Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Άμπου Ντάμπι: Hamilton ή Rosberg;

Ελλάδα 22:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Άμπου Ντάμπι: Hamilton ή Rosberg;

FORMULA 1

GP Άμπου Ντάμπι: Hamilton ή Rosberg;

FORMULA 1

Σήμερα περίπου στις 16:30 ώρα Ελλάδος ένας εκ των δυο θα έχει κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο. Ο αγώνας εκκινεί στις 15:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί απευθείας από ΕΡΤ, ΟΤΕ.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Η επιτυχία της Mercedes να διεκδικούν οι δυο οδηγοί της τον τίτλο για 3η συνεχή χρονιά δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της F1. Όπως δεν έχει προηγούμενο η επιτυχία των 50 νικών σε 58 αγώνες. Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ για δεύτερη φορά μέσα σε 3 χρόνια διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο στην πίστα της Yas Marina στο Άμπου Ντάμπι. Το 2014 και πάλι οι δυο τους έδωσαν μάχη για τον τίτλο. Τότε επικράτησε ο Χάμιλτον με το Ρόσμπεργκ να μην παρατά την προσπάθεια ως το φινάλε. Φέτος όμως τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Ο Γερμανός προηγείται με 12 βαθμούς και του αρκεί η 3η θέση για να γράψει ιστορία. Ο Χάμιλτον πρέπει να πάρει 13 βαθμούς παραπάνω από το Ρόσμπεργκ για να διατηρήσει τον τίτλο, αν τα καταφέρει θα γίνεται τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής.

Στο σχετικά απίθανο σενάριο της ισοβαθμίας εξαρτάται πως θα προκύψει αυτή. Αμφότεροι έχουν από 9 νίκες οπότε θα μετρήσουν οι 2ες και 3ες θέσεις. Αν ο Χάμιλτον είναι 2ος και ο Ρόσμπεργκ 7ος τότε πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Χάμιλτον καθώς έχει περισσότερες τρίτες θέσεις. Αν ο Χάμιλτον είναι 4ος και ο Ρόσμπεργκ εκτός βαθμών, πρωταθλητής βγαίνει ο Ρόσμπεργκ γιατί έχει περισσότερες 2ες θέσεις. Ο Χάμιλτον  έχει ελπίδες για τίτλο μόνο αν είναι στο βάθρο.Βέβαια αξίζει να τονίσουμε πως πολύ δύσκολα σήμερα θα βρεθεί εκτός βάθρου μια από τις δυο Mercedes.

Advertisement
Advertisement

Χτες στις κατατακτήριες δοκιμές οι Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ έκαναν το 1-2 με το Βρετανό να είναι ταχύτερος και να παίρνει για 4η συνεχή αγώνα την pole. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα δυο χρόνια στο Άμπου Ντάμπι την pole είχε πάρει ο Ρόσμπεργκ.

Το πρώτο θέμα είναι η εκκίνηση: Ο Χάμιλτον δεν έχει πολλά να χάσει σε αντίθεση με το Ρόσμπεργκ που μπορεί να τα χάσει όλα στην 1η στροφή. Ένα λάθος ή μια επαφή μπορεί να του κοστίσει τον τίτλο. Ο Ρόσμπεργκ φυσικά δεν θα είχε πρόβλημα αν επαναλαμβάνονταν ένα σενάριο όπως της Ισπανίας όπου βγήκαν εκτός και οι δυο Mercedes από την αρχή. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πρωταθλητής. Σίγουρα το καλύτερο σενάριο για το Ρόσμπεργκ είναι να περάσει το Χάμιλτον στην εκκίνηση, όμως το ιδανικό για το Γερμανό είναι να παραμείνει μακριά από μονομαχίες. Σίγουρα η 6η θέση του Φερστάπεν είναι μια ανακούφιση για το Ρόσμπεργκ.

Advertisement

21-AbuDhabi-Sets-Available-for-the-race640tall

Οι δυο Red Bull εκκινούν με την πολύ μαλακή γόμα σε αντίθεση με τους άλλους 8 οδηγούς της πρώτης δεκάδας. Πιθανόν αυτό να τους βοηθήσει να πάνε μερικούς γύρους παραπάνω για την 1η αλλαγή όμως δεν έχουν περιθώριο για ένα πιτ στοπ λιγότερο. Η λογική λέει πως όλοι οι οδηγοί θα κάνουν δυο αλλαγές ελαστικών στους 55 γύρους. Μέχρι τώρα είδαμε τη μαλακή γόμα της Pirelli να αντέχει έως 28 γύρους, τη πολύ μαλακή έως 22 γύρους και την πάρα πολύ μαλακή έως 20 γύρους. Σημαντικά ταχύτερη έως 0.7sec στο γύρο είναι η πάρα πολύ μαλακή γόμα έναντι της μαλακής. Η στρατηγική είναι κρίσιμη σε μια πίστα που τα προσπεράσματα είναι δύσκολα. Λογικά θα δούμε τη μαλακή γόμα να πρωταγωνιστεί στον αγώνα με βάση και τα διαθέσιμα σετ που έχουν οι οδηγοί.

Advertisement

Η λογική λέει πως ο Ρόσμπεργκ θα στεφθεί πρωταθλητής. Αλλά μετά από τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ της F1 ξέρουμε καλά πως η λογική σταματά όταν ξεκινά το GP. Ποιος δε θυμάται άλλωστε το 2010 το Φέτελ να παίρνει τον τίτλο από έναν ανήμπορο πίσω από τη Renault του Πετρόφ, Αλόνσο;