Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Βρήκε ο Vettel το μάστορά του;

Ελλάδα 7:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Βρήκε ο Vettel το μάστορά του;

FORMULA 1

Βρήκε ο Vettel το μάστορά του;

FORMULA 1

Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής  έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση φέτος με τις εμφανίσεις του έτερου πιλότου της Red Bull, Daniel Ricciardo.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Ο Αυστραλός έχει ανέβει βάθρο στους 3 τελευταίους αγώνες, κέρδισε μάλιστα τον τελευταίο και βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας με 79 βαθμούς. Ο Vettel είναι 5ος  με 60 βαθμούς και έχει ανέβει στο βάθρο σε δυο αγώνες (Μαλαισία, Καναδά). Σα να μη αρκεί αυτό ο νεαρός Αυστραλός έχει επικρατήσει του Γερμανού πρωταθλητή σε 4 από τις 7 μάχες με το χρονόμετρο.

Ο Vettel δεν πήρε τυχαία τέσσερα πρωταθλήματα, είναι ένας ξεχωριστός αθλητής, άξιος πρωταθλητής, δουλευταράς, πεισματάρης, γήινος και παρά την επιτυχία του εξαιρετικά προσγειωμένος. Όταν τον ακούς να απαντάει «επειδή οδηγώ καλά δε σημαίνει πως γνωρίζω τα πάντα στη ζωή ούτε ότι έχει κάποια αξία η γνώμη μου για θέματα εκτός του αντικειμένου μου», όταν τον βλέπεις να σπρώχνει μόνος του το μονοθέσιο στις δοκιμές εξέλιξης για να κερδίσει λίγες στιγμές στους μηχανικούς του καταλαβαίνεις πως πρόκειται για ένα ισορροπημένο και πλήρως συνειδητοποιημένο άτομο.

Advertisement
Advertisement

Όσον αφορά στην οδήγηση ο Vettel έχει δώσει απτά δείγματα ταλέντου όταν σημείωσε υπό βροχή στη Μόντσα την πρώτη και μοναδική νίκη της Toro Rosso (σ.σ: πρώην Minardi), όταν στον τελικό του Άμπου Ντάμπι το 2010 πέτυχε το ακατόρθωτο κατακτώντας τον πρώτο του τίτλο, όταν το 2012 στον τελικό στη Βραζιλία βρέθηκε τελευταίος με πληγωμένο μονοθέσιο στον πρώτο γύρο και όμως τα κατάφερε να βρεθεί σε θέση που του έδωσε ξανά το πρωτάθλημα. Όταν πέρυσι παρέμεινε συγκεντρωμένος ώστε να πάρει 9 νίκες σερί. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως στο παρασκήνιο ο Vettel καταπιάνεται με όλες τις λεπτομέρειες. Θυσιάζει μέρος του ελεύθερου χρόνου του για να επισκεφτεί τα κεντρικά της Pirelli, περνά περισσότερη ώρα με το Giullaume Rocquelin (μηχανικός αγώνα του Γερμανού) απ’ ότι με τη Hanna και την κόρη τους.

Ο Vettel δε θέλει να μιλάει για την προσωπική του ζωή αλλά παραδέχεται πως η πατρότητα άλλαξε τις προτεραιότητές του. Τι μπορεί άραγε να σημαίνει αυτό; Ο Hakkinen έχασε την μαχητικότητά του και μέρος της ταχύτητάς του όντας πλέον πατέρας, ο Schumacher δεν επηρεάστηκε καθόλου, ο Massa μετά τον τραυματισμό του το 2009 και τη γέννηση του γιου του δεν ξανακέρδισε… πλείστα τα παραδείγματα πατεράδων που είδαν την πίστα να στενεύει.

Advertisement

Ο Vettel έγινε αντιπαθής όταν πέρυσι παράκουσε τις εντολές της ομάδας και κέρδισε το Webber στη Μαλαισία. Από τότε στους κόλπους της RBR ωρίμαζε μια σκέψη, το καλύτερο σενάριο για την ομάδα είναι να εκθρονιστεί ο Vettel από τον αντικαταστάτη του Webber. Είναι όμως πράγματι τόσο καλός ο Αυστραλός για να στηρίξει μια τέτοια ανατροπή;

Καταρχάς ο Ricciardo είναι καλότυχος, στοιχείο που έδωσε πολλά στο Vettel τα προηγούμενα χρόνια. Η τυφλή θεά δεν τον πάει φέτος ο Γερμανός έχει δυο εγκαταλείψεις σε Αυστραλία και Μονακό από μηχανικά προβλήματα (turbo) ενώ ο Ricciardo μοιάζει να βρίσκεται πάντα στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Από την ομάδα διαδίδεται πως ο Vettel έχει θέματα με την RB10, επένδυσε πολλά στο να προσαρμόσει το οδηγικό του στυλ στη λειτουργία του blown diffuser και η απουσία αυτής της διάταξης τον έχει βγάλει από τις συνήθειές του.

Advertisement

Όπως ίσως γνωρίζετε πιο εύκολα μαθαίνεις κάτι παρά… ξεμαθαίνεις, ο Vettel έχοντας προχωρήσει ίσως περισσότερο από κάθε πιλότο στην αξιοποίηση της ροής των καυσαερίων βρέθηκε σε δυσχερή θέση. Είναι βέβαιο πως δε τον βοήθησε η ελαχιστοποίηση των δοκιμών εξέλιξης το χειμώνα λόγω τεχνικών προβλημάτων να αντιπαρέρθει ένα θέμα που ο Ricciardo στην Toro Rosso πιθανότατα δεν το είχε καν αναπτύξει. Γι’ αυτό και δεν χρειάζονταν τόσο χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στο νέο τρόπο λειτουργίας του κινητήρα. Στο Μπαχρέιν και στην Κίνα ο Vettel έδειξε να δυσφορεί όταν του έδωσαν εντολή να κάνει στην άκρη για να περάσει ο Ricciardo, πολύ θα ήθελα να έβλεπα εκείνη την ώρα την αντίδραση του Webber.

Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής κάθε άλλο παρά αδιαφορεί γι’ αυτή την κατάσταση. Το αντίθετο έχει βάλει το κεφάλι κάτω και ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια. Ζήτησε να του αλλάξουν σασί γιατί η RB10 του δεν είχε την αμεσότητα που αυτός απαιτεί στην είσοδο της στροφής. Αυτό έγινε στην Ισπανία αλλά δυστυχώς για το Vettel δεν έκανε διαφορά. Η υπέρμετρη φθορά ελαστικών που αντιμετωπίζει σε σχέση με το Ricciardo είναι ένα άλλο θέμα που τον έφερε πίσω από τον Αυστραλό στον Καναδά παρότι εκκινούσε 3ος ενώ ο Ricciardo 6ος.

Advertisement

Δεν υπάρχει συζήτηση ότι ο Ricciardo οδηγεί εκπληκτικά. Το ερώτημα είναι αν πράγματι έχει την ικανότητα να εκθρονίσει το Vettel από τα πρωτεία στο εσωτερικό της πρωταθλήτριας ομάδας. Αν πράγματι συμβαίνει αυτό τότε η Αυστραλία και η F1 θα ζήσουν μεγάλες στιγμές απ’ το αγόρι με το ωραίο χαμόγελο. Αυτό το Σαββατοκύριακο η F1 επιστρέφει μετά από 11 χρόνια στο Red Bull Ring  στην Αυστρία, ο Vettel είναι σίγουρο πως θέλει όσο τίποτα μια εμφάνιση καταλυτική στο Σπίλμπεργκ. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει πρώτα εναντίον του Ricciardo και μετέπειτα εναντίον των σαφώς ανώτερων Mercedes.