Audi

Audi A3 Sportback: Πλήρης ψηφιακός έλεγχος

Ελλάδα 7:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Audi A3 Sportback: Πλήρης ψηφιακός έλεγχος

Audi

Audi A3 Sportback: Πλήρης ψηφιακός έλεγχος

Audi

Σε έναν κόσμο που όλα “ψηφιακοποιούνται”, η Audi ακολουθεί την τάση της εποχής και προσφέρει στο νέο A3 Sportback νέα συστήματα ελέγχου και τεχνολογίες του… αύριο.

Advertisement
Advertisement

Λένε πως στο μακρινό μέλλον τα αυτοκίνητα θα έχουν τη δική τους “αντίληψη” και όλα θα γίνονται ψηφιακά, χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να εμπλέκεται στις λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Η Audi όμως δείχνει να μην απέχει πολύ από αυτό το “μακρινό” μέλλον, μιας και το ολοκαίνουργιο A3 Sportback φέρει τεχνολογίες του αύριο… σήμερα!

Αρχικά, η Audi αντικατέστησε στο νέο A3 Sportback το περιστροφικό κουμπί στο κεντρικό τούνελ με μια μεγάλη οθόνη αφής MMI που παρέχει ακουστική ανάδραση. Διαθέτει διαγώνιο 10,1 ιντσών, διατίθεται στάνταρ το MMI radio plus  και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του συστήματος ψυχαγωγίας και ορισμένων λειτουργιών άνεσης.

Advertisement
Advertisement

Όταν ο οδηγός επιλέγει μια λειτουργία, το σύστημα παρέχει ακουστική ανατροφοδότηση. Το σύστημα επιτρέπει επίσης στον οδηγό να εισάγει κείμενο χειρόγραφα: αναγνωρίζει ξεχωριστά γράμματα, διαγράμματα, ολόκληρες λέξεις και γράμματα γραμμένα το ένα πάνω στο άλλο. Η αναζήτηση MMI παρέχει μια λίστα προτάσεων ακόμη και μετά την εισαγωγή μόνο μερικών χαρακτήρων.

Advertisement

Μιλήστε του! Καταλαβαίνει…
Εναλλακτικά, το σύστημα μπορεί να ελεγχθεί με φωνητικό έλεγχο φυσικής γλώσσας. Αυτό το χαρακτηριστικό έρχεται επίσης ως στάνταρ. Το A3 Sportback μετατρέπεται σε έναν ευφυή συνεργάτη συνομιλίας: ο οδηγός μπορεί να διατυπώσει τις οδηγίες του ελεύθερα και ο διαχειριστής διαλόγου να απαντήσει.Για παράδειγμα, το σύστημα κατανοεί ερωτήματα όπως “πού είναι το πλησιέστερο ιταλικό εστιατόριο;” και εμφανίζει τα κοντινά εστιατόρια. Εάν ο πελάτης επιλέξει το πακέτο πλοήγησης Audi Infotainment Plus, το σύστημα εκτελεί επίσης μια online σύγκριση, η οποία βελτιώνει το ποσοστό αναγνώρισης και την ποιότητα των αποτελεσμάτων.

Advertisement

Το Audi A3 Sportback διαθέτει ψηφιακό πίνακα οργάνων ως στάνταρ. Έχει διαγώνιο 10,25 ιντσών και λειτουργεί μέσω του πολυλειτουργικού τιμονιού. Σε συνδυασμό με την πλοήγηση MMI plus, οι οθόνες εμφανίζονται στο Audi virtual cockpit, το οποίο έχει πολλές πρόσθετες λειτουργίες, όπως η μεγάλη οθόνη πλοήγησης. Το μεγαλύτερο Audi cockpit plus με διαγώνιο 12,3 ιντσών και ανάλυση 1.920 x 720 pixel είναι ακόμα πιο ελκυστικό. Προσφέρει τρεις διαφορετικές απόψεις, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα σπορ γραφικών.

Το προαιρετικό head-up display συμπληρώνει το concept ελέγχου και απεικόνισης του νέου A3 Sportback. Προβάλλει σημαντικές πληροφορίες, μεταξύ άλλων από ορισμένες υπηρεσίες σύνδεσης και συστήματα υποβοήθησης οδηγού, στο άμεσο οπτικό πεδίο του, στο παρμπρίζ. Η εικόνα εμφανίζεται σε απόσταση 2,2 μέτρων εμπρός από τον οδηγό.

Advertisement

Infotainment και Audi connect
Το σύστημα ελέγχου και εμφάνισης του νέου Audi A3 Sportback τροφοδοτείται από την τελευταία γενιά της πλατφόρμας ψυχαγωγίας MIB 3. Η υπολογιστική της ισχύς είναι δέκα φορές υψηλότερη από αυτή του προγενέστερου συστήματος MIB 2. Το νέο MIB 3 λειτουργεί με Online Μονάδα Συνδεσιμότητας (OCU), η οποία είναι εξοπλισμένη με ενσωματωμένο eSIM και μονάδα Wi-Fi για τις κινητές συσκευές των επιβατών. Το OCU εκτελεί όλες τις εργασίες που σχετίζονται με τη συνδεσιμότητα, για παράδειγμα τη γρήγορη μεταφορά δεδομένων. Οι μεμονωμένες ρυθμίσεις μπορούν να αποθηκευτούν σε έως και έξι προφίλ χρηστών – από τον έλεγχο του κλίματος και τη θέση του καθίσματος έως συχνά επιλεγμένους προορισμούς πλοήγησης και συχνά χρησιμοποιούμενα μέσα.

Ακόμα πιο ακριβής πλοήγηση
Προαιρετικά, η Audi προσφέρει MMI navigation plus, το οποίο διαθέτει τις ίδιες λειτουργίες με τα αντίστοιχα συστήματα μεγαλύτερων κατηγοριών. Το σύστημα πλοήγησης μπορεί να κάνει έξυπνες προτάσεις διαδρομών με βάση το ιστορικό ταξιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνει υπόψη στατιστικά δεδομένα σχετικά με την ώρα και την πυκνότητα της κυκλοφορίας, καθώς και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση της κυκλοφορίας. Σε περίπτωση διακοπής της ροής δεδομένων, όπως για παράδειγμα κατά την οδήγηση μέσα σε μια σήραγγα, η πλοήγηση στην πορεία συνεχίζεται απρόσκοπτα από το ίδιο το σύστημα. Οι βασικές υπηρεσίες της Audi συνδέουν την πλοήγηση με τις πληροφορίες της κυκλοφορίας, εμπλουτίζουν τα σημεία ενδιαφέροντος με φωτογραφίες, τις ώρες και τα σχόλια των χρηστών και παρέχουν μια πρόγνωση καιρού για τον προορισμό πλοήγησης.

Σε συνδυασμό με το Audi connect navigation & infotainment plus, δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από το Google Earth και λεπτομερή 3D μοντέλα πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων διευκολύνουν τον προσανατολισμό.