπες βγήκαμε στις αγορές

Οι ασυγκίνητοι, οι στεγνοί τεχνοκράτες βρήκαν αναιμική την ηρωική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές δανεισμού. Προφανώς δεν θέλησαν να αναγνωρίσουν την τεράστια συμβολική νίκη της εθνικής οικονομίας. Ως ασθενής που εξέρχεται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ύστερα από παρατεταμένη ακροβασία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έστω και για ένα
σχεδόν αμελητέο ποσό και με αμφιλεγόμενο επιτόκιο, η Ελλάς δοκίμασε ξανά την τύχη της στην ελεύθερη αγορά χρήματος. Τα νταούλια της Αριστεράς δεν ήχησαν, βούιξε όμως το Twitter: «(…) Και δεν μας ενημέρωσαν να βάλουμε ένα ρούχο, με τις ρόμπες βγήκαμε» κ.λπ.

Advertisement
Advertisement

tweet1

Ευκλείδειος σαρανταποδαρούσα

Η πολυσύνθετη και εξεζητημένη παρομοίωση που σκάρωσε για να κεντρίσει την αντιπολίτευση περιείχε τον όρο «πήχη» – αλλά με περιφρονητική διάθεση προς τους πολιτικούς του αντιπάλους. Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε «έχετε ρίξει τόσο χαμηλά τον πήχη της κριτικής σας που μια φυματική σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα μηνίσκου στα 25 πόδια, κρατώντας βαριές σακούλες από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, θα μπορούσε να περάσει από πάνω του». Με αυτή την εξωφρενική ατάκα, όμως, την οποία θα πρέπει να επεξεργάστηκε σχεδόν όσο και τη φοροεξόντωση της μεσαίας τάξης, ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών που ανέβασε τον πήχη σε ύψος δυσθεώρητο. Η φραστική βιοποικιλότητα της Βουλής διευρύνθηκε ύστερα από τη σαρανταποδαρούσα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

tweet2

Η γραβάτα του Καμμένου

Advertisement

Εξ οικείων ήταν τα βέλη που χτύπησαν στην αρχή του καλοκαιριού τον λογαριασμό του ηγέτη των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργού Αμυνας στο Twitter, όπως ο ίδιος κατήγγειλε. Μια γραβάτα για πάρτυ, γεμάτη με χαρωπά πέη-καρικατούρες εικονιζόταν σε μήνυμα, το οποίο έσπευσε να αποσύρει ο Πάνος Καμμένος – αν και η ζημιά είχε ήδη γίνει. Την αποκαθήλωση της γραβάτας, η οποία στην αρχαιότητα θα ταυτιζόταν με το συνειδητά άσεμνο πνεύμα της βακχείας και δεν θα ήταν καθόλου παρεξηγήσιμη, ο υπουργός συνόδευσε με το εξής βιαστικό κείμενο: «Πάλι χτύπημα από το παιδί στο λογαριασμό μου, το κατεβάζω…».

tweet3

Ελλάδα, η… οδύσσεια του Διαστήματος

Advertisement

«Οι δικοί μας αστροναύτες θα πατήσουν πάνω στο χρέος και θα φτάσουν στο υπερπέραν», «Η Φλωρεντία βγάζει εκθέσεις για δορυφόρους ή θα πρέπει να βρούμε άλλο ίδρυμα;», «Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ… είναι η χώρα των UFO», «Η ανάπτυξη έχει φτάσει ως το υπερπέραν» κ.λπ. Η «Greek NASA» δεν γεννήθηκε απλώς, δημιουργήθηκε για να προσφέρει διέξοδο στο τρολάρισμα. Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης ότι η πατρίδα μας διεκδικεί πλέον τη θέση που της αξίζει στην επιχείρηση κατάκτησης του Διαστήματος τα social media ετέθησαν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για τη θέσπιση της Εθνικής Διαστημικής Νομοθεσίας είναι γνήσιος και κυρίαρχος.

tweet4

Το μνημείο της ΕΡΤ

Δεν ήταν μόνο οι κακοπροαίρετοι που απέτυχαν να συλλάβουν τον συμβολισμό του γλυπτού και το μόνο που είδαν είναι επίδοξους δημοσίους υπαλλήλους να προσπαθούν να στριμωχτούν στο ασανσέρ της κρατικής τηλεόρασης. Τα αποκαλυπτήρια του «μνημείου» προς τιμήν όσων έδωσαν μάχη ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ λειτούργησαν ως θρυαλλίδα μιας έκρηξης χοντρού δουλέματος. Δυστυχώς, η πρωτοβουλία της διοίκησης της ΕΡΤ να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους «έπεσαν μαχόμενοι» -υπό την ευρεία έννοια- κατά τη «μαύρη» περίοδο 2013-’15 συνάντησε διάχυτο σαρκασμό και χλεύη. Τουλάχιστον στην τελετή αποκαλυπτηρίων πρωταγωνίστησε η Ραχήλ Μακρή.

Advertisement

tweet5

Πού είναι η φρουρά;

Η αγωνία του προεδρεύοντος Μάκη Μπαλαούρα θύμιζε εγκλωβισμένο σε φλεγόμενο κτίριο: τελών σε παροξυσμό απελπισίας κάλεσε τη φρουρά της Βουλής πάνω από 20 φορές μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά. Και η φρουρά («φρουρά, πού είναι η φρουρά;») έσπευσε να αποκαταστήσει τη διασαλευθείσα τάξη στο Κοινοβούλιο από την άγρια σύγκρουση ανάμεσα στους Ηλία Κασιδιάρη (Χ.Α.) και Νίκο Δένδια (Ν.Δ.). Επειδή όμως η φρουρά της Βουλής δεν αποτελείται από ένστολους άνδρες, ο Μάκης Μπαλαούρας εξακολούθησε να φωνάζει. Η προσπάθειά του πάντως εκτιμήθηκε δεόντως από τους χρήστες του Twitter, οι οποίοι και εμπνεύστηκαν πολλές -ακόμη και σεξουαλικές- χρήσεις της κραυγής «φρουρά, φρουρά!».

tweet6

Καρανίκας βυσσοδομεί εναντίον Σαββόπουλου

Ενας άνθρωπος με την καλλιέργεια και την εγνωσμένη πολιτιστική συγκρότηση που προαπαιτείται ώστε να ασκεί επαρκώς τα καθήκοντα πρωθυπουργικού συμβούλου επιτέθηκε με λύσσα σε έναν καλλιτέχνη. Αλλιώς, Νίκος Καρανίκας Vs Διονύση Σαββόπουλου. Κατά τον κ. Καρανίκα, ο Δ. Σαββόπουλος δεν έχει εκφράσει τα ίδια ιδανικά που παραδοσιακά είχε περί πολλού η Αριστερά. Κατά τον Καρανίκα ο Νιόνιος είναι «αμοράλ διασκεδαστής» που ανήκει στις «γλίτσες του παρελθόντος» κ.λπ. Κάποιοι σχολιαστές του Twitter έπραξαν το αυτονόητο, υπενθυμίζοντας ότι ο Νίκος Καρανίκας, είναι κυρίως γνωστός ως θαυμαστής της Ελένης Μενεγάκη. Αλλοι απλώς παρέθεσαν έναν στίχο του Σαββόπουλου: «Τώρα με χειρουργεί η αλλήθωρη νεολαία, μια τσογλανοπαρέα που κάνει κριτική».

Μια καμήλα στο Μαξίμου

Ενα από τα πιο φαντασμαγορικά, τρικούβερτα πάρτυ στο Twitter ξεκίνησε από την ήδη μνημειώδη φράση του Αλέξη Τσίπρα «We have already eaten the camel, we now have the queue»! Αποδεικνύοντας ότι λειτουργεί ως διευθυντής ορχήστρας και δίνει τον τόνο στην κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός απέδωσε εις την αγγλικήν την πασίγνωστη παροιμία με τον γάιδαρο και την ουρά. Μιλώντας σε ένα παγκόσμιο κοινό, με τη χαρακτηριστική του άνεση, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε το ένα ζώο με ένα άλλο, δίνοντας μια αίσθηση παγκοσμιότητας στον λόγο του. Και αντί της ταπεινής ουράς του ιπποειδούς, παρέπεμψε στη σειρά αναμονής. Το δε hashtag #tsipras_proverbs γέμισε εν ριπή οφθαλμού με αμέτρητες παροιμίες σε αυτοσχέδια, κακοτράχαλα greeklish.

tweet7

Η «kolotumba» διεθνής όρος

Με ισπανική εισήγηση καταχωρίστηκε στα διεθνή λεξικά πολιτικής ορολογίας η ελληνική «kolotumba». Η μεγάλη αυτή τιμή που περιποίησαν οι Ιβηρες αδελφοί στη συνέπεια και την αξιοπιστία μας προέκυψε τον Οκτώβριο του ’17 εξ αφορμής της απόπειρας αυτονόμησης της Καταλονίας. Βάσει των κοινών στοιχείων με την Ελλάδα του 2015, η «El Pais» διέγνωσε ότι υπήρξε η ίδια «στροφή 180 μοιρών», όπως και στο σκίσιμο των μνημονίων από τον Αλέξη Τσίπρα. Επομένως, ο πλέον ενδεδειγμένος όρος για να αποδώσει την αναστροφή των Καταλανών ήταν η kolotumba. Υπερήφανοι που και πάλι δώσαμε τα φώτα μας στους Ευρωπαίους, οι Ελληνες χρήστες του Twitter τίμησαν την καταξίωση με σχόλια όπως «Μπράβο μας. Κάποτε υπερηφανευόμασταν για τη λέξη φιλότιμο που δεν την έχει κανένας άλλος λαός. Τώρα τους μάθαμε και τον όρο #kolotumba» κ.λπ.

tweet8

Ντάνος forever

Χωρίς καμία αμφισβήτηση -και με άπαντα τα social media στα πόδια του σαν εξημερωμένες λεοπαρδάλεις-, ο Ντάνος είναι το πρόσωπο της χρονιάς 2017. Το Twitter συντρόφεψε κάθε βήμα του – από τους πρώτους άθλους με τη λερή φανέλα του αγωνιστή στις λάσπες του «Survivor» μέχρι τη στιγμή του θριάμβου και την υποδοχή εθνικού ήρωα στη Σκιάθο. Ο κατά κόσμον Γιώργος Αγγελόπουλος, πρώην ποδοσφαιριστής και πολυτεχνίτης, άνθρωπος του Χριστού και της οικογένειας, μετά από την εκτίναξή του στη διασημότητα δίνει τον αγώνα τον καλόν, αφενός για να αξιοποιήσει τη δημοσιότητα, αφετέρου για να μη μεταλλαχθεί σε μαϊντανό της εγχώριας σόου (ή ζόου) μπίζνες. Οι «Ντανίτσες» τον συντρέχουν και τον σταυρώνουν από μακριά με την ίδια συχνότητα που σταυροκοπιέται ο ίδιος.

Φουρθιώτης Vs Καρβέλα

Βαριές πολιτικές κουβέντες ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη και τον πολυσχιδή, εκκεντρικό και πλέρια αντισυμβατικό καλλιτέχνη Νίκο Καρβέλα. Σε πρώτη ανάγνωση, ήταν το τηλεοπτικό ξεμάλλιασμα που σημάδεψε το 2017, ένα ξεκατίνιασμα σε ζωντανή μετάδοση που κέρδισε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ποπ κουλτούρα της σύγχρονης Ελλάδας. Υπογείως, όμως, ήταν η μάχη του αδούλωτου πνεύματος κόντρα στον αυταρχισμό των εκπροσώπων της κεντρικής εξουσίας – ή κάπως έτσι το είδαν όσοι επιδαψίλευσαν αγωνιστικούς επαίνους στον «ήρωα» της στιγμής, τον Νίκο Καρβέλα.

Η Μποφίλιου, και ο Τρότσκι

Δεινοπάθησε η δημοφιλέστατη και σφόδρα πολιτικοποιημένη ερμηνεύτρια ύστερα από μια μεστή συνέντευξή της. Στην αρχή του Δεκέμβρη, η κοσμαγάπητη Νατάσσα Μποφίλιου θέλησε να ανοίξει την καρδιά της, κάτι που συνέπεσε με την έναρξη των ζωντανών εμφανίσεών της σε αθηναϊκό νυχτερινό κέντρο. Δεν εφείσθη βαρέων χαρακτηρισμών για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, χρεώνοντας συλλήβδην ακόμη και δικτατορικές τάσεις στην Ε.Ε. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι είναι μια τροτσκίστρια ψηφοφόρος του ΚΚΕ (σαν να λέμε «είμαι γαύρος – ζήτω ο Παναθηναϊκός!») και ότι ευχαρίστως θα έβγαινε «στο βουνό». Παρά την επιείκεια για το καλλιτεχνικό της εκτόπισμα, η κοινότητα του Twitter δεν αντιμετώπισε με ιδιαίτερη σοβαρότητα τις ιδεολογικές αντιφάσεις της αντάρτισσας Νατάσσας.

Επιδημία «Survivor»

Το #hashtag SurvivorGr ήταν μακράν πρώτο στο Twitter επί σειρά μηνών το 2017, κι αυτό είναι ένα γεγονός που, πριν από οποιαδήποτε ερμηνεία, θα πρέπει καταρχάς να καταγραφεί ως φαινόμενο. Στη σαρωτική κυριαρχία ενός ριάλιτι σόου επιβίωσης που τυπικά δεν κόμισε τίποτα αληθινά πρωτότυπο, καθώς και για τον απόλυτο αιφνιδιασμό τον οποίο πέτυχε στην τηλεοπτική αγορά, θα μπορούσαν να γραφούν αναλύσεις επί αναλύσεων. Γιατί όμως τα social media στην Ελλάδα απορροφήθηκαν με τόση μανία από τα ανδραγαθήματα του Ντάνου, του Μάριου-Πρίαμου, τη «λούφα» του Σπαλιάρα ή της Λάουρας, τις ίντριγκες του Χανταμπάκη; Το «Nomads» και το «Survival Secret» προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις, η υπόθεση όμως μάλλον παραμένει ανοιχτή έως το «Survivor 2».

tweet9

Το φωσφοριζέ τζάκετ του Καραμέρου

«Δεν πάμε στα κανάλια, “κρυβόμαστε” λένε, πάμε στα κανάλια απευθείας από τα ρέματα και τις πλημμύρες για 10 λεπτά και μας κρίνουν για το dress code. Δεν βγάζεις άκρη», ήταν ο καημός του αντιπεριφερειάρχη, όπως τον κατέθεσε στο Twitter. Θα πρέπει κανείς να δείξει συμπόνια στα υπαρξιακά αδιέξοδα του Γιώργου Καραμέρου, ιδιαίτερα ύστερα από το γλέντι που ακολούθησε την εμφάνισή του σε πρωινή εκπομπή με τη φλούο κίτρινη νιτσεράδα. Το μήνυμα που ήθελε να μεταδώσει ήταν «δεν προλαβαίνω ούτε το φωσφοριζέ τζάκετ να βγάλω». Ομως οι επικρίσεις περί υποκριτικού υπερβάλλοντος ζήλου πλημμύρισαν το Twitter πιο γρήγορα και από τα ρέματα της Μάνδρας.