Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Καλοκαίρι: Δυσοίωνα προγνωστικά για καιρό και… τσέπη

Ελλάδα 3:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Καλοκαίρι: Δυσοίωνα προγνωστικά για καιρό και… τσέπη

Mobility

Καλοκαίρι: Δυσοίωνα προγνωστικά για καιρό και… τσέπη

Mobility

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) δημοσίευσαν ανησυχητικά προγνωστικά δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες για ένα ακόμη καλοκαίρι καύσωνα στην ήπειρο. Οι προβλέψεις δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για παρατεταμένες περιόδους καύσωνα, με θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ τις μέσες εποχιακές τιμές.

Αυτή η κατάσταση ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές των πόλεων. Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, θα βρεθούν σε αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η ενεργειακή ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της χρήσης κλιματιστικών, ασκώντας πίεση στα ενεργειακά δίκτυα. Ταυτόχρονα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα φαινόμενα ξηρασίας, επηρεάζοντας αρνητικά τις καλλιέργειες και την παροχή νερού.

Advertisement
Advertisement

Τα νέα φυσικά δεν είναι καλά και για τους κατόχους κυρίως των παλαιότερων οχημάτων, όπως είναι η πλειοψηφία των κυκλοφορούντων στους δρόμους της Ελλάδας. Οι ζημιες που μπορεί να προκληθούν μπορεί και να στοιχίσουν χιλιάδες ευρώ

Είναι σημαντικό λοιπόν να ήμαστε ενημερωμένοι για τους κινδύνους και τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να αποφύγουμε ζημιές χιλιάδων ευρώ.

Επιπτώσεις της Υπερθέρμανσης του Κινητήρα

  1. Υπερθέρμανση του Κινητήρα: Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του κινητήρα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί σωστά ή όταν το ψυκτικό υγρό είναι ανεπαρκές. Οι παλαιότεροι κινητήρες είναι πιο ευάλωτοι σε αυτό το πρόβλημα λόγω φθοράς και πιθανών διαρροών.
  2. Βλάβη στο Σύστημα Ψύξης: Οι σωληνώσεις, τα ψυγεία και οι αντλίες νερού μπορούν να παρουσιάσουν βλάβες λόγω της υπερθέρμανσης. Τα υλικά από καουτσούκ και πλαστικό μπορεί να φθαρούν ή να σπάσουν πιο εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες.
  3. Απώλεια Ισχύος: Η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει απώλεια ισχύος και απόδοση του κινητήρα, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν οδηγείτε σε πολυσύχναστους δρόμους ή σε ανηφορικές διαδρομές.
  4. Βλάβη στις Μπαταρίες: Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα στις παλιές μπαταρίες. Οι παλαιότερες μπαταρίες είναι λιγότερο ανθεκτικές στη θερμότητα και μπορεί να αποφορτιστούν ή να βλαφτούν πιο εύκολα.
  5. Προβλήματα στα Ελαστικά: Η θερμότητα μπορεί να αυξήσει την πίεση στα ελαστικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά ή ακόμα και σε έκρηξη, ιδιαίτερα εάν τα ελαστικά είναι παλιά ή φθαρμένα.
Advertisement

Προληπτικά Μέτρα
Για να προστατεύσουν τα οχήματά τους από τις επιπτώσεις του καύσωνα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να λάβουν τα εξής προληπτικά μέτρα:

  1. Έλεγχος Ψυκτικού Υγρού: Βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο του ψυκτικού υγρού είναι επαρκές και ότι το σύστημα ψύξης δεν έχει διαρροές. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μείγμα ψυκτικού υγρού και νερού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  2. Επιθεώρηση του Συστήματος Ψύξης: Ελέγξτε τα σωληνάκια, τις αντλίες και το ψυγείο για τυχόν φθορές ή διαρροές. Αντικαταστήστε τυχόν φθαρμένα εξαρτήματα πριν από την έναρξη του καύσωνα.
  3. Έλεγχος Μπαταρίας: Ελέγξτε την κατάσταση της μπαταρίας και βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Σκεφτείτε την αντικατάστασή της εάν είναι παλιά ή παρουσιάζει σημάδια φθοράς.
  4. Συντήρηση Ελαστικών: Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών και βεβαιωθείτε ότι είναι στα σωστά επίπεδα. Αντικαταστήστε ελαστικά που είναι φθαρμένα ή κοντά στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.
  5. Προστασία από τον Ήλιο: Όταν είναι δυνατόν, παρκάρετε το αυτοκίνητο σε σκιερό μέρος ή χρησιμοποιήστε καλύμματα για να προστατεύσετε το όχημα από την άμεση έκθεση στον ήλιο. Αυτό μπορεί να μειώσει την εσωτερική θερμοκρασία και να προστατεύσει τα υλικά του αυτοκινήτου.
  6. Τακτική Συντήρηση: Ισως το σημαντικότερο όλων. Κάντε τακτικές επιθεωρήσεις και συντηρήσεις του οχήματος, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να διορθώσετε προβλήματα πριν εξελιχθούν σε σοβαρές βλάβες.

Η λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να αποφύγουν σοβαρές ζημιές και δαπάνες επισκευών κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιρινών μηνών.

Advertisement