Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Μποτιλιάρισμα για πάντα με παλιά αυτοκίνητα

Ελλάδα 23:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μποτιλιάρισμα για πάντα με παλιά αυτοκίνητα

Mobility

Δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα τα πράγματα για τους καθημερινά μποτιλιαρισμένους δρόμους της Αθήνας. Τι έρχεται και τι πρέπει να γίνει…

Advertisement
Advertisement

Η κατάσταση με τους μποτιλιαρισμένους δρόμους στην Αττική δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ενώ τα μέτρα που απαιτούνται για να μπει τάξη στην αστική κινητικότητα είναι όχι μόνο δραστικά, αλλά και εξαιρετικά κοστοβόρα. Χρειάζονται παρεμβάσεις με βάθος δεκαετίας, με ανανέωση στόλου, απομάκρυνση παλιών οχημάτων και επενδύσεις σε συγκοινωνιακές υποδομές – και όλα αυτά σε μια συγκυρία όπου οι οικογένειες στρέφονται σε παλιά, φθηνά και ρυπογόνα αυτοκίνητα για να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες.

Στην Αττική κυκλοφορούν καθημερινά περισσότερα από 3 εκατομμύρια οχήματα, γεγονός που προκαλεί σοβαρά κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Η υπερσυγκέντρωση αυτή επιβαρύνει την ποιότητα ζωής, αυξάνει το κόστος μετακίνησης και συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η Ελλάδα διαθέτει τον πιο γερασμένο στόλο επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μέση ηλικία 17,3 έτη. Από τα 5.495.927 επιβατικά οχήματα που κυκλοφορούν στη χώρα, τα 4.506.033 είναι ηλικίας άνω των 10 ετών. Η παλαιότητα των οχημάτων αυτών συνεπάγεται αυξημένες εκπομπές ρύπων και μειωμένα επίπεδα ασφάλειας.

Advertisement
Advertisement

Η οικονομική πίεση οδηγεί πολλές οικογένειες στην επιλογή παλαιότερων, ρυπογόνων οχημάτων, καθώς τα νεότερα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα είναι οικονομικά απρόσιτα. Αυτό εντείνει το πρόβλημα της ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η μείωση του αριθμού των οχημάτων είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Η εφαρμογή προγραμμάτων απόσυρσης, που θα επιβάλλουν την απόσυρση δύο ή και τριών παλαιών οχημάτων ανά οικογένεια με αντίστοιχα  δυναμικά κίνητρα για την αγορά νέων, καθαρότερων οχημάτων, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες. Τέτοια μέτρα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της ρύπανσης, στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στην ανανέωση του στόλου οχημάτων.

Επιπλέον, η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, η δημιουργία υποδομών για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης και η εφαρμογή πολιτικών που προωθούν τη μικροκινητικότητα είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα.

Advertisement

Όμως το ερώτημα παραμένει: θα τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τόσο δραστικά μέτρα; Θα επιβάλει, για παράδειγμα, την υποχρεωτική απόσυρση και ανακύκλωση παλαιών και εξαιρετικά ρυπογόνων οχημάτων που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους μας, όπως αυτά των προδιαγραφών Euro 1 (1992-1996), Euro 2 (1996-2000) ακόμα και τα πρώτα του Euro 3 (2000); Οχήματα που, παρά τη ραγδαία επιδείνωση των περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών συνθηκών, παραμένουν ενεργά στον στόλο, συχνά χωρίς τεχνικό έλεγχο και με ανύπαρκτα επίπεδα ασφάλειας. Αν δεν υπάρξει τολμηρή πολιτική απόφαση για την υποχρεωτική απομάκρυνσή τους, τα φιλόδοξα σχέδια για βιώσιμη κινητικότητα θα παραμείνουν γράμμα κενό.