Live Κίνηση
Περισσότερα
JEEP 2024

Jeep Avenger 4xe: Τι απομένει στα μεγάλα;

Ελλάδα 11:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Jeep Avenger 4xe: Τι απομένει στα μεγάλα;

JEEP 2024

Jeep Avenger 4xe: Τι απομένει στα μεγάλα;

JEEP 2024

Αντάξιο του ονόματος Jeep, το Avenger αποκτά μια νέα τετρακίνητη έκδοση 4xe και σε προκαλεί να ανακαλύψεις τα όρια σου, να αποδράσεις και να χαρείς τον εκδρομικό του χαρακτήρα.

Advertisement
Advertisement

Το νέο Jeep Avenger 4xe αποτελεί ένα αυθεντικό Jeep σε compact μέγεθος. Απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη φύση και τις δραστηριότητες, ωστόσο, η καθημερινότητά τους διαδραματίζεται κυρίως στην πόλη. Η γκάμα περιλαμβάνει δύο νέα επίπεδα εξοπλισμού, τα Upland και Overland.

Η τετρακίνηση του νέου Jeep Avenger με τον κωδικό 4xe, χρησιμοποιεί μια ολοκαίνουργια μονάδα που θέτει νέα στάνταρ υψηλής αποδοτικότητας και χαμηλού βάρους. Τον πυρήνα της αποτελεί ένα 48V υβριδικό σύστημα με κινητήρα βενζίνης 1,2 lt, ο οποίος λειτουργεί στο θερμοδυναμικό κύκλο Miller και χρησιμοποιεί turbo με πτερύγια μεταβλητής γεωμετρίας (VGT) προκειμένου να παράγει 136 ολοζώντανους ίππους και 230 Nm ροπής.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας επικουρείται από έναν ηλεκτρικό ισχύος 21 kW που βρίσκεται τοποθετημένος στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων, ώστε να μπορεί να κινήσει και αμιγώς ηλεκτρικά το αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Την τετρακίνηση εξασφαλίζει ένας ακόμα ηλεκτρικός κινητήρας 21 kW που βρίσκεται τοποθετημένος στο πίσω σύστημα, κινώντας τους πίσω τροχούς μέσω μειωτήρα με σχέση μετάδοσης 22,7:1. Χάρη στην τεχνολογία “power looping” η ενέργεια για την λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα είναι εξασφαλισμένη ανά πάσα στιγμή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το Avenger 4xe είναι τετρακίνητο όποτε και για όσο χρειάζεται.

Κι όμως εδώ μέσα χώρεσαν επιμελώς οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες με συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά αξιοσέβαστο. Σημειώστε λοιπόν: 0-100 km/h σε 9,5 δεύτερα, τελική ταχύτητα 194 χλμ./ώρα, τι άλλο να ζητήσεις; Το νέο Jeep Avenger 4xe συνδυάζει τις ζωηρές επιδόσεις για τις σύντομες αποδράσεις με την χαμηλή κατανάλωση καυσίμου εντός των τειχών.

Εκτός των παραπάνω, διαθέτει 10 χιλιοστά μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος συγκριτικά με την έκδοση e-Hybrid των 100 ίππων, κάτι που δίνει ακόμα καλύτερες γωνίες προσέγγισης, ράμπας και αναχώρησης (22, 21 και 35 μοίρες αντίστοιχα). Σε εδάφη καλυμμένα με χώμα ή χαλίκι το νέο μοντέλο μπορεί να σκαρφαλώσει σε κλίση έως και 40%, ενώ ακόμα και με τους εμπρός τροχούς να μην έχουν καθόλου πρόσφυση μπορεί να αντιμετωπίσει κλίση έως 20%.

Advertisement

Η νέα τετρακίνητη έκδοση του Avenger μπορεί επίσης να διασχίζει περάσματα με νερό βάθους έως 400 χιλιοστά και διαθέτει ελαστικά M+S που χαρίζουν επιπλέον αυτοπεποίθηση στον οδηγό. Υπάρχει μάλιστα και επιλογή για ελαστικά με τη σφραγίδα All Terrain 3PMSF, για δύσκολες καιρικές συνθήκες και πολύ ολισθηρά εδάφη.

Μέχρι τα 30 χλμ./ώρα το νέο Avenger 4xe μπορεί να είναι μόνιμα τετρακίνητο με κατανομή ροπής έως και 50:50 σταθερά ανάμεσα στους εμπρός και τους πίσω τροχούς. Με ταχύτητα μεταξύ 30 και 90 χλμ./ώρα ο πίσω ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιείται μόνο όταν χρειάζεται και σε αυτήν την περίπτωση η κατανομή της ισχύος μεταβάλλεται σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες.

Advertisement

Πάνω από τα 90 χλμ./ώρα η κίνηση μεταδίδεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς για ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης. Παρόν δηλώνει το σύστημα Hill Descent Control για τις απότομες κατηφόρες, ενώ το Selec-Terrain έχει δεχθεί ειδική φροντίδα στο συγκεκριμένο Avenger, δίνοντας στον οδηγό τη δυνατότητα να προσαρμόσει το αυτοκίνητο σε όλες τις συνθήκες.

Στο πρόγραμμα “Auto” η τετρακίνηση λειτουργεί μόνο όταν χρειάζεται προκειμένου να διατηρούνται χαμηλά η κατανάλωση και οι ρύποι. Στο “Snow” εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή σταθερότητα, στο Sand&Mud οι αλλαγές σχέσεων και ο έλεγχος της πρόσφυσης μπαίνουν σε ειδική λειτουργία, ενώ στο “Sport” μεγιστοποιείται η ισχύς και η ροπή μέσω της λειτουργίας E-Boost.

Τις μηχανολογικές αλλαγές συγκριτικά με την υπόλοιπη γκάμα ολοκληρώνει η ολοκαίνουργια ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση που χρησιμοποιεί το Avenger 4xe, η οποία εξασφαλίζει τη βέλτιστη κινηματική των πίσω τροχών και αντίστοιχη άνεση στην εκτός δρόμου κίνηση.

Advertisement

Το νέο Jeep Avenger 4xe ξεχωρίζει και αισθητικά από τα υπόλοιπα, με τις πικάντικες λεπτομέρειες του να κάνουν τελικά τη διαφορά. Οι πολλές επιλογές εξατομίκευσης όπως το εμβληματικό αυτοκόλλητο στο εμπρός καπό σήμα κατατεθέν της Jeep προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στον πελάτη να διαλέξει το Avenger που ακριβώς επιθυμεί.

Το νέο Jeep Avenger 4xe διακρίνεται και στο εσωτερικό, όπως είναι τα νέα γραφικά του ψηφιακού πίνακα οργάνων που περιλαμβάνουν και πληροφορίες για τον πίσω ηλεκτροκινητήρα. Επίσης, οι επενδύσεις των καθισμάτων είναι αδιάβροχες και δύο φορές πιο ανθεκτικές από των υπόλοιπων εκδόσεων, ενώ μπορούν να πλένονται ώστε να διατηρούνται σαν καινούργιες.

Η είσοδος της Jeep στην κατηγορία των B-SUV δε θα μπορούσε παρά να συνδυάζει το θρυλικό DNA της μάρκας με την κάλυψη όλων των απαιτήσεων του σύγχρονου Ευρωπαίου καταναλωτή. Ένα για όλα…