Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Γιατί η Red Bull άλλαξε τον Kvyat με το Verstappen;

Ελλάδα 12:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί η Red Bull άλλαξε τον Kvyat με το Verstappen;

FORMULA 1

Γιατί η Red Bull άλλαξε τον Kvyat με το Verstappen;

FORMULA 1

Στο Ισπανικό GP την Κυριακή 15/5 θ’ αγωνιστεί με τα χρώματα της Red Bull, ο 18χρονος Ολλανδός τέκνο του Γιος Φερστάπεν. Ο Ολλανδός αγωνίζονταν στην Toro Rosso στους πρώτους 4 φετινούς αγώνες εκεί θα υποβιβαστεί ο Κβίατ λίγες μέρες μετά τις συγκρούσεις του με το Φέτελ στην Ρωσία.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι συγκρούσεις του Κβίατ με το Φέτελ στην Ρωσία και η επιθετική του κίνηση που προκάλεσε την οργή του Γερμανού πρωταθλητή στην Κίνα οδήγησαν στην άκομψη αυτή αλλαγή ή αυτή η αλλαγή ενόσω κυοφορούνταν πίεσε τον Κβίατ που “γνώριζε” και φτάσαμε σε υπερβολές στην πίστα.

Ας δούμε τα γεγονότα. Ο 21χρονος Ρώσος προβιβάστηκε από την Toro Rosso στις αρχές του 2015 στην Red Bull παρότι αρκετοί έλεγαν τότε πως ήταν μια βεβιασμένη κίνηση. Ο διευθυντής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της φίρμας και υπεύθυνος για τους οδηγούς, Χέλμουτ Μάρκο έκανε λόγο για “εξωπραγματικό ταλέντο”. Ακριβώς τα ίδια λέει σήμερα για το Φερστάπεν.
Ο Κβίατ πράγματι δικαίωσε τον Μάρκο πέρυσι με τις εμφανίσεις του σημειώνοντας περισσότερους βαθμούς (95) από τον πιο έμπειρο και αναμφισβήτητα ικανό teammate του Ντάνιελ Ρικιάρντο (92).

Advertisement
Advertisement

kvyat-b640tall
Διακρίνονται από αριστερά: Κβίατ, Μάρκο, Φερστάπεν
Μια υποθετική λεζάντα θα μπορούσε να είναι: “Μάρκο: Έχω μια ιδέα, αλλάζετε θέσεις;”.

Φέτος ο Κβίατ ξεκίνησε δυναμικά κατάφερε μάλιστα ν’ ανέβει στο βάθρο στην Κίνα ήταν η 2η φορά στην καριέρα του που το κατόρθωσε μετά την Ουγγαρία πέρυσι. Σε καμιά περίπτωση πάντως τα αποτελέσματά του και η συγκομιδή βαθμών στους 23 αγώνες που αγωνίστηκε με τη Red Bull δεν δικαιολογούν τη αποστροφή του Κρίστιαν Χόρνερ: “Ο Κβίατ θα έχει τη δυνατότητα να ξαναβρεί την φόρμα του στην Toro Rosso”.

H άκομψη εναλλαγή ρόλων ανάμεσα στους δυο νεαρούς οδηγούς είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει. Ο Φερστάπεν θα βρεθεί σ’ ένα άγνωστο μονοθέσιο με διαφορετική υβριδική μηχανή και κινδυνεύει να “καεί”. Αρκετοί στη F1 μιλούν για ένα ξεχωριστό ταλέντο, προσωπικά είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί μαζί του δεν έχουμε ξεκάθαρη άποψη, σίγουρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι μοναδικό. Από την άλλη ο Κβίατ σίγουρα δεν θα έχει καλή ψυχολογία ενώ και αυτός με τη σειρά του θα βρεθεί σ’ ένα άγνωστο μονοθέσιο με άλλη υβριδική μηχανή που δεν έχει οδηγήσει ποτέ (Ferrari).

Advertisement

Προσωπικά θεωρούμε κάτι παραπάνω από βέβαιο πως στους προσεχείς αγώνες η άκομψη αυτή κίνηση της Red Bull θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει. Για το απώτερο μέλλον κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα εδώ όμως θα είμαστε να καταγράψουμε όσα συμβούν. Τέλος οι εικασίες πως τα δεδομένα τηλεμετρίας δείχνουν ότι ο Κβίατ είχε δόλο στη Ρωσία να χτυπήσει το Φέτελ μας φαίνονται ουτοπικές. Σε μια τέτοια περίπτωση η ομάδα δεν θα τον κρατούσε έστω και στην Toro Rosso ανεξάρτητα από το ύψος του συμβολαίου του. Πιο πιθανόν είναι να βρήκαν αφορμή από τον πρώτο γύρο στη Ρωσία για να υλοποιήσουν μια ειλημμένη απόφαση. Αρκετές ομάδες πολιορκούσαν το Μαξ Φερστάπεν για συνεργασία και παρά την αναφορά του Χόρνερ για πολυετή συμβόλαια πιθανόν ο Γιος Φερστάπεν να έφερε σε δύσκολη θέση το Χέλμουτ Μάρκο παρουσιάζοντας ένα συμβόλαιο για το γιό του από άλλη μεγάλη ομάδα.