«Άτακτο» το αυτόνομο σύστημα οδήγησης της Tesla
ΝΕΑ
Έρευνα στο Βέλγιο δείχνει ότι το Tesla FSD (Full Self-Driving) παραβιάζει όρια ταχύτητας και επιχειρεί παράνομα προσπεράσματα ποδηλατών.
Ένα από τα μεγάλα ατού στα αυτοκίνητα της Tesla είναι η προηγμένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης την οποία ήδη δοκιμάζει σε πραγματικές συνθήκες στα μοντέλα της. Όπως συμβαίνει βέβαια σε κάθε νέα τεχνολογία, υπάρχουν στιγμές αποτυχίας και η περίπτωση της Tesla δεν αποτελεί εξαίρεση.
WHAT CAR
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στους δρόμους των Βρυξελλών από την Johanna.be, καταγράφηκαν περιπτώσεις υπέρβασης των ορίων ταχύτητας, αλλά και προσπάθειες προσπέρασης ποδηλατών σε δρόμου όπου αυτό απαγορεύεται. Όλα αυτά με ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόνομης οδήγησης FSD σε ένα Tesla Model 3.
Η δοκιμή έγινε σε διαδρομή περίπου 400 χιλιομέτρων, σε διάστημα τριών ημερών. Η έκθεση των 36 σελίδων επικεντρώνεται κυρίως σε δρόμους με αυξημένη παρουσία πεζών και ποδηλατών, όπου η τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας έχει ιδιαίτερη σημασία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το FSD ξεπέρασε το όριο των 30 χλμ./ώρα σε 16 από τα 29 τμήματα δρόμου που εξετάστηκαν. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η υψηλότερη ταχύτητα που καταγράφηκε ανά τμήμα έφτασε κατά μέσο όρο τα 44 χλμ./ώρα. Παράλληλα, σε περίπου 90% των εξεταζόμενων τμημάτων, το σύστημα φέρεται να εμφάνισε στον οδηγό λανθασμένο όριο ταχύτητας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το αυτοκίνητο αναγνώριζε αρχικά τη σχετική πινακίδα των 30 χλμ./ώρα, αλλά στη συνέχεια εμφάνιζε όριο 50 χλμ./ώρα. Αντίστοιχα, σε πέντε από τις 12 οικιστικές ζώνες με όριο 20 χλμ./ώρα, το Model 3 κινήθηκε ταχύτερα από το επιτρεπόμενο.
Η έρευνα καταγράφει επίσης επανειλημμένες προσπάθειες προσπέρασης ποδηλατών σε δρόμους όπου απαγορεύεται η συγκεκριμένη ενέργεια, με τον επιβλέποντα οδηγό να παρεμβαίνει για να τις διακόψει. Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το σύστημα γενικά παραχωρούσε προτεραιότητα σε πεζούς και ποδηλάτες.
Η έκθεση κατατέθηκε στην επιτροπή RDW της Ολλανδίας η οποία είχε εγκρίνει τη χρήση Full Self-Driving (και στη συνέχεια πήρε έγκριση στο Βέλγιο) και θα εξεταστεί. Από τη μεριά της, η Tesla δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια γύρω από το ζήτημα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Οδηγούμε τα νέα Audi A3 στην Γερμανία
Επτά αυτοκίνητα που έσωσαν τις εταιρείες τους από τη χρεοκοπία
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις