Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ο πόλεμος των ελαστικών καλά κρατεί!

Ελλάδα 7:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο πόλεμος των ελαστικών καλά κρατεί!

FORMULA 1

Ο πόλεμος των ελαστικών καλά κρατεί!

FORMULA 1

Από την πλευρά της Pirelli γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να τύχουν συνολικής αποδοχής οι αλλαγές των ελαστικών που κυοφορούνται ενόψει του επόμενου αγώνα στον Καναδά. Του Τ. Πουρναράκη

Advertisement
Advertisement

Προς ώρας έχει βρεθεί ένα σημείο σύγκλισης στην αλλαγή του σκελετού των πίσω ελαστικών. Εκεί θα αντικατασταθεί η μεταλλική ζώνη (σ.σ: από κράμα χάλυβα) στο σκελετό του ελαστικού που υιοθετήθηκε φέτος απ’ αυτή που χρησιμοποιούνταν πέρυσι από εποξική ρητίνη. Αυτό θα γίνει με πρόφαση την πιο ασφαλή λειτουργία των ελαστικών παρότι στην πραγματικότητα τα ελαστικά σε καμία περίπτωση δεν αποδείχτηκαν επισφαλή.

Θα έχει όμως ως παράπλευρο αποτέλεσμα την μείωση του παραθύρου θερμοκρασιακής λειτουργίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου. Πράγμα που η Pirelli ήδη έκανε στη σκληρή γόμα τώρα θα γίνει και στις υπόλοιπες τρεις, τη μέση, τη μαλακή και την πολύ μαλακή.

Αυτή η αλλαγή θα γίνει μόνο στα πίσω ελαστικά και πιθανόν θα ευνοήσει τη Mercedes που έχει πρόβλημα σ’ αυτό τον άξονα. Όχι όμως και την Red Bull, στην Αυστριακή ομάδα θα ήθελαν πιο στιβαρά εμπρός ελαστικά.

Advertisement
Advertisement

Ακόμη και σ’ αυτή την αλλαγή στα πίσω ελαστικά υπάρχουν ομάδες που αντιτίθενται αυτές εύλογα προκύπτουν από τα αποτελέσματα. Είναι λοιπόν οι δυο ομάδες που ήταν στο βάθρο του Ισπανικού GP, Lotus και Ferrari και η Force India. Η απόδοση της Ινδικής ομάδας φέτος είναι πραγματικά καλή και ανησυχούν μήπως η αλλαγή στα ελαστικά επηρεάσει τις ισορροπίες δυνάμεων ευνοώντας υπέρμετρα τους αντιπάλους τους.

Με φόντο αυτή τη διαμάχη στο παρασκήνιο εξελίσσεται και ένας πόλεμος για την επόμενη τριετία. Η Pirelli έχει ήδη συμφωνήσει στο εμπορικό κομμάτι με τον Έκλεστον και μένει το αθλητικό με τη FIA. Εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις με την Ιταλική εταιρεία να κάνει λόγω για οριακό χρονικό σημείο. Υπερβαίνοντάς το οι Ιταλοί έχουν ξεκαθαρίσει πως δε θα είναι πλέον σε θέση να φτιάξουν εγκαίρως ελαστικά για το 2014 και θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τη θέση τους στο πρωτάθλημα.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως από την Pirelli έχουν γίνει προσπάθειες για την μεμονωμένη προσέγγιση κάποιων ομάδων.

Advertisement

Πάντως ο αγωνιστικός διευθυντής της Ιταλικής εταιρείας κατασκευής ελαστικών, Πωλ Χέμπερι χτες είχε μια ιδιαίτερα πολυάσχολη μέρα με αρκετά ραντεβού με ομόλογούς του στα πάντοκ των ομάδων. Ιδιαίτερη μεγάλη ένταση και διάρκεια είχε το ραντεβού με τον Μπομπ Φέρνλεϊ της Force India.

Ο Χέμπερι ξεκαθάρισε πως από τα κεντρικά της Pirelli έχουν θέσει μια καταλητική προθεσμία για το νέο τριετές συμβόλαιο με τη F1. Αν δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τότε οι Ιταλοί θεωρούν πως δεν είναι σε θέση να φτιάξουν εγκαίρως ελαστικά για το 2014 και θα βρεθούν σε αδιέξοδο.
[nggallery id=2579]

Advertisement