Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Οι απαιτήσεις του GP Γερμανίας από τα ελαστικά

Ελλάδα 13:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι απαιτήσεις του GP Γερμανίας από τα ελαστικά

FORMULA 1

Οι απαιτήσεις του GP Γερμανίας από τα ελαστικά

FORMULA 1

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 συνεχίζεται με τον ενδέκατο γύρο της σεζόν να διεξάγεται επί γερμανικού εδάφους.

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα, το σκηνικό μεταφέρεται στην πίστα του Χόκενχαϊμ, που έγινε το γνωρίσαμε με χαρακτηριστικά του τις υψηλές ταχύτητες και τις τεράστιες ευθείες. Το 2002 άλλαξε, με την «κομμένη» εκδοχή της πίστας να είναι πολύ πιο ισορροπημένη διαθέτοντας λίγο απ’ όλα.

Ως αποτέλεσμα, από την Pirelli επιλέχθηκαν γόμες από το μέσο της γκάμας P Zero γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο: Η C2 ως σκληρή, η C3 ως μέση και η C4 ως μαλακή. Αυτή η επιλογή είναι παρεμφερή με την περσινή επιλογή μέσης, μαλακής και πάρα πολύ μαλακής γόμας.

Advertisement
Advertisement

Χαρακτηριστικά διαδρομής
– Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο Χόκενχάιμ. Ο γύρος είναι μια ενδιαφέρουσα μίξη στροφών και υψηλών ταχυτήτων. Υπάρχουν γρήγορα κομμάτια αλλά και πιο αργά, τεχνικά όπως το στάδιο Motodrom: Το αγαπημένο των θεατών.

– Δεν υπάρχουν θεαματικές αλλαγές στην πίστα ή στο οδόστρωμα φέτος. Η καταπόνηση που ασκείται είναι μέτρια όσον αφορά στις ενεργειακές φορτίσεις και στην τραχύτητα. Η βελτίωση του κρατήματος στην αγωνιστική γραμμή της πίστας κατά τη διάρκεια του τριημέρου, είναι γενικά μικρή.

– Τα πλευρικά και τα διαμήκη φορτία είναι περίπου ίδιας έντασης κατά τη διάρκεια του γύρου. Αυτό θεωρητικά διευκολύνει τόσο το σετάρισμα όσο και τη βέλτιστη διαχείριση των ελαστικών.

Advertisement

– Η βροχή πέρσι κατέστησε εντελώς απρόβλεπτη τη στρατηγική. Ο οδηγός της Mercedes, Lewis Hamilton κέρδισε με στρατηγική μιας αλλαγής (ο μόνος ανάμεσα στους έξι πρώτους που σταμάτησε μια φορά) αλλάζοντας από μαλακή σε πάρα πολύ μαλακή γόμα. Το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του και ο οδηγός της Red Bull, Max Verstappen τερμάτισε 4ος παρότι σταμάτησε 3 φορές. Ιστορικά η πιθανότητα εμφάνισης  αυτοκινήτου ασφαλείας είναι στο 50%.

– Πέρυσι ο οδηγός της Ferrari, Sebastian Vettel πέτυχε απόλυτο ρεκόρ γύρου στις κατατακτήριες δοκιμές. Ο ταχύτερος γύρος αγώνα όμως, έχει παραμείνει από το 2004, τον είχε πετύχει τότε ο Kimi Raikkonen οδηγώντας μια McLaren-Mercedes.

Advertisement

Ο Mario Isola, επικεφαλής F1 και αγώνων αυτοκινήτου για την Pirelli, είπε για τον ενδέκατο γύρο της σεζόν: «Το Χόκενχαϊμ δεν είναι μια πίστα όπου οι ομάδες αισθάνονται άνετα καθώς για χρόνια εναλλάσσονταν με το Νίρμπουργκρινγκ. Μετά έφυγε από το πρόγραμμα προτού επανέλθει πέρυσι. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις στην πίστα οι απαιτήσεις και οι φορτίσεις των ελαστικών είναι ισορροπημένες. Μια εξαίρεση είναι το τμήμα του Motordrom το οποίο είναι περισσότερο «σταμάτα – ξεκίνα» ενώ προσοχή χρειάζεται και η κλίση στις στροφές 12 και 13. Η φθορά και η πτώση απόδοσης λόγω θερμικής καταπόνησης είναι γενικά χαμηλές. Στο παρελθόν έχουμε δει τα ελαστικά ν’ αντέχουν για μεγάλα μέρη αγώνα. Όπως είδαμε και πέρυσι ο καιρός είναι απρόβλεπτος αυτή την εποχή στο Χόκενχαϊμ και αυτό προσθέτει μια άγνωστη παράμετρο στη στρατηγική».