Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Γιατί τιμωρήθηκε ο Vettel;

Ελλάδα 3:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί τιμωρήθηκε ο Vettel;

FORMULA 1

Γιατί τιμωρήθηκε ο Vettel;

FORMULA 1

Χρειάστηκε να περάσουν τρεις ώρες, να ακούσουν τις απόψεις των οδηγών, να εξετάσουν διάφορες τηλεοπτικές λήψεις αλλά και τηλεμετρίες και τελικά οι αγωνοδίκες του Grand Prix του Μεξικού, τιμώρησαν τον Sebastian Vettel.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/seitanf1)

Ο Γερμανός δέχθηκε ποινή 10 δευτερολέπτων με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση στο βάθρο, πέφτοντας πέμπτος, πίσω από τις δύο Red Bull. Γιατί όμως τιμωρήθηκε ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής;

Η σχετική ανακοίνωση από της FIA ξεκαθαρίζει τα πράγματα:

Advertisement
Advertisement

«Οι αγωνοδίκες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες του διευθυντή του αγώνα από το GP ΗΠΑ αλλά και ενόψει αυτού του Grand Prix. Υπήρξε ανησυχία σχετικά με αλλαγές κατεύθυνσης που λαμβάνουν χώρα σε σημεία πέδησης. Αυτή εκφράστηκε και στις συναντήσεις των οδηγών στις ΗΠΑ αλλά και εδώ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τηλεμετρία και τα video δείχνουν πως ο οδηγός με το μονοθέσιο Νο5, άλλαξε όντως κατεύθυνση σε σημείο πέδησης.
Το άρθρο 27.5 και η οδηγία από τον διευθυντή αγώνα, έχουν τρία κριτήρια που καθορίζουν την παραβίαση του κανονισμού
– την επικίνδυνη οδήγηση
– τη μη φυσιολογική αλλαγή κατεύθυνσης
– την αναπόφευκτη αλλαγή πορείας ενός άλλου οδηγού ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση
Τα video και η τηλεμετρία έδειξαν πως υπήρχε μη φυσιολογική αλλαγή κατεύθυνσης από το μονοθέσιο Νο5, που θεωρήθηκε επικίνδυνη μιας και οι τροχοί των δύο μονοθεσίου ήρθαν πολύ κοντά.
Παράλληλα τα video δείχνουν πως ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το μονοθέσιο Νο3 αναγκάστηκε να αλλάξει κατεύθυνση για να αποφύγει τη σύγκρουση. Μιας και συναντάμε στο συμβάν και τα τρία κριτήρια, ο οδηγός με το μονοθέσιο Νο5 είναι ένοχος για παραβίαση του άρθρου 27.5».

Εκτός από την ποινή των 10 δευτερολέπτων, ο οδηγός της Ferrari έλαβε και 2 πόντους ποινής στην αγωνιστική του άδεια.

vettel-mex16-a640