Ελλάδα: Μας κλέβουν ακόμα και με παιχνιδομηχανές
Mobility
Μια νέα μορφή εγκληματικότητας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα, με τις κλοπές αυτοκινήτων να αποκτούν ανησυχητικές διαστάσεις.
Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η χώρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και αναλογικά με τον πληθυσμό. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 15.000 κλοπές οχημάτων, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά μέσο όρο, εξαφανίζονται καθημερινά περισσότερα από 40 αυτοκίνητα, με τη δράση των συμμοριών να επεκτείνεται από το κέντρο της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη έως και σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις.
WHAT CAR
Η εικόνα που προκύπτει από αστυνομικές και ασφαλιστικές πηγές είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Οι δράστες έχουν προσαρμοστεί πλήρως στη νέα ψηφιακή εποχή, εγκαταλείποντας τα παραδοσιακά εργαλεία διάρρηξης και επιλέγοντας μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Συσκευές που θυμίζουν παιδικά videogames, όπως φορητές κονσόλες τύπου Nintendo, έχουν μετατραπεί σε εργαλεία παραβίασης. Οι συσκευές αυτές μιμούνται το σήμα του ηλεκτρονικού κλειδιού του αυτοκινήτου, ξεκλειδώνουν το όχημα και εκκινούν τον κινητήρα χωρίς να αφήνουν ίχνη παραβίασης.
Ανάλογη είναι και η πρακτική του λεγόμενου “relay attack”, κατά την οποία δύο άτομα με ειδικούς πομποδέκτες εντοπίζουν και μεταφέρουν το σήμα του εργοστασιακού κλειδιού από το εσωτερικό του σπιτιού ή του γραφείου έως το όχημα που βρίσκεται παρκαρισμένο σε κοντινή απόσταση. Το αποτέλεσμα είναι να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο και να ξεκινά, χωρίς ο οδηγός να έχει καταλάβει καν ότι το κλειδί του χρησιμοποιήθηκε. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις με αναβαθμίσεις λογισμικού και νέες αντικλεπτικές τεχνολογίες, αλλά η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται οι εγκληματίες αποδεικνύεται μεγαλύτερη.
Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλές υποθέσεις που επιβεβαιώνουν την οργανωμένη δράση συμμοριών. Στη Χαλκιδική, αλλοδαπός συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει με κλεμμένο όχημα, το οποίο είχε αφαιρέσει από τουριστική περιοχή. Στη Νέα Φιλαδέλφεια, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά μέσα για να εισβάλλει σε καταστήματα και να αφαιρεί αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε κοντινή απόσταση. Σε άλλη περίπτωση, ένα KIA EV6 αξίας 70.000 ευρώ εκλάπη από το κέντρο της Αθήνας με χρήση τέτοιου είδους τεχνολογίας και εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα χάρη στο ενσωματωμένο GPS του οχήματος.
Οι αρχές συνιστούν στους ιδιοκτήτες να μην επαναπαύονται στην τεχνολογία που συνοδεύει το εργοστασιακό κλειδί και να προσθέτουν επιπλέον στρώματα προστασίας. Η χρήση αντικλεπτικού στη ζάντα ή στο τιμόνι παραμένει αποτελεσματική, ενώ η τοποθέτηση ανεξάρτητου GPS παρακολούθησης θεωρείται πλέον απαραίτητη. Παράλληλα, η στάθμευση σε καλά φωτισμένους και επιτηρούμενους χώρους μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες κλοπής.
Η ελληνική πολιτεία βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καταγράφουν αυξημένες αποζημιώσεις, οι οδηγοί αισθάνονται ανασφαλείς, και οι κατασκευαστές βρίσκονται υπό πίεση να απαντήσουν τεχνολογικά. Όσο η αγορά γεμίζει με ηλεκτρονικά εξελιγμένα αυτοκίνητα, τόσο περισσότερο θα μετατρέπονται σε στόχο των συμμοριών που κινούνται με απόλυτο επαγγελματισμό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Βίντεο: Επιβεβαίωση newsauto για το τροχαίο με τη Mercedes Κολωνάκι
Πως έγινε το ατύχημα στο Κολωνάκι με την Mercedes
Το χρυσό πάρκινγκ στο Κολωνάκι