Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Πυκνώνουν τα σύννεφα για Mercedes!

Ελλάδα 18:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πυκνώνουν τα σύννεφα για Mercedes!

FORMULA 1

Πυκνώνουν τα σύννεφα για Mercedes!

FORMULA 1

Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου συνεδριάζει το συμβούλιο της FIA για την εκδίκαση της υπόθεσης των ιδιωτικών δοκιμών της Mercedes με την Pirelli στη Βαρκελώνη αμέσως μετά το Ισπανικό GP. Του Τ. Πουρναράκη

Advertisement
Advertisement

Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο όργανο της FIA μετά από ένσταση των Red Bull και Ferrari που αναρωτιόντουσαν για την νομιμότητα αυτής της δοκιμής.

Όπως ίσως γνωρίζετε οι δοκιμές εξέλιξης απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς και η Mercedes χρησιμοποίησε το φετινό μονοθέσιο. Επιπλέον ο κανονισμός προβλέπει, για δοκιμή εξέλιξης ελαστικών που είναι δικαίωμα της Pirelli βάσει συμβολαίου, τη χρήση οδηγών δοκιμαστών της Ιταλικής εταιρείας πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αδύνατον να γίνει για προφανείς λόγους. H W04 είναι στα μέτρα των Ρόσμπεργκ και Χάμιλτον και επιπλέον η Mercedes το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να λάβουν γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της W04 πιλότοι που δεν ανήκουν στην ομάδα.

Οι φήμες λένε πως το μυστικό που καίγονται να προστατεύσουν οι μηχανικοί της Γερμανικής εταιρείας είναι το υδραυλικό παθητικό σύστημα των αναρτήσεων το οποίο ελαχιστοποιεί το βύθισμα του μονοθεσίου στο φρενάρισμα και τις κλίσεις στις στροφές.
Όπως και να έχει η Mercedes συμπλήρωσε 1000km δοκιμών για λογαριασμό της Pirelli και η γνώση που αποκόμισε είναι σημαντική.

Advertisement
Advertisement

Από την πλευρά της Ιταλικής εταιρείας ανακοινώθηκε πως η δοκιμή αυτή αφορούσε τα ελαστικά του 2014 όμως είναι γνωστό πως ακόμη δεν έχει υπογραφεί το συμβόλαιο ανανέωσης συνεργασίας ανάμεσα στη Pirelli και τη FIA. Η Pirelli προμηθεύει από το 2011 ελαστικά σ’ όλες τις ομάδες της F1, βάσει τριετούς συμβολαίου, που λήγει στο τέλος της χρονιάς. Οι φήμες λένε πως είναι τυπικό θέμα η ανακοίνωση της ανανέωσης για την επόμενη τριετία.

Αντιδρώντας στις φήμες που θέλουν την Michelin να επιστρέφει ο ισχυρός άντρας της F1, Μπέρνι Έκλεστον δήλωσε: “Νομίζω πως ήδη η Pirelli που έχει μακροχρόνια συνεργασία με τη FIA έχει υπογράψει ήδη για τα επόμενα χρόνια με όλες τις ομάδες που ήθελε να υπογράψει”. Όσον αφορά στο θέμα της εκδίκασης ο 82χρονος Βρετανός ήταν αινιγματικός: “Η Mercedes θα μπορούσε να αρνηθεί τις δοκιμές. Ας περιμένουμε την Ολομέλεια έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους”.

Advertisement

Η Pirelli είχε ενημερώσει γραπτώς τη FIA για τη δοκιμή της Βαρκελώνης ενώ Red Bull και Ferrari έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο αν παρέβη τον κανονισμό η Mercedes.
Επιπλέον η Pirelli ανέβαλε εκ νέου την υιοθέτηση διαφοροποιημένου σκελετού στα φετινά ελαστικά τουλάχιστον μέχρι το Ουγγρικό GP. Αρκετές ομάδες όπως η Red Bull πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση ενώ άλλες όπως η Force India ανθίστανται σθεναρά.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την Πέμπτη και πιθανόν να έχουμε απόφαση μέχρι την Παρασκευή εκτός απροόπτου. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι πως η Mercedes είτε θα αποφύγει εντελώς την τιμωρία είτε θα πέσει στα μαλακά. Μένει να δούμε αν αυτό θα επιβεβαιωθεί…

Advertisement