Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Τουρκίας: Χάος και παρθενική pole position για Stroll!

Ελλάδα 15:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Τουρκίας: Χάος και παρθενική pole position για Stroll!

FORMULA 1

F1 GP Τουρκίας: Χάος και παρθενική pole position για Stroll!

FORMULA 1

Συγκλονιστικές ήταν οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Τουρκίας, με τον Lance Stroll να χορεύει στη βροχή και να πανηγυρίζει την παρθενική του pole position!

Advertisement
Advertisement

Ο Καναδός επικράτησε στο τέλος του Max Verstappen, με τη Racing Point να κάνει κίνηση ματ με τη χρήση ενδιάμεσων ελαστικών στο φινάλε, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από την τρίτη θέση του Sergio Perez – η καλύτερη στην καριέρα του Μεξικανού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πίστα της Κωνσταντινούπολης φιλοξενεί τον δέκατο-τέταρτο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1. Υποδέχθηκε ξανά ομάδες και οδηγούς με βροχή και κρύο, στοιχεία που όξυναν το πρόβλημα απουσίας πρόσφυσης στο πρόσφατα στρωμένο οδόστρωμα του Istanbul Park.

Advertisement
Advertisement

Το Q1 ήταν το πιο επεισοδιακό που έχουμε δει φέτος, με τους οδηγούς να παλεύουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του μονοθεσίου τους. Είχαμε πολλές εξόδους και λάθη, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο ατύχημα που να ολοκληρώσει πρόωρα την προσπάθειά του.

Είδαμε άλλους οδηγούς να δοκιμάζουν με ενδιάμεσα ελαστικά κι άλλους με ελαστικά για ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά όσο περνούσε η ώρα, δυνάμωνε η βροχή και δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα αφού σε αντίθεση με το… ένδοξο παρελθόν, τα σύγχρονα μονοθέσια απλά αδυνατούν να πατήσουν στο δρόμο υπό αυτές τις συνθήκες.

Advertisement

Με το χρονόμετρο στα 6.56 πριν το φινάλε του Q1, ο διευθυντής αγώνα, Michael Masi, αποφάσισε τη διακοπή της διαδικασίας. Όταν ήρθε η κόκκινη σημαία, ταχύτερος όλων ήταν ο Esteban Ocon (Renault), με τους Valtteri Bottas (Mercedes), Lance Stroll (Racing Point) και Lewis Hamilton (Mercedes) να ακολουθούν. Την ίδια ώρα, στη ζώνη αποκλεισμού βρίσκονταν η Ferrari του Charles Leclerc, η Haas του Romain Grosjean, η AlphaTauri του Pierre Gasly και οι δύο Williams.

Η διακοπή κράτησε περίπου 45 λεπτά, όμως η επανεκκίνηση δεν έφερε δράση για πολλή ώρα. Ο Romain Grosjean έχασε τον έλεγχο στη στροφή 1 και κόλλησε στην αμμοπαγίδα, προκαλώντας ξανά καθεστώς κόκκινης σημαίας. Στο ίδιο σημείο είχε βγει νωρίτερα και ο Leclerc αλλά είχε καταφέρει να βγει από την αμμοπαγίδα. Η διαδικασία διακόπηκε με 3.30 ακόμα στο ρολόι.

Όταν άρχισε ξανά η δράση, η κατάσταση της πίστας είχε βελτιωθεί, είδαμε λοιπόν στο φινάλε τους χρόνους να πέφτουν. Οι Red Bull έκαναν το 1-2 με τον Max Verstappen στην κορυφή με κεκτημένη ταχύτητα από το τρία στα τρία στα ελεύθερα δοκιμαστικά.

Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, εκεί ήταν οι δύο Haas, η AlphaTauri του Daniil Kvyat που είχε έξοδο παραπονούμενος πως δεν έβλεπε τίποτα αλλά και οι δύο Haas, με αυτή του Latifi παρκαρισμένη στην αμμοπαγίδα.

Έξαλλος ο Kevin Magnussen (Haas), παραπονέθηκε πως σήκωσε -ως όφειλε- το πόδι από το γκάζι όταν είχαμε καθεστώς διπλής κίτρινης σημαίας στον δεύτερο τομέα της πίστας ελέω της εξόδου της Williams, πράγμα που δεν έκαναν αντίπαλοί του. Παραδόξως, ο Masi αποφάσισε αυτό να εξεταστεί μετά το πέρας της διαδικασίας.

Όσο για τον Lewis Hamilton, βγήκε εκτός πίστας στην τελευταία του προσπάθεια, ο χρόνος του ακυρώθηκε αλλά ο προηγούμενος ήταν αρκετός για να τον φέρει στο Q2 – έστω και δέκατο-τέταρτο.

Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν και στο Q2 όπου είδαμε πολλές φορές τους οδηγούς να χάνουν τον έλεγχο. Η McLaren δοκίμασε μάταια με τα ενδιάμεσα, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες, η χρήση των full wet ήταν μονόδρομος.

Εκεί ο Max Verstappen ήταν σε δικό του ρυθμό, δύο δευτερόλεπτα ταχύτερος από τον πλησιέστερο αντίπαλο, που δεν ήταν άλλος από τον teammate του, με τον Hamilton τρίτο.

Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, εκεί είχαμε εκπλήξεις αφού βρίσκονταν οι δύο McLaren, οι δύο Ferrari και η AlphaTauri του Pierre Gasly.

Έτσι, στη μάχη της pole position ήταν οι δύο Red Bull, οι δύο Mercedes, οι δύο Racing Point, οι δύο Renault και για πρώτη φορά φέτος και οι δύο Alfa Romeo με τους Antonio Giovinazzi και Kimi Raikkonen!

Στην πρώτη ζαριά ο Verstappen ήταν σε δικό του ρυθμό, όντας τέσσερα δευτερόλεπτα κάτω από τον πλησιέστερο αντίπαλο. Όμως η Racing Point έκανε την κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα.

Έβαλαν ενδιάμεσα ελαστικά και με αυτά ο Sergio Perez πέρασε στην κορυφή, αναγκάζοντας όλους στο pit lane να τους μιμηθούν για τις επόμενές τους προσπάθειες!

Εκεί οι Racing Point κινήθηκαν ακόμα ταχύτερα, με τον Perez στο 1.49.321 και τον Lance Stroll να περνάει δεύτερος! Όμως ο Verstappen τοποθέτησε εαυτόν ανάμεσά τους, παρατείνοντας την αγωνία!

Στην τελική προσπάθεια ο Stroll κατέβηκε στο 1.47.765 και αγκάλιασε την pole, με τον Verstappen να προσπαθεί, να τον πλησιάζει αλλά τελικά να μένει δεύτερος! Έτσι ο Καναδός πανηγύρισε την παρθενική pole position της καριέρας του!

Ο συνδυασμός Racing Point/Red Bull συνεχίστηκε και στη δεύτερη σειρά του grid με τους Perez/Albon! Στην τρίτη σειρά θα είναι ο Daniel Ricciardo και ο Hamilton που είχε μία πολύ κακή ημέρα, στην τέταρτη οι Esteban Ocon και Raikkonen.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Όσο για τη δράση του Σαββατοκύριακου, η Pole Position θα προκύψει από τις κατατακτήριες που αρχίζουν στις 14.00. Μένει να δούμε πως θα είναι οι συνθήκες και πόσο η βροχή θα επηρεάσει τη διαδικασία.

Ο αγώνας της Κυριακής αρχίζει ακόμα νωρίτερα, στις 12.10, με το κλασικό πλέον ραντεβού στο Instagram F1 Live με τον Πάνο Σεϊτανίδη και τον Τάκη Πουρναράκη, στις 11.30 το πρωί. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ακολουθώντας τα προφίλ «seitanf1» και «pournarakis» στο Instagram.

Διαβάστε επίσης:
F1 Vlog για όσα έγιναν στο GP Εμίλια Ρομάνια (video)

O No1 μηχανικός του Hamilton μιλάει αποκλειστικά στο NewsAuto

O Αγωνιστικός Διευθυντής της Mercedes F1, Ron Meadows, αποκλειστικά στο NewsAuto!