Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Η πώληση μετοχών, φέρνει αλλαγές!

Ελλάδα 13:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Η πώληση μετοχών, φέρνει αλλαγές!

FORMULA 1

F1: Η πώληση μετοχών, φέρνει αλλαγές!

FORMULA 1

Η ανακοίνωση της Liberty Media Corporation ήταν λιτή: “Εξαγοράζουμε τις μετοχές, τοποθετούμε πρόεδρο τον Τσέις Κάρι, ο Έκλεστον παραμένει διευθύνων σύμβουλος τα επόμενα 3 χρόνια“.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Η εξαγορά γίνεται σταδιακά καθώς η CVC Capital Partners που έχει την πλειοψηφία των μετοχών προς το παρόν θα διατηρήσει την πλειοψηφία. Χτες ανακοινώθηκε η πώληση των μετοχών της Delta Τοpco που κατέχει το 18.7% έναντι 746 εκ. δολαρίων.

Μετά τα μέσα του 2017 και αποσπώντας ένα ποσοστό γύρω στο 14% από τη CVC, η Liberty Media θα φτάσει το 35.5% και θα είναι ο μεγαλομέτοχος της F1. Η CVC και οι εταιρείες δορυφόροι της θα διατηρήσουν το 65% των μετοχών περίπου και θα έχουν εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο ώστε να βοηθήσουν τη Liberty Media να αναπτύξει τη δυναμική του σπορ. Όσον αφορά τον Τσέις Κάρι αυτός διαδέχεται τον Πήτερ Μπράμπεκ-Λέτμαθ στη θέση του προέδρου της F1, δεν νομίζω να είχατε ακούσει ποτέ τον παλιό πρόεδρο.
Για την μεταβίβαση των μετοχών προσδιορίστηκε η αξία της F1 στα 8 δις, τα 4.4δις από αυτά αφορούν δικαιώματα.

Advertisement
Advertisement

Ο Έκλεστον που διοικεί τη F1 τα τελευταία 40 χρόνια είπε: «Αποφασίστηκε να παραμείνω επικεφαλής. Θα συνεχίσω να κάνω ότι έκανα, να διαπραγματεύομαι με τις πίστες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ελπίζω να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη F1 σε νέα πεδία όπως τα Social Media. Οι νέοι συνεργάτες έχουν διασυνδέσεις με την TV στην Αμερική αυτό είναι καλό. Ξέρουν μεγάλους χορηγούς στην Αμερική με τους οποίους δουλεύουν χρόνια και είναι καλοί στα Social Media. Όλα αυτά τα χρειάζεται το άθλημα».

SPA16-1st-corner-crash-c640

Η Liberty Media ελέγχεται από τον Τζον Μαλόν, μεγιστάνα γνωστό για το φιλανθρωπικό του έργο. O Έκλεστον ξεκαθάρισε πως στόχος της Liberty Media είναι το κέρδος: «Δεν το βλέπουν σα χόμπι, θέλουν να κερδίσουν. Ελπίζω να ωφεληθεί η F1 απ’ αυτή την εξαγορά. Είμαι θετικός και χαρούμενος».

Advertisement

Στο παρελθόν ο Έκλεστον έχει πολλές φορές προβεί σε ανάλογες μεταβιβάσεις μετοχών της F1. Πολλοί θυμούνται την περίπτωση του Κιρχ την δεκαετία του 2000. Ο μεγιστάνας των media στην Ευρώπη εξαγόρασε τις μετοχές της F1 και μετά από 2 χρόνια αναγκάστηκε να τις δώσει πίσω γιατί είδε τις εταιρείες του να καταρρέουν χρηματιστηριακά. Ο Έκλεστον τότε κέρδισε πολλά χρήματα οι κακές γλώσσες λένε πως πίεσε τον Κιρχ στο χρηματιστήριο με τα λεφτά που του πήρε για τις μετοχές. Η εξαγορά από το fund της CVC Capital Partners το 2005 ήταν ουσιαστικά ένας τρόπος για τον Έκλεστον να πάρει κάποια λεφτά ξεφορτώνοντας ένα μεγάλο μέρος των μετοχών που είχε, παράλληλα διατήρησε τον έλεγχο. Σήμερα στα 85 του χρόνια ο δαιμόνιος Βρετανός επιχειρηματίας έχει ένα σημαντικό πρόβλημα: Το γήρας.

ecclestone-todt640

Advertisement

Ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα στην Αμερικάνικη αγορά για τη F1. Πράγματι η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι δυνατή σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία έχει όμως πολλά περιθώρια ακόμη στην Αμερικάνικη Ήπειρο. Η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί διακαή πόθο των ομάδων και των κατασκευαστών που συμμετέχουν.
Η FOM που ανήκει στον Έκλεστον αγόρασε πριν λίγα χρόνια από τη FIA τα εμπορικά δικαιώματα της F1 για 100 χρόνια. Αντίστοιχα η FIA έχει το 1% των μετοχών της F1 και δικαίωμα βέτο άποψη για τη μεταβίβαση των μετοχών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαν Τοντ (στη φωτ. με τον Έκλεστον) τόνισε: «Ως διοικούσα αρχή του σπορ ξέρουμε πως η Liberty Media είναι κολοσσός στους τομείς των αθλητικών γεγονότων, των media και της ψυχαγωγίας. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί τους για να προσελκύσουμε τους νέους στη F1».

Μένει να δούμε τα επόμενα βήματα της Liberty Media μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 35% στα μέσα του 2017. Από τα πρώτα πράγματα που ακούστηκαν είναι η χρήση τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality). Ωραίο είναι να μπορείς να κοντράρεις το Χάμιλτον για την pole στη Σιγκαπούρη αλλά χρειάζονται αρκετά βήματα μέχρι εκεί. Επιπλέον οι νέοι επενδυτές θέλουν να δουν τα Grand Prix να μεγαλώνουν στο κομμάτι του θεάματος εκτός πίστας και χρονικά και φιλοξενώντας πληθώρα εκδηλώσεων.

Μια νέα εποχή ξεκινά για τη F1, αναπόφευκτα χωρίς τον Μπέρνι Έκλεστον ο οποίος για βιολογικούς λόγους θα υποχρεωθεί σύντομα να μοιράσει αρμοδιότητες.

Advertisement