Live Κίνηση
Περισσότερα
Audi 2021

Νέο Audi Q5 Sportback: Ισχυρό σε κάθε είδους έδαφος

Ελλάδα 23:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέο Audi Q5 Sportback: Ισχυρό σε κάθε είδους έδαφος

Audi 2021

Νέο Audi Q5 Sportback: Ισχυρό σε κάθε είδους έδαφος

Audi 2021

Το κομψό SUV coupe θα προσφέρεται με αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, ενώ θα επωφελείται από τεχνολογία προσαρμοζόμενης αερανάρτησης, η οποία θα του χαρίζει περισσότερη απόσταση από το έδαφος.

Advertisement
Advertisement

Κομψότητα, πρακτικότητα, μοντέρνα σχεδίαση, προηγμένες τεχνολογίες και σπορ αίσθηση. Αυτό είναι το… προφιλ των Sportback μοντέλων της Audi.

Ένα από τα SUV της μάρκας που συγκεντρώνει το σύνολο των ανωτέρω χαρακτηριστικών σε απόλυτο βαθμό είναι και το Audi Q5 Sportback. Παράλληλα, είναι ισχυρό τόσο στην άσφαλτο όσο και στην εξοχή. Ας συστηθούμε, λοιπόν, με τους κινητήρες του coupe SUV, όπως και με τα συστήματα ανάρτησης του μοντέλου που το καθιστούν… αλύγιστο σε κάθε είδους έδαφος.

Η γκάμα κινητήρων και η λειτουργία του ήπια υβριδικού συστήματος

Advertisement
Advertisement

Το Q5 Sportback κυκλοφορεί στην Ευρώπη με έναν ισχυρό τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα δύο λίτρων. Με ισχύ 204 ίππων και 400 Nm ροπής, συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7-σχέσεων S tronic και τεχνολογία ultra quattro.

Το ήπιο υβριδικό σύστημα ενισχύει το βαθμό απόδοσης. Κατά το φρενάρισμα, επιστρέφει ένα μέρος της ενέργειας πέδησης και αποθηκεύει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με αυτόν τον τρόπο σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου.

Advertisement

Το Q5 Sportback μπορεί επίσης να ρολάρει με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας. Η ομαλή λειτουργία Start/Stop ενεργοποιείται με υπολειπόμενη ταχύτητα 22 χλμ./ώρα.

Ο ισχυρός πετρελαιοκινητήρας δεν είναι μόνο αποδοτικός, αλλά και καθαρός. Πληροί τα όρια του τελευταίου κανονισμού για τις εκπομπές Euro 6d-ISC-FCM ή EU 6 AP. Χάρη στο σύστημα SCR δύο δόσεων με διπλή έγχυση AdBlue, οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου μειώνονται περαιτέρω ανάλογα με την αντίστοιχη κατάσταση λειτουργίας. Υπάρχουν δύο καταλυτικοί μετατροπείς SCR, διατεταγμένοι ο ένας πίσω από τον άλλο στο σύστημα εξάτμισης: ένας κοντά στην πολλαπλή εξαγωγής και ένας πιο μακριά από τον κινητήρα, στο σύστημα εξάτμισης.

Advertisement

Μετά το λανσάρισμα του Q5 Sportback θα ακολουθήσει μια δεύτερη έκδοση του τετρακύλινδρου TDI, ένας V6 TDI και δύο ακόμα δίλιτροι, τετρακύλινδροι βενζινοκινητήρες TFSI. Όπως το πολύ επιτυχημένο Q5, το Q5 Sportback θα προσφέρεται επίσης με ένα plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα σε δύο παραλλαγές ισχύος. Ένα SQ5 Sportback θα ολοκληρώσει αργότερα τη γκάμα.

Σύστημα ανάρτησης: Ιδανική λειτουργία σε κάθε είδους έδαφος και σε όλες τις οδηγικές συνθήκες

Advertisement

Η στάνταρ σπορ ανάρτηση διαθέτει πιο δυναμικό χαρακτήρα και απόσβεση για πιο άμεση αίσθηση δρόμου από την τυπική ανάρτηση του Q5. Η Audi προσφέρει επίσης μια εναλλακτική ανάρτηση με ελεγχόμενους αποσβεστήρες ή την ευέλικτη και εξαιρετικά άνετη προσαρμοζόμενη αερανάρτηση. Ρυθμίζει το ύψος της διαδρομής σε ένα ευρύ φάσμα 60 χιλ. συνολικά.

Έτσι, η απόσταση από το έδαφος μπορεί να αυξηθεί έως και 45 χιλ. για οδήγηση σε πιο δύσβατους δρόμους. Κατά τη γρήγορη οδήγηση, το αμάξωμα  χαμηλώνει αυτόματα 15 χιλ. για μεγαλύτερη απόδοση λόγω μειωμένης οπισθέλκουσας και βελτιωμένης συμπεριφοράς χάρη στο χαμηλότερο κέντρο βάρους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αερανάρτησης είναι η ικανότητα χαμηλώματος του πίσω άξονα κατά 55 χιλ. πιέζοντας ένα κουμπί στο χώρο αποσκευών. Χάρη στη συγκεκριμένη λειτουργία η φόρτωση… γίνεται παιχνιδάκι.

Το προαιρετικό δυναμικό σύστημα διεύθυνσης μεταβάλλει το λόγο στρέψης, τη γωνία διεύθυνσης και την υποβοήθηση του τιμονιού ως συνάρτηση της ταχύτητας οδήγησης. Κατά τη βραδύτερη οδήγηση, ο πιο άμεσος λόγος με λιγότερες περιστροφές τιμονιού από άκρη σε άκρη και η υψηλότερη υποβοήθηση προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση. Σε υψηλότερες ταχύτητες, ο λιγότερο άμεσος λόγος έχει θετική επίδραση στη γρήγορη οδήγηση και παρέχει υψηλή κατευθυντική σταθερότητα. Υπάρχει μια επιλογή από 21 σχέδια ζαντών με διαμέτρους μεταξύ 18 και 21 ίντσες.