Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Οικονομική κρίση και σεξουαλική ζωή…

Ελλάδα 21:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οικονομική κρίση και σεξουαλική ζωή…

Men + Speed

Οικονομική κρίση και σεξουαλική ζωή…

Men + Speed

Μία ιστορία στάθηκε αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο. Αφορά έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος δεν έλεγε στη σύζυγό του ότι είχε χάσει τη δουλειά του. Ο συγκεκριμένος άνδρας, εδώ και έναν χρόνο, διαισθανόμενος την απόλυσή του, εμφάνιζε μειωμένη ερωτική επιθυμία και επαναλαμβανόμενα επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας. Το γεγονός αυτό είχε πυροδοτήσει αμέτρητους τσακωμούς με τη σύντροφό του, η οποία, υποψιαζόμενη την ύπαρξη τρίτου προσώπου, πρόσφατα του ζήτησε να χωρίσουν. Εκείνος ήρθε σε μένα αγχωμένος και φανερά καταβεβλημένος προκειμένου να δώσω λύση στο δράμα του: «Ντρέπομαι να της ομολογήσω κάτι τέτοιο. Θα φανώ ανάξιος στα μάτια της! Εκείνη πάντα με θαύμαζε. Πώς εγώ τώρα θα διαλύσω το όνειρό της για μια ευτυχισμένη οικογένεια;». Και αυτή ήταν μία ακόμη στιγμή που η σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης δείχνει όλων των ειδών τις εμπλοκές, που οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων βιώνουν το αδυσώπητο πρόσωπό της. Για μία ακόμη φορά σκέφτηκα πως οι άνθρωποι χάνονται κάτω από το βάρος της άθλιας οικονομικής ισοπέδωσης, ο έρωτας και η συντροφικότητα διαλύονται.

Advertisement
Advertisement

Ο μέσος Έλληνας ζει σήμερα με τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή θα χάσει τη δουλειά, το σπίτι ή τις αποταμιεύσεις του, με ακυρωμένες την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθησή του. Ο θυμός και τα ερωτήματά του δεν τον βοηθούν να βγει από τον κυκεώνα όπου βρίσκεται, ταξιδεύοντας «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που πιθανότατα φανερώνουν το πόσο έχει διαταράξει η οικονομική κρίση την ψυχική υγεία ενός ατόμου, καθώς είναι γεγονός ότι το άγχος και η κατάθλιψη μειώνουν αισθητά τη λίμπιντο. Ο άνδρας που σήμερα έχασε τη δουλειά του πολύ σύντομα θα νιώσει ότι έχει χάσει τον ρόλο του ως στήριγμα της οικογένειας και λίγο αργότερα θα καταλήξει να αμφιβάλλει για τον ανδρισμό του. Μάλιστα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι επειδή η καριέρα αντιπροσωπεύει σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας των ανδρών, η ανεργία και η υποαπασχόληση κάνουν πολλούς να βιώνουν αισθήματα ανεπάρκειας. Η γυναίκα έχει το «προτέρημα» να μπορεί να συμμετέχει στη σεξουαλική πράξη ακόμα και όταν η διάθεσή της είναι κάπως μειωμένη, όμως ένας άνδρας πρέπει να έχει στύση για να μπορέσει να λειτουργήσει. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε αυτό τον τομέα, τότε πολύ σύντομα η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού θα τεθεί υπό την απειλή της κατάρρευσης. Πώς όμως μπορεί να διατηρηθεί μια ερωτική σχέση χωρίς σεξ; Το δύσκολο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι τα αίτια του προβλήματος δεν είναι σχεδόν ποτέ τα προφανή.

Είναι πιο εύκολο δηλαδή και για τους δύο ερωτικούς συντρόφους να υποθέσουν ότι έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους και ότι γι’ αυτό τον λόγο έχει χαθεί το σεξουαλικό ενδιαφέρον στη σχέση τους παρά να αναρωτηθούν και να αφουγκραστούν ο ένας τα ψυχολογικά αιτήματα του άλλου. Το στρες είναι το πλέον καταλυτικό στοιχείο για την ψυχική υγεία του ανθρώπου, το οποίο πηγάζει από τον φόβο και την αδυναμία του να ελέγξει όλα όσα πρόκειται να του συμβούν στο μέλλον. Το στρες όμως μπορεί να διαβρώσει το πάθος, αλλά όχι την αγάπη σε μια συντροφική σχέση. Ο ερωτισμός είναι το κλειδί που κρατά τους ανθρώπους ενωμένους στο εσωτερικό μιας σχέσης και τους βοηθάει να κρατηθούν με υπομονή μπροστά στα επίπονα διδάγματα κάθε είδους κρίσης. Σχέση και γάμος σημαίνουν ένωση, δύναμη και αγάπη για τη ζωή.

Advertisement
Advertisement

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα και στην ερωτική του ζωή;

■ Οταν αισθάνεστε φορτισμένοι, είναι καλό να προσπαθείτε να αποστασιοποιείστε για λίγο από όλα όσα σας ασκούν πίεση και εν συνεχεία να αναζητάτε μια κοινή πορεία δράσης μέσα από τον διάλογο.

■ Αναγνωρίστε τις αντικειμενικές δυσκολίες που φέρει η παρούσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία σε κάθε ζευγάρι, αλλά και σε κάθε οικογένεια.

Advertisement

■ Στραφείτε ο ένας προς τον άλλον και αφιερώστε χρόνο, με σκοπό να μοιραστείτε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον σας ως ζευγάρι.

■ Τολμήστε να εκφράσετε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπο του/της συντρόφου σας όταν αισθάνεστε ότι εκείνος/η νιώθει αρκετά πιεσμένος/η ψυχολογικά.

Advertisement

■ Τέλος, κλείστε την τηλεόραση, αρνηθείτε τις κακές ειδήσεις και γράψτε μαζί στον καθρέφτη του μπάνιου σας «Μαζί στα εύκολα. Μαζί και στα δύσκολα».

Από τον Θάνο Ε. Ασκητή
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 – Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00. Για θέματα άρθρων που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας (e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)