Live Κίνηση
Περισσότερα
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022

Φθινόπωρο σημαίνει…ένα μαγικό ταξίδι στο δρόμο του κρασιού

Ελλάδα 15:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φθινόπωρο σημαίνει…ένα μαγικό ταξίδι στο δρόμο του κρασιού

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022

Φθινόπωρο σημαίνει…ένα μαγικό ταξίδι στο δρόμο του κρασιού

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022

Αμπέλι, σταφύλι, τρύγος, μούστος, κρασί, είναι μερικά από τα ανεκτίμητα προϊόντα που μας χαρίζει η Γη το Φθινόπωρο.

Advertisement
Advertisement

Το Φθινόπωρο είναι μια εποχή του χρόνου στην οποία συνήθως δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο κρύβει πάρα πολλά και σημαντικά μυστικά. Εκτός από την ιδιαίτερη, μελαγχολική μορφή που αποκτάει η φύση, η συγκεκριμένη εποχή μας δίνει πολλά «δώρα», κάποια από τα οποία έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της ίδιας της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι φυσικά το κρασί το οποίο μετά την εποχή του τρύγου από τους αμπελώνες γεννιέται και ωριμάζει σε κάθε μεριά της ελληνικής γης.

Ένας από τους πιο σοβαρούς οινοποιούς της Πελοποννήσου, είχε πει κάποτε ότι αν δεν υπήρχαν οι Μακεδόνες οινοποιοί, το κρασί στην Ελλάδα δεν θα είχε φτάσει στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται τώρα και δεν είχε κάνει λάθος. Μεγάλη συμβολή σε αυτήν την κορυφαία ποιότητα κρασιού στη χώρα μας έχει η οικογένεια του Κώστα Λαζαρίδη. Από τη δεκαετία του 1970 ο Κώστας Λαζαρίδης πίστεψε στο κρασί και δημιούργησε υψηλής ποιότητας προϊόντα στη Δράμα μετατρέποντάς την σε Πόλη του Κρασιού. Το ταξίδι του Κώστα Λαζαρίδη συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες με πάθος για το κρασί, μέχρι που δημιουργήθηκε η Οινότρια Γη.

Advertisement
Advertisement

Η Οινότρια Γη είναι το αποτέλεσμα του άσβεστου πάθους του Κώστα Λαζαρίδη για την οινοποιεία. Στην περιοχή του Καπανδριτίου, στα περίχωρα των Αθηνών, δημιουργήθηκε ίσως το πιο ολοκληρωμένο οινοποιείο που θα μπορούσε να επισκεφτεί κανείς. Με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό στο τοπικό περιβάλλον, έχουν φυτευτεί νέοι αμπελώνες με στόχο να μεταφερθεί η εμπειρία και τεχνογνωσία των Μακεδόνων και στις περιοχές κοντά στην Αττική Γη.

Η εποχή του Φθινοπώρου είναι η ιδανική για να κάνει κάποιος μια βόλτα στην Οινότρια Γη. Με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα σας μπορείτε σε λίγη ώρα (από την Αθήνα) να βρεθείτε στο χώρο του οινοποιείου και να νιώσετε την μοναδική ατμόσφαιρα γαλήνης – σχεδόν κατάνυξης – που προσφέρει ο χώρος. Εισερχόμενοι μέσα στην Οινότρια Γη είναι σαν να περνάς μια πύλη προς έναν άλλο κόσμο ο οποίος ξυπνάει όλες τις αισθήσεις και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, πιο αθώες, πιο αυθεντικές. Στο οινοποιείο μπορεί να μάθει κανείς όλα τα μυστικά της δημιουργίας του κρασιού, τις διαφορές στην επεξεργασία του λευκού, του ροζέ και του ερυθρού οίνου και φυσικά να δοκιμάσει τις κορυφαίες ετικέτες του κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.

Advertisement

Προχωρώντας στα έγκατα της Οινότριας Γης θα συναντήσει κανείς το μοναδικό Μουσείο Οίνου του κτήματος Κώστα Λαζαρίδη με σπάνια εργαλεία και αντικείμενα, ενώ δεν μπορείς να μη θαυμάσεις την αναπαράσταση μιας αρχαίας Ολκάδας, που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μεταφερόταν το κρασί στις εμπορικές πόλεις της αρχαίας εποχής. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει την ξεχωριστή αίθουσα με τα σπάνια βαλσαμικά ξύδια τα οποία διαθέτει η Οινότρια Γη, κάποια από τα οποία μάλιστα παλαιώνουν για 10 χρόνια.

Advertisement

Όταν έρθει η ολοκλήρωση της περιήγησης στο οινοποιείο, μπορεί κανείς να απολαύσει την εμπειρία γευσιγνωσίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ο επισκέπτης θα δοκιμάσει ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού, αποστάγματα και βαλσαμικά ξύδια, ενώ θα απολαύσει γευστικά εδέσματα που συνοδεύουν την εμπειρία γευσιγνωσίας. Η μαγεία της Οινότριας Γης δεν είναι απαραίτητο να μείνει σε μια επίσκεψη καθώς το οινοποιείο αναλαμβάνει να οργανώσει εκδηλώσεις για εκείνους που θέλουν να κάνουν τις ξεχωριστές στιγμές της ζωής τους αξέχαστες.

Advertisement

Φεύγοντας από την Οινότρια Γη αυτό το όμορφο φθινοπωρινό απόγευμα, είναι βέβαιο πως θα σταθείς για λίγο δίπλα σε ένα από τα σπάνια φελλόδενδρα στον περιαύλιο χώρο του κτήματος. Θα νιώσεις τον ψυχρό αέρα, θα μυρίσεις το φρέσκο χώμα και στο μυαλό σου θα επικρατήσει μία και μόνο σκέψη: Το Φθινόπωρο είναι… Οινότρια Γη.