Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Δοκιμές Βαρκελώνης, 1η ημέρα: Glory lap από τον Maldonado (upd)

Ελλάδα 22:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμές Βαρκελώνης, 1η ημέρα: Glory lap από τον Maldonado (upd)

FORMULA 1

Δοκιμές Βαρκελώνης, 1η ημέρα: Glory lap από τον Maldonado (upd)

FORMULA 1

Ο οδηγός της Lotus μ’ ένα πυροτέχνημα της τελευταίας στιγμής, πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο εκθρονίζοντας απ’ αυτή τον Kimi Raikkonen που διατηρούσε αυτή τη θέση κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της πρώτης μέρας δοκιμών.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη περίοδος χειμερινών δοκιμών εξέλιξης, που διεξάγεται στην πίστα του Μονμελό στη Βαρκελώνη. Σ’ αυτή συμμετέχουν εννιά ομάδες: για τη Ferrari οδηγεί ο Kimi Raikkonen που μέχρι αυτή τη στιγμή έχει σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο με 1:28.064, για τη McLaren Honda ο Jeson Button, για τη Sauber ο Felipe Nasr, για τη Force India ο δοκιμαστής της Mercedes, Pascal Wehrlein, για τη Mercedes ήταν προγραμματισμένος ο Lewis Hamilton αλλά μετά από λίγους γύρους το πρωί σταμάτησε λόγω αδιαθεσίας, για τη Williams η Σούζι Suzie Wolff, για την Toro Rosso ο Max Verstappen και για τη Lotus ο Pastor Maldonado.

Το πρώτο πρωϊνό στη Βαρκελώνη όπου οι ομάδες θα βρίσκονται μέχρι και την 1η Μαρτίου όπου και θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 4ημερο δοκιμών έχει τρεις βασικές ειδήσεις:

Advertisement
Advertisement

Πρώτον την αδιαθεσία του Hamilton που μετά από 11 γύρους δήλωσε ανήμπορος να συνεχίσει να οδηγεί. O Βρετανός έχει υψηλό πυρετό και από την ομάδα εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για το αν θα μπορέσει να οδηγήσει τελικά το Σάββατο, 2η μέρα που έχει προγραμματιστεί σε σύνολο τεσσάρων. Για λογαριασμό της Mercedes θα οδηγήσει μετά το μεσημέρι ο Wehrlein, που το πρωί οδηγούσε για τη Force India. Τη θέση του στην Ινδική ομάδα που είχε χάσει την 1η περίοδο δοκιμών στη Χερέθ λόγω οικονομικών προβλημάτων θα πάρει ο Sergio Perez.

Δεύτερον το ρυθμό της McLaren – Honda που για πρώτη φορά γράφει ανταγωνιστικούς χρόνους αλλά και γύρους. Ο Button ξεκίνησε δυνατά συμπληρώνοντας με το καλημέρα 12 γύρους στην πίστα με τον κινητήρα της Honda να αποδίδει φυσιολογικά και ν’ ανεβάζει στροφές. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, ο Βρετανός σημείωσε με το καλημέρα 12 γύρους με καλύτερο χρόνο το 1:28.182 τη στιγμή που πέρυσι ο ταχύτερος γύρος αγώνα ήταν στο 1:28.9 και η pole στο 1:25.2. Η συνέχεια δυστυχώς δεν ήταν ανάλογη για την Βρετανική ομάδα όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Advertisement

Τρίτον τη σύζυγο του Toto Wolff, διευθυντή αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Mercedes, Suzie, που έχει το ρόλο δοκιμάστριας στη Williams Mercedes. Η όμορφη οδηγός βρίσκεται σήμερα πίσω από το τιμόνι της FW34 και μέχρι στιγμής κινείται σε ρυθμό 1:31.2 ενώ έσπασε αρκετά νωρίς το φράγμα των 60 γύρων, 26 εκ των οποίων συνεχόμενους.

Πρωϊνή φωτογραφία από Βαρκελώνη με τον Raikkonen πίσω από το τιμόνι της F15T. Ο Φινλανδός πρωταθλητής της Ferrari ήταν ταχύτερος όλων μετά τους πρώτους γύρους. Αργότερα στην κορυφή ανέβηκε ο Nasr με τη Sauber και χρόνο 1:27.3

Παρότι η μέρα ξεκίνησε καλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για την ομάδα της McLaren. Σημειώστε πως είναι η πρώτη φορά που η μονάδα ισχύος λειτουργεί υπό πίεση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ένα πρόβλημα σε ένα στεγανοποιητικό/τσιμούχα (seal) στο μεγάλο ηλεκτροκινητήρα που ανακτά ενέργεια κατά την πέδηση (Motor Generator Unit Kinetic).

Advertisement

Μιλώντας σχετικά ο επικεφαλής της Honda, Yasuhisa Arai αποκάλυψε: «Σταματήσαμε τις δοκιμές μετά από λίγο το πρωί λόγω ενός προβλήματος σε στεγανοποιητικό που μας υποχρέωσε ν’ αλλάξουμε μονάδα ισχύος. Έτσι χάθηκε η σημερινή μέρα. Πρέπει να αντικαταστήσουμε το εξάρτημα που δημιούργησε πρόβλημα μ’ άλλο διαφορετικής σχεδίασης ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί. Δυστυχώς δε θα έχουμε νέο εξάρτημα πριν το Σάββατο άρα αύριο Παρασκευή μπορεί να αντιμετωπίσουμε το ίδιο θέμα. Τέτοια θέματα προκύπτουν στις δοκιμές θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο αύριο με τον Αλόνσο, ελπίζω να δοθεί οριστική λύση το Σάββατο ώστε και οι δυο οδηγοί να έχουν από μια εποικοδομητική μέρα με πολλούς γύρους στην πίστα».

Ο Button ξεκίνησε καλά το πρωί με την McLaren Honda πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα στο στεγανοποιητικό του ηλεκτροκινητήρα

Μέχρι το μεσημέρι ταχύτερος όλων ήταν ο Βραζιλιάνος Felipe Nasr με τη Sauber. Ο νεαρός οδηγός ήταν και ταχύτερος ημέρας στην 3η μέρα δοκιμών στη Χερέθ.

Ο Βραζιλιάνος το απόγευμα έχασε αρκετή ώρα μέχρι να επιδιορθώσουν οι μηχανικοί της Sauber την πίσω αεροτομή που έσπασε μετά τη σύγκρουση με τη Williams της Wolff.

Advertisement

Αναλυτικά οι χρόνοι της ημέρας:

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος Διαφορά Γύροι
1 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1m25.011s 69
2 Kimi Raikkonen Ferrari 1m25.167s 0.156s 74
3 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m25.547s 0.536s 59
4 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m26.636s 1.625s 34
5 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m27.307s 2.296s 79
6 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1m27.900s 2.889s 94
7 Jenson Button McLaren/Honda 1m28.182s 3.171s 21
8 Pascal Wehrlein Force India/Mercedes 1m28.329s 3.318s 32
9 Pascal Wehrlein Mercedes 1m28.489s 3.478s 48
10 Susie Wolff Williams/Mercedes 1m28.906s 3.895s 86
11 Lewis Hamilton Mercedes 1m30.429s 5.418s 11