Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Γκρεμίστε τώρα την πιο επικίνδυνη γέφυρα στην Ελλάδα

Ελλάδα 23:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γκρεμίστε τώρα την πιο επικίνδυνη γέφυρα στην Ελλάδα

Mobility

Γκρεμίστε τώρα την πιο επικίνδυνη γέφυρα στην Ελλάδα

Mobility

Από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα σε μία γέφυρα, που όσο και ιστορική και να είναι, δεν μπορεί σήμερα να την χρησιμοποιούν οι οδηγοί. Η εντολή είναι ξεκάθαρη…

Advertisement
Advertisement

Στην καρδιά της Λακωνικής γης, η γέφυρα του ποταμού Ευρώτα στέκει ως ένα μνημείο τόσο της εγγενούς ομορφιάς όσο και των προκλήσεων της ελληνικής τοπογραφίας. Μια γέφυρα με ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων, σήμερα κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες της χώρας, φέροντας το βάρος του χρόνου και της ανθρώπινης παρέμβασης.

Η αρχική κατασκευή της γέφυρας, που χρονολογείται από την πρώιμη μεταπολεμική περίοδο, έγινε με σκοπό να ενώσει περιοχές και να διευκολύνει την τοπική κοινωνία στις μετακινήσεις και το εμπόριο. Παρ’ όλα αυτά, η δομή της έχει πλέον υποστεί σημαντική φθορά, ενώ η αντοχή της έχει αμφισβητηθεί μετά από πολλαπλές πλημμύρες και γεωλογικές μεταβολές στην περιοχή.

Σύμφωνα με μελέτες, η γέφυρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας και ασφαλείας, κάνοντας την χρήση της απαγορευτική για βαρύτερα οχήματα. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στις τοπικές αρχές όσο και στους κατοίκους, που αντιλαμβάνονται την γέφυρα ως ζωτικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Πως θα είναι η νέα γέφυρα
Advertisement
Advertisement

Η είδηση ότι η γέφυρα θα κατεδαφιστεί και θα αντικατασταθεί με μια νέα, σύγχρονη κατασκευή, έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία, η απώλεια ενός κομματιού της ιστορίας και της παράδοσης της περιοχής γίνεται αισθητή. Από την άλλη, η προοπτική μιας ασφαλούς και προσβάσιμης γέφυρας προσφέρει ελπίδα για μια νέα εποχή στη διασύνδεση της περιοχής.

Ο σχεδιασμός της νέας γέφυρας (η θεμελίωση της οποίας έχει ξεκινήσει) προβλέπεται να λάβει υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις της μηχανικής, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος, ενσωματώνοντας τεχνολογίες που θα διασφαλίζουν την αντοχή της στο χρόνο και τις κλιματικές αλλαγές. Η κατασκευή της αναμένεται να αποτελέσει μια αναβάθμιση όχι μόνο για την κυκλοφοριακή αλλά και για την οικονομική δυναμική της περιοχής.

Δείτε εδώ τη γέφυρα του… τρόμου:

Advertisement

Η γέφυρα του Ευρώτα αντιπροσωπεύει ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής υποδομής. Με την επερχόμενη αντικατάστασή της, μια νέα σελίδα είναι έτοιμη να γραφτεί, μια σελίδα που φέρνει την ασφάλεια και την πρόοδο στο προσκήνιο.

Advertisement