Live Κίνηση
Περισσότερα
AUDI 2022

Νέα Audi Q7 και Q8 plug in hybrid: Χωρίς συμβιβασμούς

Ελλάδα 22:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα Audi Q7 και Q8 plug in hybrid: Χωρίς συμβιβασμούς

AUDI 2022

Νέα Audi Q7 και Q8 plug in hybrid: Χωρίς συμβιβασμούς

AUDI 2022

Tα επιβλητικά οικογενειακά SUV της Audi, Q7 και Q8 αποτελούν το όνειρο κάθε οικογενειάρχη που σέβεται τον εαυτό του. Υιοθετούν πλέον την προηγμένη plug-in hybrid τεχνολογία.

Advertisement
Advertisement

Το Audi Q7 διακρίνεται για το εξαιρετικά μελετημένο εσωτερικό, τις προηγμένες τεχνολογίες και το μοντέρνο design που μαγνητίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή τα βλέμματα.

Το πιο σημαντικό όμως για το πολυτελές SUV είναι πως ξεχωρίζει για την παθητική και ενεργητική ασφάλεια αλλά και τις ισχυρές επιδόσεις, οι οποίες παρακαλώ συνδυάζονται εδώ με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση καυσίμου –μόλις 3 λτ./100 χλμ.

Το εξηλεκτρισμένο τετρακίνητο Q7 με τoν κωδικό 55 TFSI e, τροφοδοτείται από ένα plug-in υβριδικό κινητήριο σύνολο. Το παρών δίνει ο δοκιμασμένος και εξαιρετικός V6 τούρμπο βενζινοκινητήρας με χωρητικότητα τα 3λίτρα (TFSI), όπως επίσης και ένα ηλεκτρικό μοτέρ, ενσωματωμένο στο 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο tiptronic.

Advertisement
Advertisement

Η συνδυαστική ισχύς ανέρχεται στους 381 ίππους αλλά και στα πολύτιμα 600 Nm ροπής. Με τέτοιες τιμές, το νέο Q7 είναι σε θέση να καταπιεί τις αποστάσεις χωρίς δεύτερη σκέψη καταναλώνοντας μάλιστα ελάχιστο καύσιμο.

Στα σωθικά του τις υπηρεσίες της προσφέρει μια υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου η οποία βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών και η οποία έχει χωρητικότητα 17,3 kWh. Όσον αφορά την ηλεκτρική αυτονομία του νέου Q7 αυτή ανέρχεται στα 43 χλμ. (WLTP).

Advertisement

Τι σημαίνει αυτό; Εντός πόλης κάλλιστα μπορείς να το χρησιμοποιείς ολόκληρη την εβδομάδα χωρίς να ξοδεύεις ούτε μια σταγόνα αμόλυβδης βενζίνης, αρκεί να φορτίζεις την μπαταρία του. Στην πράξη, τεράστιο “ατού” του Q7 αποτελεί η μεικτή κατανάλωση καυσίμου, η οποία προσδιορίζεται στα μόλις 3 λίτρα ανά 100 χλμ., όπως επίσης και οι πολύ χαμηλές εκπομπές CO2 που περιορίζονται στα 64 g/km.

Advertisement

Ένα ακόμη επιπρόσθετο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι οι κάτοχοι του plug-in υβριδικού Q7 απαλλάσσονται εντελώς από την πληρωμή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Η κορυφαία έκδοση είναι το νέο Q7 60 TFSI e quattro το οποίο παράγει 456 ίππους και 700 Nm ροπής!

Advertisement

Τώρα σε ότι αφορά στο εντυπωσιακό SUV Coupe της Audi, το νέο Q8, αυτό αποτελεί το έβδομο κατά σειρά μοντέλο που αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την plug-in hybrid τεχνολογία (TFSI e).

Το νέο Audi Q8 TFSI e quattro προσφέρει έναν καινοτόμο συνδυασμό απόδοσης και ισχύος, σε μια ολοκληρωμένη ηλεκτρική εμπειρία οδήγησης που χαρακτηρίζεται από εύκολη διαχείριση της φόρτισης. Δεν λείπουν βέβαια τα σπορ χαρακτηριστικά τόσο στη σχεδίαση του Q8 όσο και στη δυναμική οδική συμπεριφορά.

Το νέο Q8 55 TFSI e quattro αποδίδει συνδυαστική ισχύ 381 ίππους, ενώ το Q8 60 TFSI e quattro σκαρφαλώνει στους 462 ίππους. Όταν κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, το plug-in υβριδικό μοντέλο προσφέρει στον οδηγό του αυτονομία έως 59 χιλιόμετρα.

Ο θερμικός κινητήρας είναι ο 3.0 TFSI V6 με ισχύ 340 ίππους και ροπή 450 Nm, ο οποίος πληροί το αυστηρό πρότυπο εκπομπών CO2 Euro 6 AP. Ο συγκεκριμένος κινητήρας συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα με μέγιστη ισχύ 100 kW, ενσωματωμένο στο κιβώτιο ταχυτήτων σε μία ενιαία υβριδική μονάδα.

Η ισχύς από τον ηλεκτρικό κινητήρα και τον 3.0 TFSI V6 μεταδίδεται μέσω ενός 8-τάχυτου tiptronic. Η ηλεκτρική αντλία λαδιού εξασφαλίζει την τροφοδοσία ακόμα και όταν ο βενζινοκινητήρας είναι απενεργοποιημένος. Το μόνιμο σύστημα τετρακίνησης quattro, χρησιμοποιεί κεντρικό διαφορικό με καθαρά μηχανική ρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας οδήγησης, το 40% της ροπής κατανέμεται στο μπροστινό άξονα και το 60% στον πίσω. Ωστόσο αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, το μεγαλύτερο ποσοστό ισχύος κατευθύνεται στον άξονα με την καλύτερη πρόσφυση (μέχρι 85% στον μπροστινό άξονα και έως 70% στον πίσω).

Τα νέα Audi Q7 και Q8 επιβάλλονται με την αρχοντική παρουσία τους. Κεντρίζουν αμέσως το ενδιαφέρον του οδηγού με τις οδικές δυνατότητές τους και το καλύτερο, δεν επιβαρύνουν όσο θα περίμενε κανείς το κόστος χρήσης, αναλογικά με τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που πραγματικά προσφέρουν.