Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς η Xiaomi τα κατάφερε εκεί που απέτυχε η Apple;

Ελλάδα 12:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς η Xiaomi τα κατάφερε εκεί που απέτυχε η Apple;

ΝΕΑ

Το μεγάλο κόλπο του αφεντικού της κινεζικής εταιρείας Lei Jun με το αυτοκίνητο μετά την κυριαρχία στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Advertisement
Advertisement

Η κινεζική τεχνολογική εταιρεία Xiaomi, υπό την ηγεσία του ιδρυτή της Lei Jun, κατάφερε αυτό που η Apple δεν μπόρεσε: να περάσει από τα smartphones στους δρόμους με επιτυχία, λανσάροντας ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ενώ η Apple δαπάνησε δέκα χρόνια και πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποτυχημένο Project Titan για ένα πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο, η Xiaomi υιοθέτησε μια ρεαλιστική στρατηγική: εμπνεύστηκε από τα σχέδια της Tesla και της Porsche, επένδυσε σε οικονομικά προσιτά μοντέλα και βούτηξε με αυτοπεποίθηση στη μεγαλύτερη και πιο ανεπτυγμένη αγορά EV παγκοσμίως, την Κίνα.

Ο Lei Jun ανακοίνωσε τον Μάιο με περηφάνια το δεύτερο μοντέλο της Xiaomi, το SUV YU7, που μέσα σε μία ώρα έλαβε πάνω από 289.000 παραγγελίες.

Advertisement
Advertisement

Η επιτυχία δεν ήταν τυχαία: ο Lei επένδυσε συστηματικά σε καθετοποιημένη εφοδιαστική αλυσίδα και εξασφάλισε προμήθειες κρίσιμων εξαρτημάτων, ένα μάθημα που έμαθε με σκληρό τρόπο από παλαιότερες διαμάχες με τη Samsung.

Στρατολόγησε κορυφαία στελέχη από την Geely, την BMW και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, δημιουργώντας μια dream team για την ανάπτυξη του SU7 και του YU7.

Παρά τις επικρίσεις ότι το SU7 θυμίζει υπερβολικά Porsche, η Xiaomi απάντησε ότι πρόκειται για επιλογές που βασίζονται στην αεροδυναμική και την απόδοση.

Advertisement

Το brand της Xiaomi, με τη στρατιά των φανατικών “Mi Fans”, λειτούργησε καταλυτικά: σχεδόν οι μισοί αγοραστές του SU7 δεν σύγκριναν καν άλλες μάρκες.

Παρά ένα θανατηφόρο ατύχημα με ενεργοποιημένο το σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης, οι πωλήσεις συνέχισαν δυναμικά, με στόχο τις 350.000 μονάδες το 2025.

Advertisement

Ωστόσο, η Xiaomi παραμένει μικρός παίχτης σε σύγκριση με κολοσσούς όπως η BYD ή η Toyota. Η διεθνής επέκταση -με έρευνες για εγκατάσταση κέντρου R&D στο Μόναχο και σχέδια για είσοδο στην Ευρώπη από το 2027- παραμένει φιλόδοξη αλλά γεμάτη εμπόδια, όπως οι τελωνειακοί δασμοί.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Lei: «Η Xiaomi είναι καθυστερημένος παίχτης. Αλλά σε μια εποχή που η καινοτομία οδηγεί την αγορά, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για τους τολμηρούς».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η XPeng στην Ελλάδα με τρία μοντέλα! (+τιμές)
Τι κρύβει η νέα προεδρική λιμουζίνα του Μακρόν;
Maserati: Επιστρέφει στους V8;

Advertisement