Live Κίνηση
Περισσότερα
Fiat 2020

Ηλεκτροκίνηση για το Fiat 500

Ελλάδα 11:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηλεκτροκίνηση για το Fiat 500

Fiat 2020

Ηλεκτροκίνηση για το Fiat 500

Fiat 2020

H Fiat κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, χρησιμοποιώντας το «διαμάντι» της: το 500.

Advertisement
Advertisement

Ένα μοντέλο που πάντα ήταν σύγχρονο με την εποχή του, όμως αλλάζει, όπως αλλάζουν και οι κοινωνικές ανάγκες. Σήμερα, το νέο 500 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο του Ομίλου FCA και έρχεται να αλλάξει όσα ξέραμε για τα οχήματα μηδενικών ρύπων.

Για να σχεδιάσει το μέλλον του 500, η Fiat ξεκίνησε από τα στοιχεία που το έκαναν θρύλο. Η πρώτη γενιά προσέφερε την ελευθερία και τη χαρά της αυτοκίνησης στο ευρύ κοινό τη δεκαετία του 1960. Το 500 εξέφρασε την αλλαγή μιας αγαπημένης μάρκας με ένα μοντέλο που παρέμεινε πάντα επίκαιρο και αποτέλεσε σημείο αναφοράς από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε πριν από 63 χρόνια. Με την παρουσίαση της 2ης γενιάς, το 2007, το Fiat 500 έφερε επανάσταση στο στιλ και τη γοητεία που μπορεί να εκπέμπει ένα αυτοκίνητο πόλης. Ένα μοντέλο που πάντα εξελίσσεται και αποτελεί πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

Τώρα, το 2020, μια νέα εποχή αναδύεται και είναι ώρα για το Fiat 500 να χρησιμοποιήσει όλη τη δημοτικότητα του για να εμπνεύσει την αλλαγή και να γίνει μέρος της λύσης. Η αυτοκίνηση πρέπει να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, πιο συνδεδεμένη και πιο αυτόνομη και η 3η γενιά του Fiat 500 φέρνει αυτή την αλλαγή με στιλ και οδηγική απόλαυση. Δεν πρόκειται απλά για μια επανάσταση, αλλά για την «μετεμψύχωση» ενός πνεύματος που εμπνέει την αλλαγή.

Advertisement
Advertisement

Με περίσσια ουσία: η καλύτερη αυτονομία, φόρτιση και οδήγηση
Κατά το σχεδιασμό του νέου, ηλεκτρικού 500, οι μηχανικοί ξεκίνησαν από ένα λευκό χαρτί ώστε να έχουν την ελευθερία να δημιουργήσουν την καλύτερη δυνατή λύση για κάθε κομμάτι του αυτοκινήτου. Η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης αποτελούν δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά για τους αγοραστές. Οι μπαταρίες λιθίου του Νέου 500 έχουν χωρητικότητα 42 kWh και δίνουν αυτονομία έως 320χλμ. στον κύκλο μετρήσεων WLTP. Για τη βελτιστοποίηση του χρόνου φόρτισης, το Νέο 500 εφοδιάζεται με ένα σύστημα ταχυφόρτισης 85kW, ικανό να «γεμίσει» τις μπαταρίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα απαιτούνται μόλις 5 λεπτά για να αποθηκευτεί ενέργεια ικανή να μετακινήσει το αυτοκίνητο για 50 χιλιόμετρα, απόσταση που κατά μέσο όρο υπερβαίνει την μέση ημερήσια χρήση. Ο ταχυφορτιστής μπορεί να φορτίσει σε επίπεδο 80% τις μπαταρίες σε μόλις 35 λεπτά ενώ έχει τη δυνατότητα φόρτισης με συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα. Και για τη φόρτιση στο σπίτι υπάρχει λύση,  με την έκδοση “la Prima” του ηλεκτρικού 500 να προσφέρεται με το σύστημα easyWallbox, το οποίο συνδέεται με το οικιακό δίκτυο μέσω απλής πρίζας. Το σύστημα εξελίχθηκε από την ENGIE EPS αποκλειστικά για την FCA και κάνει ιδιαίτερα απλή και εύκολη τη διαδικασία φόρτισης.

Advertisement

Το νέο 500 διαθέτει τρία προγράμματα οδήγησης: Normal, Range και Sherpa
Ειδικότερα το πρόγραμμα Sherpa, βελτιστοποιεί το σύνολο των λειτουργιών ώστε να εξασφαλίσει ότι ο χρήστης θα φτάσει στον προορισμό του. Το πρόγραμμα Sherpa ενεργεί σε μεγάλο αριθμό στοιχείων του αυτοκινήτου ώστε μειώνοντας της κατανάλωση ενέργειας το όχημα να φτάσει στον προορισμό που έχει τεθεί μέσω του συστήματος πλοήγησης ή στον κοντινότερο σταθμό φόρτισης.  Όπως και ένας οδηγός Sherpa στα Ιμαλάια, ο οποίος είναι υπεύθυνος να κατευθύνει την αποστολή με άνεση και ασφάλεια, έτσι το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα στα 80χλμ./ώρα, το βαθμό επιτάχυνσης και τη λειτουργία στοιχείων του εξοπλισμού άνεσης για τη βέλτιστη αυτονομία. Το πρόγραμμα “Normal” προσφέρει μια εμπειρία οδήγησης που προσομοιάζει την αίσθηση ενός συμβατικού αυτοκινήτου εσωτερικής καύσης, ενώ στο πρόγραμμα “Range” ενεργοποιείται η λειτουργία “one-pedal-drive”, επιτρέποντας την οδήγηση του αυτοκινήτου μόνο με το πεντάλ του γκαζιού, το οποίο κάθε φορά που το αφήνει ο οδηγός επιβραδύνει το όχημα, περίπου σαν να πάταγε το φρένο. Ο κινητήρας έχει ισχύ 87kW (118 ίππους), προσφέρει τελική ταχύτητα 150 χιλιόμετρα/ώρα (με περιοριστή ταχύτητας) και επιτάχυνση από στάση στα 100 χιλιόμετρα/ώρα σε 9 δευτερόλεπτα και στα 50 χιλιόμετρα/ώρα σε 3,1 δευτερόλεπτα.

Advertisement

Επίπεδο αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 και συνδεσιμότητα
Τα αυτοκίνητο του μέλλοντος δεν είναι απλά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, αλλά περνά σε ένα νέο –κυριολεκτικά- επίπεδο διαθέτοντας για πρώτη φορά στην κατηγορία επίπεδο αυτόνομης οδήγησης 2. Η εμπρόσθια κάμερα ελέγχει κάθετα και οριζόντια το χώρο, ενώ το έξυπνο σύστημα ενεργής διατήρησης της ταχύτητας (intelligent Adaptive Cruise Control – iACC) επιταχύνει και επιβραδύνει το όχημα σε σχέση με τα αυτοκίνητα, τους πεζούς, τα ποδήλατα, κτλ., ενώ το ενεργό σύστημα διατήρησης πορείας διορθώνει την κατεύθυνση του αυτοκινήτου σύμφωνα με τις λωρίδες κυκλοφορίας. Το σύστημα Intelligent Speed Assist «διαβάζει» τα όρια ταχύτητας, ενώ το σύστημα Urban Blind Spot προειδοποιεί για εμπόδια που βρίσκονται ή κινούνται γύρω από το αυτοκίνητο. Το σύστημα Attention Assist προειδοποιεί σε περίπτωση που διαγνώσει κόπωση του οδηγού, ενώ τέλος οι περιμετρικοί αισθητήρες προσφέρουν εικόνα του αυτοκινήτου και των πιθανών εμποδίων από ψηλά ώστε να διευκολυνθούν οι ελιγμοί. Το νέο 500 είναι το πρώτο όχημα του Ομίλου FCA που εφοδιάζεται με το νέο σύστημα πολυμέσων UConnect 5 που έχει σχεδιαστεί με βάση τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της συνδεσιμότητας. Εξελιγμένο ώστε να προσφέρει στους χρήστες μια εντελώς νέα εμπειρία το σύστημα χρησιμοποιεί το εξαιρετικά διαμορφώσιμο λειτουργικό Android Auto. Η ασύρματη δυνατότητα mirroring είναι ήδη διαθέσιμη για το Apple CarPlay, ενώ το UConnect 5 είναι έτοιμο να προσφέρει την ίδια δυνατότητα και για το Android Auto.

Το νέο 500 προσφέρει απόλυτη συνδεσιμότητα με το smarthphone του χρήστη, ενώ η νέα –τοποθετημένη σε οριζόντια διάταξη- οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης των 10.25” ακολουθεί τις γραμμές του ταμπλό. Το σύστημα UConnect 5 σε συνεργασία με τη συσκευή τηλεματικής, εκτός από τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης υποστηρίζει μια σειρά υπηρεσιών:

Advertisement

My Assistant: υπηρεσία που συνδέει τον χρήστη με την εξυπηρέτηση πελατών ώστε να λάβει βοήθεια σε περίπτωση τεχνικού θέματος. Παράλληλα ο χρήστης λαμβάνει και e-mail με την κατάσταση του αυτοκινήτου του.

My Remote: μέσω του smartphone του, ο χρήστης μπορεί από απόσταση να ελέγχει τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, τη βέλτιστη επιλογή φόρτισης, το σημείο που βρίσκεται το αυτοκίνητο, να κλειδώσει και να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο και να ενεργοποιήσει το σύστημα κλιματισμού.

My Car: ο χρήστης ελέγχει την κατάσταση του αυτοκινήτου με πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνιο για στοιχεία από την πίεση των ελαστικών, έως το χρόνο για πραγματοποίηση της συντήρησης του αυτοκινήτου.

My Navigation: μέσω του κινητού μπορούν να σταλούν οι πληροφορίες που αφορούν στον προορισμό, καθώς και πληροφορίες για τη διαδρομή, τους σταθμούς φόρτισης και την κίνηση, ενώ παράλληλα με βάση τις συνθήκες ο χρήστης μπορεί να δει στο χάρτη με δυναμικό τρόπο μέχρι που μπορεί να φτάσει το όχημα ανάλογα με το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

My Wi-Fi: το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε ένα wi-fi hotspot που μπορεί να συνδέσει ταυτόχρονα έως και οκτώ συσκευές. Παράλληλα το My Wi-Fi επιτρέπει στο χρήστη να επικοινωνεί με φωνητικές εντολές μέσω του Amazon Alexa.

My Theft Assistance: ο χρήστης ενημερώνεται σε περίπτωση κλοπής του οχήματος. Μετά τη σχετική επιβεβαίωση οι αρχές ενημερώνονται και υποστηρίζονται με πληροφορίες με σκοπό την ανεύρεση του οχήματος.

Χάρη σε όλα τα παραπάνω, το ηλεκτρικό 500 είναι απόλυτα συνδεδεμένο. Αλληλεπιδρά με το χρήστη του οποίο το smartphone συνδέεται άμεσα και φορτίζεται ασύρματα. Παράλληλα η έκδοση “la Prima” διαθέτει προηγμένο σύστημα αναγνώρισης φωνής που επιτρέπει τον φωνητικό έλεγχο στοιχείων όπως το ηχοσύστημα και ο κλιματισμός.

Στιλ και design
Σε επίπεδο στιλ, το νέο 500, φέρνει το μέλλον της αυτοκίνησης με ένα αυθεντικά ιταλικό τρόπο. Είναι ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο πόλης, με τις ίδιες θρυλικές αναλογίες και το καθαρό σχεδιασμό που χαρακτηρίζει το μοντέλο εδώ και 63 χρόνια. Το κέντρο σχεδιασμού της Fiat για την 3η γενιά ακολούθησε μια ξεκάθαρη, όσο και κομψή προσέγγιση καταλήγοντας σε ένα αποτέλεσμα με έντονες αναλογίες και ελκυστική εμφάνιση που ενισχύουν την αίσθηση σταθερότητας, αλλά και παρουσίας στο δρόμο. Ακόμα μια απαίτηση κατά τη φάση του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός νέου λογοτύπου «500», το οποίο τοποθετείται στο κέντρο της μάσκας, αντικαθιστώντας για πρώτη φορά το λογότυπο της Fiat. Το γνωστό λογότυπο 500 στο πίσω μέρος αποτελεί την απαραίτητη σύνδεση με το παρελθόν, αλλά πλέον προσαρμόζεται στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση αποκτώντας μια λεπτή οριζόντια μπλε γραμμή που μετασχηματίζει τον αριθμό μηδέν, στο γράμμα “e”. Το Νέο 500 έχει όλα τα γνωρίσματα της σειράς, αλλά δοσμένα με έναν πιο καθαρό και δυναμικό τρόπο. Το κάθετο μπροστά μέρος όπως του μοντέλου του 1957 συνδυάζεται τώρα με ένα πιο έντονο προφίλ. Στην πρώτη γενιά ο αρμός διαχώριζε τα φώτα από το καπό, ενώ τώρα τα συνδέει θυμίζοντας βλέφαρα. Παράλληλα τα φώτα ενισχύουν το τεχνολογικό προφίλ, ενώ οι χειρολαβές είναι «κρυφές» και βρίσκονται στην ίδια επιφάνεια με την πόρτα. Η νέα πλατφόρμα επέτρεψε στην 3η γενιά του 500 να είναι 6 εκ. φαρδύτερη, 6 εκ. μακρύτερη, ενώ το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 2 εκ. Περισσότερη προσωπικότητα, μεγαλύτερη άνεση, αλλά πάντα με μήκος κάτω από τα 4 μέτρα.

Στο εσωτερικό, το νέο ηλεκτρικό 500 είναι εντελώς νέο και κομψό με ακόμα πιο σαφείς αναφορές στην 1η γενιά. Όπως και σε ένα μοντέρνο σπίτι ο σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από την απλότητα, την υψηλή αισθητική και την κομψότητα. Το φαρδύ ταμπλό σε συνδυασμό με το μεταβλητό αποθηκευτικό χώρο ανάμεσα στα δύο καθίσματα –εκεί που στη συμβατική έκδοση υπάρχει ο επιλογέας των ταχυτήτων- βελτιώνουν την αίσθηση άνεσης και ευρυχωρίας. Περισσότερος είναι ο διαθέσιμος χώρος για τους ώμους και τα πόδια, ενώ το επίπεδο πάτωμα φιλοξενεί τις μπαταρίες λιθίου χωρίς να επηρεάζει το χώρο αποσκευών, του οποίου η χωρητικότητα παραμένει αναλλοίωτη. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρμονικό και φιλικό προς το περιβάλλον εσωτερικό, ενώ όπως και στην περίπτωση του 500 Hybrid κάποιες εκδόσεις του ηλεκτρικού 500 θα εφοδιάζονται με καθίσματα επενδεδυμένα με το ύφασμα “Seaqual” για του οποίου την κατασκευή χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα πλαστικά που έχουν ανασυρθεί από την θάλασσα.